Studium u sousedů: Univerzita Komenského v Bratislavě

14. 1. 2011 | Studium v zahraničí

Univerzita Komenského v Bratislavě se chlubí tím, že je největší a nejstarší vysokou školou na Slovensku. To ale samozřejmě nejsou jediná její specifika. Pojďme si ji tedy nyní představit trochu blíž.

Krátce z historie

V porovnání s pražskou Univerzitou Karlovou je sice bratislavská Univerzita Komenského (UK) z hlediska svého stáří teprve v plenkách, přesto má toto „batole“ nakročeno už ke své první stovce. Její historie se začala psát 27. června 1919 v souvislosti s novým zákonem o založení Československé státní univerzity v Bratislavě, schváleného Národním shromážděním, který nabyl platnosti 11. července 1919. Přesně o čtyři měsíce později byla univerzita přejmenována na Univerzitu Komenského. Slovensko tak získalo svoji vůbec první vysokou školu, poskytující vysokoškolské vzdělání v národním jazyce.
Zpočátku se zde přednášky konaly jak ve slovenském, tak i v českém jazyce – to bylo ostatně dáno i počáteční převahou českých profesorů, kteří na univerzitě vyučovali. Počátky univerzity byly vůbec vlivem velké maďarizace regionu provázeny nedostatkem vzdělaných odborníků pro vyučování. Překážkou v rychlém rozvoji univerzity však bylo i nedostatečné technické zázemí, prostorové kapacity a slabá státní finanční podpora.
Po vzniku Slovenské republiky v roce 1939 museli čeští profesoři školu opustit a celá instituce byla vzápětí přejmenována na Slovenskou univerzitu. Komenského univerzitou se stala znovu až v roce 1954.

Současná podoba

Dnes je škola klasickou školou řídící se evropskými standardy a sledující pravidla Boloňské deklarace. Nabízí třístupňovou strukturu studia, tedy stupeň bakalářský, magisterský i doktorský. Studium je klasicky organizováno prostřednictvím kreditového systému organizovaného dle European Credit Transfer system (ECTS). V současnosti na škole studuje kolem 30 000 studentů ve všech stupních studia a nabízí přes 980 studijních programů. Univerzita dále nabízí doplňující pedagogoické vzdělání, i další vzdělávaní v různých oborech.

Struktura školy

V současnosti škola nabízí svým studentům celkem 13 fakult. Jako první byla zřízena Fakulta lékařská (1919). Její studijní náplň se formovala jen velmi pomalu, ale do roku 1945 už nabízela většinu tradičních medicínských oborů. Během války i po ní zajišťovala i některé obory farmaceutické. Detašované pracoviště této fakulty bylo zřízeno roku 1962 v Martine, roku 1969 z něj vznikla samostatná Lékařská fakulta UK, která byla v roce 1991 přejmenována na Jesseniovu LF UK.
Po lékařské fakultě byly zřízeny fakulty Právnická a Filozofická (obě zahájily činnost roku 1921), kde v prvních letech vyučovali výhradně čeští pedagogové. Následovaly fakulty Přírodovědecká (1940), Pedagogická (1946) a Farmaceutická (1952), která byla v letech 1960 – 1969 po sloučení s farmaceutickou fakultou v Brně jedinou celostátní fakultou tehdejšího Československa.
Pod již existující Filozofickou fakultou byl v roce 1939 zřízen Tělovýchovný ústav, který později přešel pod Pedagogickou fakultu. Samostatná Fakulta tělesné výchovy a sportu se z něj stala až v roce 1965. Roku 1980 se z přírodovědecké fakulty vyčlenila samostatná Matematicko-fyzikální fakulta.
V roce 1990 obnovila své předchozí krátkodobé působení Římskokatolická bohoslovecká fakulta, která má své počátky už v roce 1936. Roku 1990 zahájila činnost také Evangelická bohoslovecká fakulta, která rovněž stála dlouhodobě mimo UK.
O rok později vznikla Fakulta managementu, reagující na nové trendy v ekonomickém vývoji. Nejmladší fakultou UK je pak Fakulta sociálních a ekonomických věd, zřízená roku 2002, která tak završila současnou podobu fakultní struktury školy.

Dětská univerzita Komenského

Kromě fakult a dalších pracovišť a aktivit organizuje Univerzita Komenského také Dětskou univerzitu. Jde o společný projekt univerzity a Divadla Aréna, který zahájil svou činnost v roce 2003. Určen je všem zvídavým dětem od 9 do 14 let a jde o jakousi letní školu, na níž přednášejí renomovaní profesoři a vědci z různých slovenských i zahraničních škol.
Dětská univerzita každoročně začíná první prázdninovou středu slavnostní imatrikulací dětí -studentů a předáním speciálních indexů, triček a čepic. Během léta se pak koná celkem osm přednášek, přičemž tu poslední představuje promoce úspěšných absolventů. Kromě přednášek se však děti mohou zúčastnit workshopů (například hip-hopových, architektonických či šachových). Další informace o Dětské univerzitě Komenského lze najít na www.duk.sk.

Zdroj:
Webové stránky UK (www.uniba.sk)
Foto: Stock.XCHNG