Studium i vrcholový sport jde zvládnout. Skvělé podmínky mají v USA

27. 4. 2023 | Studium v zahraničí

studium a sport v USAPříběhy znevýhodněných hrdinů, kteří se díky americkému fotbalu dokážou dostat na vysněnou univerzitu, jsme viděli v nejednom americkém filmu. Ale víte, že se to není jen záležitost Hollywoodu? Studium univerzity v USA s plným sportovním stipendiem může být dostupnější, než jste si mysleli. Třeba to zvládnete i vy!

„Zničí tě!“

Mladí sportovci v Česku často řeší dilema: škola nebo sport? Rozhodování je o to těžší, pokud sport dělají na vrcholové úrovni a navíc úspěšně, v Česku jsou totiž sportovní kluby a univerzity stále převážně oddělené instituce. Na rozcestí stála také Barbora Malíková juniorská mistryně světa v běhu na 400 metrů, která se nakonec rozhodla vycestovat na univerzitu do USA.

„Po olympiádě jsme nevěděla, co dál. Myslím ale, že je to teď na hodně dobré cestě,“ svěřuje se nejmladší olympionička české výpravy z her v Tokiu v podcastu Za moře. Na univerzitě ve Virginii má nejen možnost vystudovat to, co ji opravdu baví, ale také podporu trenéra, aby rehabilitovala své chronické zranění achillovek a zatím nezávodila. „Slýchala jsem, že mě v USA zničí. Ale místo toho mě dávají dohromady (…) Je zde mnohem menší tlak, na to abych vyběhla, než kdybych byla například v Česku. Vědí, že tam budu čtyři roky, a tak se o mě starají,“ dodává.

Na Virginia Tech Univerzity studovala také oštěpařka Irena Gillarová, která stojí za agenturou Sportegy Futures. Z Ameriky si odvezla hned dva bakaláře, vrátila se a reprezentovalo Česko na olympiádě. Teď se snaží propojovat další české sportovce s univerzitami.

Proč za oceán?

Zatímco v Česku musí mít studující sportovci často individuální plány, za oceánem se počítá s tím, že z přednášky běžíte rovnou na trénink.

Abyste zůstali v univerzitním týmu, musíte vykazovat alespoň průměrné studijní výsledky, v čemž vás ale všichni podporují. Univerzita dokonce zaměstnává akademické poradce, kteří vám pomohou překonat studijní těžkosti. Sportovcům také paradoxně nahrává, že se do školy musí připravovat kontinuálně. Předměty jsou sice zakončeny zkouškami, ale na rozdíl od českých vysokých škol jejich nesplnění automaticky neznamená, že jste předmět neudělali.

Další výhodou je zázemí v podobě špičkových sportovišť a vybavení nebo širokého realizačního týmu – kromě trenéra máte k dispozici například fyzioterapeuty. Pokud si to dobře vyjednáte, můžete navíc získat stipendium, které pokryje veškeré vaše studijní výdaje, a třeba i letenky domů.

Jak na to?

Cesta za americkým sportovním snem může být ale dost náročná. Samozřejmostí je, že musíte vykazovat určitě sportovní výsledky. S nimi pak oslovíte trenéra, který si vás v rámci univerzity může vybrat do svého týmu. V ideálním případě vám škola nabídne plné stipendium na čtyři roky. Tak dlouho totiž v USA trvá bakalářské studium. Jinak musíte za studium platit.

Vedle sportovních výsledků hledí univerzity v USA i na středoškolské studijní průměry. Mezi další požadavky patří motivační dopisy či doporučení od vyučujících, ředitelů škol i zaměstnavatelů z brigád.

Většina škol pak po uchazečích o studium chce, aby absolvovali testy obecných studijních předpokladů jako je třeba SAT nebo jazykové testy Toefl. Podmínkou je úspěšné zakončení středoškolského studia v Česku.

Pokud se vám tohle všechno zdá nad vaše síly, můžou vám s obepisováním univerzit, esejemi, vízy i termíny pomoci různé agentury jako jsou CCI, Stipendia.cz nebo už zmíněná Sportegy Futures.

Zdroje: CCI.cz, Sportegy Futures.cz, Stipendia.cz

 

 

Další články k tématu