Studie: Předsudky odrazují dívky od technických oborů

18. 4. 2022 | Stojí za přečtení

studium technických oborůŽeny si častěji volí humanitní obory i proto, že na střední škole čelí předsudkům v předmětech jako je matematika nebo fyzika. Potvrdila to řecká studie, podle které velká část středoškolských učitelů v těchto předmětech nadržuje chlapcům. Dívky potom mají menší ambice při výběru vysoké školy, a následně i hůře placená zaměstnaní.

Sociolog Victor Lavy se se svou kolegyní Rigissou Megalokonomouvou publikovali v roce 2019 výsledky osm let trvající studie. Té se zúčastnilo 400 učitelů na 21 středních řeckých školách. Klíčem k vyhodnocení experimetnu bylo dvojité známkování testů – jednou je hodnotili sami učitelé, kteří znali totožnost studenta (nebo studentky), po druhé zcela anonymně vědecký tým. Vědci zjistili, že jen 15 procent učitelů nenadržovalo určitému pohlaví. Chlapcům přidávali body v matematice, dívky zase měly lepší známky v dějepise nebo staré řečtině.

Studie zkoumala osudy žáků i při výběru univerzity a odhalila, že dívky, které měly středoškolského pedagoga s předsudky, se méně pravděpodobně stávají například inženýrkami. “Zaujatost učitele či učitelky může dívky odrazovat od volby těchto povolání. Snižuje jejich sebevědomí a víru ve své schopnosti a následné vyhlídky na úspěch,“ uzavírá sociolog Levy svou studii. „Výsledky naší studie ukazují, že genderové předsudky vyučujících mohou mít na ženy dlouhodobý dopad, jelikož jsou tyto obory spojovány s vyšší mzdou,“ dodává.

Trend potvrzuje i česká socioložka a odbornice na gender Lucie Jarkovská. Zmiňuje některé stereotypy, se kterými se sama setkala nejen u učitelů, ale v celé společnosti. Ničit dívkám sebevědomí dokážou třeba věty jako „kluci látku pochopí a holky se ji naučí nazpaměť“ nebo „průměrný chlapec, trojkař, je teď flákačem, ale na vysoké to dožene a předběhne teď ty na střední škole úspěšnější dívky.“ Dívky se podle Jarkovské také bojí ve výuce experimentovat – u chlapců je neúspěch brán za individuální chybu, když zkouší něco nového, u dívky za dosažení intelektuální kapacity.

Zdroj: Žena Aktuálně.cz

Další články k tématu

Mediků je historicky poprvé víc než studentů technických věd

Mediků je historicky poprvé víc než studentů technických věd

Počet mediků loni poprvé překonal počet studentů technických věd. Technické školy sice zaznamenávaly úbytek studentů stabilně během uplynulých deseti let, ale teprve v loňském roce jich bylo méně než studentů zdravotnických oborů. Před dvaceti lety přitom budoucích techniků na českých školách studovalo téměř třikrát víc než potenciálních zdravotníků, jak uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání …

Nejoblíbenější obory mezi studenty

Nejoblíbenější obory mezi studenty

V České republice studovalo loni celkem přes 304 tisíc vysokoškoláků. Jejich počet v posledních několika letech roste. Pokud i vy zvažujete podání přihlášky na vysokou školu, přinášíme vám velkou studentskou statistiku, kde se dozvíte, které obory jsou aktuálně nejpopulárnější, z jakého města pochází nejvíce vysokoškoláků, i proč je méně žen na doktorském studiu. Největší oblibě se mezi studenty …