Studentka textilní fakulty TUL se dostala do žebříčku Forbes 30 pod 30. Ve světě prorazila s nanovlákny

22. 2. 2021 | Aktuality

tul_klíčováČasopis Forbes každoročně sestavuje žebříček 30 nejúspěšnějších mladých lidí z různých oborů. Letos se mezi třicítku Čechů a Češek, které vybírá redakce časopisu, zařadila také studentka Technické univerzity v Liberci (TUL) Markéta Klíčová. A není to poprvé, co se do top 30 pod 30 dostali studenti spjati s univerzitou na severu Čech.

26letá doktorandka fakulty textilní se dlouhodobě zabývá vývojem nanovláken pro biomedicínské aplikace. Vyvíjí nanonáplast, která má zlepšit hojení po operacích tlustého střeva. Díky svému výzkumu se společně s kolegou Jakubem Erbenem dostala loni na stáž na jednu z nejprestižnějších škol světa, americký Harvard. Stáž kvůli koronaviru musela Klíčová přerušit, ale jakmile se situace zlepší, do USA se plánuje vrátit. Společně s předními bioinženýry se tam bude podílet na unikátním vývoji orgánů na čipu s nanovlákenou membránou, což je předstupeň k vývoji například umělé ledviny.

„Řešíme spolu s Jakubem, jak bychom mohli co nejdříve naši plánovanou stáž dokončit. Rozhodně se však nenudím, pokračuji ve vývoji náplastí na krytí anastomóz, což je také zaměření mé disertační práce,“ říká Klíčová.

Za vývoj nanonáplastí získala Klíčová už v roce 2018 Cenu publika na mezinárodní soutěži mladých vědeckých talentů Falling Walls Lab v Berlíně. Nanonáplast ji vynesla také Cenu Euroregionu Nisa.

TUL měla v žebříčku 30 pod 30 zastoupení víckrát. V roce 2017 zařadila redakce do žebříčku absolventku fakulty textilní Kamilu Boudovou, která se zaměřuje na udržitelnou módu, a v roce 2016 se v žebříčku zaskvěli absolventi ekonomické fakulty Tomáš Hodboď, CEO vyhledavače módy Glami, a Michal Dvořák, vedoucí divize společnosti Preciosa Lighting, která vyrábí designová osvětlení.

Zdroje:
TUL, Forbes