Studenti VOŠ na praxích se musí povinně testovat dvakrát týdně

28. 1. 2022 | Aktuality

covid testování ve školáchTestovat dvakrát týdně se stejně jako ve firmách musí nově také studenti vyšších odborných škol, kteří mají praxi na pracovišti mimo denní studium. Středoškolákům na praxích pak zůstává stávající povinnost otestovat se jednou týdně. Změny oznámilo ministerstvo zdravotnictví a platí od minulého týdne. Na testy musí očkovaní i neočkovaní studenti.

„Povinné testování zaměstnanců (dvakrát týdně) může dopadat také na žáky a studenty, kteří konají praxi na pracovišti fyzické nebo právnické osoby,“ specifikovalo podmínky ministerstvo zdravotnictví.

Studentům VOŠ nebo jiné než denní formy studia zajišťuje testy zaměstnavatel. Pokud student zároveň pracuje i jinde, stačí mu na praxi předložit potvrzení, že se testoval ve druhé práci. Středoškolákům na praxi pak stejně jako dosud zajistí testy škola.

Dvakrát týdně se nově musí testovat také zaměstnanci mateřských školy, základních uměleckých škol, výchovných ústavů, vyšších odborných škol a školských poraden, kteří se dosud nemuseli testovat vůbec.

Dvakrát týdně nebo každý třetí až čtvrtý den se musí testovat také zaměstnanci na vysokých školách. Studenti vysokých škol se s ohledem na zkouškové období zatím pravidelně testovat nemusí – pokud při studiu nepracují. Pravidla by se mohla změnit, jakmile se studenti vrátí do přednáškových sálů.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu