Studenti v Ostravě mají novou studijní pomůcku – robotického tuleně

20. 3. 2022 | Aktuality

Fakulta sociálních studií Ostravské univerzityFakulta sociálních studií Ostravské univerzity nově využívá pro výuku a výzkum neobvyklý nástroj. Je jím terapeutický robotický tuleň PARO. Díky umělé inteligenci je schopný přizpůsobit se chování lidí. Pomocí zabudovaných senzorů dokáže pohybovat hlavou a ploutvemi, mrkat, reagovat na dotek, světlo a hlas, a dokonce umí napodobit zvuky skutečného tuleního mláděte. Při interakci s lidmi tak reaguje jako skutečné živé zvíře.

Robotického tuleně pořídila univerzita primárně pro použití při výuce nového předmětu Moderní technologie, inovace a výzkum v sociální práci se seniory. Předmět je součástí bakalářského programu sociální práce, který se počínaje letním semestrem vyučuje na Fakultě sociálních studií.

„Cílem předmětu je, aby studenti získali přehled o moderních technologiích a inovacích v praxi a výzkumech sociální práce se seniory a uměli zhodnotit jejich přínos i limity. V současné společnosti se řeší otázka nedostatku možností zajištění pomoci seniorům se sníženou soběstačností,“ vysvětlila Ivana Kowaliková, odbornice z fakulty a dodala, že PARO představuje jedno z možných řešení nedostačující péče o seniory.

Terapeutického robota využívají už od roku 2014 v domově pro seniory v Odrách. Právě s tímto zařízením univerzita navázala spolupráci. Cílem je zkoumat vliv robotického tuleně na kvalitu života seniorů v domově. Podle Kowalikové dokáže PARO u seniorů snížit hladinu stresových hormonů a také odbourat deprese, osamělost, strach a úzkosti. „Je také dobrým společníkem seniorů – motivuje je ke komunikaci s personálem domova, ale také s ostatním seniory,“ doplnila Kowaliková.

Využívání terapeutických robotů je však i přes jejich přínos v rámci Česka výjimečné a brání mu hned několik faktorů. Mezi ten hlavní patří dle Ostravské univerzity nedostatek financí. Další problém představuje nepochopení možností, které obdobné moderní technologie nabízejí, či absence specializovaných sociálních pracovníků, kteří by v praxi dovedli moderní technologie využívat.

„Ze zkušenosti v domově v Odrách víme, že PARO působí na lidi podobně jako terapie s využitím zvířat. Senioři, kteří měli dříve nějakého domácího mazlíčka, se v jeho přítomnosti rozzáří, začnou vzpomínat na své domácí mazlíčky a těší se z každého setkání s tímto plyšovým tulením mládětem. PARO je tedy vhodný nástroj jisté formy animoterapie a reminiscenční terapie,“ vysvětluje přínos robota Kowaliková.

Kromě PARA využívá Fakulta sociálních studií Ostravské univerzity při výuce i další moderní technologie. Patří mezi ně například gerontooblek, který slouží k simulaci fyzického stavu seniorů, či virtuální realita simulující vnímání světa pacienta s demencí.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Ostravská univerzita má nový kampus za miliardu

Ostravská univerzita má nový kampus za miliardu

Ostravská univerzita v únoru otevřela kampus se dvěma novými budovami. Prostory pro sport a umění vyrostly v historickém centru města na výstavišti Černá louka. Celý projekt s názvem City Campus stál přes jednu miliardu korun. Výstavba trvala celkem tři roky. „Je to velký úspěch, že jsme byli schopni tak velkou stavbu zrealizovat. Jednak to pomůže univerzitě, ale také …

Zelenější a chytřejší. Univerzity rozjíždí projekt na proměnu kraje

Zelenější a chytřejší. Univerzity rozjíždí projekt na proměnu kraje

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava a Ostravská univerzita společně s dalšími partnery rozjeli ambiciózní projekt REFRESH. Vyjde na 2,5 miliardy korun a má za cíl proměnit Moravskoslezský kraj k lepšímu. V budoucnu by se měl region stát ekologičtějším i chytřejším. Projekt je založený na konceptu vzájemně provázaných tzv. živých laboratoří, ve kterých se provádí výzkum v …

Ostravská univerzita možná už v září otevře obor stomatologie

Ostravská univerzita možná už v září otevře obor stomatologie

Lékařská fakulta Ostravské univerzity nejspíš brzy otevře nový obor stomatologie. Povolení už má od ministerstva zdravotnictví. Teď čeká na schválení akreditace, buduje nové prostory a shání vyučující. Pokud vše půjde podle plánu, prvních dvacet studentů by mohlo nastoupit už v září. Podle děkana fakulty Rastislava Maďara se prostory pro výuku aktuálně dokončují. „Nacházejí se v nich …