Studenti textilní fakulty TUL pomáhali na Harvardu „šít“ umělou ledvinu pro transplantaci

3. 6. 2020 | Stojí za přečtení

TUL_ledvina_preTextil a lidské orgány jsou dvě zdánlivě nesouvisející věci. Spojuje je však jeden unikátní materiál: nanovlákno. Právě z něj se tým vědců prestižní univerzity Harvard snaží vytvořit umělou ledvinu, která by v budoucnu mohla plně nahradit tu skutečnou. Za břečťanem pokrytými zdmi jedné z nejlepších škol světa se na vývoji takzvané origami ledviny podíleli i dva studenti Technické univerzity Liberec (TUL), Markéta Klíčová a Jakub Erben.

Klíčová a Erben se stali vůbec prvními studenty TUL, kteří se dostali na stáž na Harvard. Oba si na textilní fakultě – konkrétně na katedře netkaných textilií a nanovlákenných materiálů – dělají doktorát. Na stáž do Wyssova institutu si je jako vůbec první Čechy vybral přímo jeho zakladatel a jeden z nejcitovanějších vědců na světě Donald E. Ingber. Kromě toho, že oba doktorandi měli za sebou řadu mezinárodních úspěchů v oblasti nanotechnologií, stačilo k získání stáže vlastně docela málo.

„Jakub vytvořil seznam univerzit a profesorů, které jsem měla obepsat, a když jsem ho otevřela, zjistila jsem, že jsou tam univerzity jako Harvard, Cambridge, Oxford nebo Berkley. Dost mě to vyděsilo a ptala jsem se Jakuba, kde jsou nějaké normální univerzity, na které máme šanci se dostat,“ popsala pro iDNES začátek procesu hledání stáže Klíčová. S profesorem Ingberem si začali studenti vyměňovat e-maily už za několik minut. Do amerického Bostonu, kde sídlí Harvard, pak odjeli letos v lednu a už za několik málo dní měli samostatně pracovat v laboratoři.

„Očekávalo se ode mě, že už od druhého dne budu vše zvládat sama – od práce s buněčnými kulturami po péči o laboratoř. To bych bez předchozí praxe na naší katedře netkaných textilií a nanovlákenných materiálů určitě nezvládla,“ vzpomíná Klíčová.

Erben se svou kolegyní souhlasí. Podle něj je předchozí praxe na TUL na práci v prestižním institutu připravila dostatečně. „Jsme z naší katedry zvyklí řešit komplexní problémy, v rámci toho umět improvizovat a být samostatní. Díky tomu jsme se velmi rychle začlenili do běžného tempa tamních laboratoří,“ uvedl v rozhovoru pro univerzitu.

Plánovanou půlroční stáž předčasně ukončila pandemie koronaviru. Studenti se tak domů museli vrátit předčasně. S kolegy z USA jsou však i nadále v kontaktu a plánují se tam příští rok vrátit. V práci zatím budou pokračovat na domovské TUL, kde budou v laboratořích dále vyvíjet nanovlákenné membrány. Výzkum bude trvat ještě řadu let, ale ve finále by právě z těchto membrán pomocí japonské techniky origami měla být poskládaná funkční ledvina. „Velmi jemná struktura skládaných nanomembrán by měla v ideálním případě prorůst ledvinovými buňkami. Pak bude origami orgán plnit stejnou funkci jako klasická ledvina,“ vysvětlil pro iDNES Erben.

Zdroje:
TUL
https://www.idnes.cz/