Studenti textilní fakulty TUL pomáhali na Harvardu „šít“ umělou ledvinu pro transplantaci

3. 6. 2020 | Stojí za přečtení

TUL_ledvina_preTextil a lidské orgány jsou dvě zdánlivě nesouvisející věci. Spojuje je však jeden unikátní materiál: nanovlákno. Právě z něj se tým vědců prestižní univerzity Harvard snaží vytvořit umělou ledvinu, která by v budoucnu mohla plně nahradit tu skutečnou. Za břečťanem pokrytými zdmi jedné z nejlepších škol světa se na vývoji takzvané origami ledviny podíleli i dva studenti Technické univerzity Liberec (TUL), Markéta Klíčová a Jakub Erben.

Klíčová a Erben se stali vůbec prvními studenty TUL, kteří se dostali na stáž na Harvard. Oba si na textilní fakultě – konkrétně na katedře netkaných textilií a nanovlákenných materiálů – dělají doktorát. Na stáž do Wyssova institutu si je jako vůbec první Čechy vybral přímo jeho zakladatel a jeden z nejcitovanějších vědců na světě Donald E. Ingber. Kromě toho, že oba doktorandi měli za sebou řadu mezinárodních úspěchů v oblasti nanotechnologií, stačilo k získání stáže vlastně docela málo.

„Jakub vytvořil seznam univerzit a profesorů, které jsem měla obepsat, a když jsem ho otevřela, zjistila jsem, že jsou tam univerzity jako Harvard, Cambridge, Oxford nebo Berkley. Dost mě to vyděsilo a ptala jsem se Jakuba, kde jsou nějaké normální univerzity, na které máme šanci se dostat,“ popsala pro iDNES začátek procesu hledání stáže Klíčová. S profesorem Ingberem si začali studenti vyměňovat e-maily už za několik minut. Do amerického Bostonu, kde sídlí Harvard, pak odjeli letos v lednu a už za několik málo dní měli samostatně pracovat v laboratoři.

„Očekávalo se ode mě, že už od druhého dne budu vše zvládat sama – od práce s buněčnými kulturami po péči o laboratoř. To bych bez předchozí praxe na naší katedře netkaných textilií a nanovlákenných materiálů určitě nezvládla,“ vzpomíná Klíčová.

Erben se svou kolegyní souhlasí. Podle něj je předchozí praxe na TUL na práci v prestižním institutu připravila dostatečně. „Jsme z naší katedry zvyklí řešit komplexní problémy, v rámci toho umět improvizovat a být samostatní. Díky tomu jsme se velmi rychle začlenili do běžného tempa tamních laboratoří,“ uvedl v rozhovoru pro univerzitu.

Plánovanou půlroční stáž předčasně ukončila pandemie koronaviru. Studenti se tak domů museli vrátit předčasně. S kolegy z USA jsou však i nadále v kontaktu a plánují se tam příští rok vrátit. V práci zatím budou pokračovat na domovské TUL, kde budou v laboratořích dále vyvíjet nanovlákenné membrány. Výzkum bude trvat ještě řadu let, ale ve finále by právě z těchto membrán pomocí japonské techniky origami měla být poskládaná funkční ledvina. „Velmi jemná struktura skládaných nanomembrán by měla v ideálním případě prorůst ledvinovými buňkami. Pak bude origami orgán plnit stejnou funkci jako klasická ledvina,“ vysvětlil pro iDNES Erben.

Zdroje:
TUL
https://www.idnes.cz/

Další články k tématu

Univerzita se zbaví knihy z lidské kůže. Čeká ji „pohřeb“

Harvardova univerzita ve Spojených státech už nechce mít ve svých archivech kontroverzní svazek. Chystá se ho důstojně uložit. Alespoň tedy jeho přebal, který je vyrobený z lidské kůže. Jde o dílo Des Destinées de l’Ame (česky Osudy duše) z konce 19. století, které si nechal svázat jeho první majitel, francouzský lékař, z kůže zesnulé pacientky. „Po pečlivém prostudování, […]

číst více

Přes 50 procent učitelů je pro umělou inteligenci ve školách

  Pro začlenění umělé inteligence (AI) do výuky se vyslovilo 56 procent učitelů. Vyplývá to ze studie Univerzity Palackého v Olomouci a společnosti Microsoft. Naopak 19 procent vyučujících si myslí, že AI do výuky nepatří. Vedoucí výzkumného týmu Kamil Kopecký však upozorňuje, že ačkoliv většina pedagogů je pro umělou inteligenci, pohled na ni má každý jiný. […]

číst více

Stále máte čas! Které školy ještě berou přihlášky?

Březnem to neskončilo. I v dubnu se můžete stále hlásit na některé veřejné vysoké školy. U vybraných fakult a oborů pak přihlášky můžete posílat ještě i v květnu a červnu. Mendelova univerzita v Brně – Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií přijímá přihlášky do 30. dubna, Provozně ekonomická fakulta na některé obory až do 13. června Policejní […]

číst více