Studenti se bouří. Na Slezské univerzitě zrušili tělocvik

21. 4. 2024 | Aktuality

Na Slezské univerzitě zrušili tělocvikSlezská univerzita v Opavě už od příštího akademického roku nebude vyučovat tělocvik. Podle vedení školy jsou zatím ekonomické důvody i rapidní pokles zájmu o sportovní předměty, které jsou pro studenty nepovinné. Proti rozhodnutí se postavili studenti i absolventi.

„Je zarážející, že ačkoliv se ministerstvo školství rozhodlo jednoznačně podpořit pohyb u studentů jako takový, existují školy, které činí opačné kroky a jdou cestou rušení veškerých předmětů, které jsou zaměřeny na sport a pohyb. Zdá se nám, že takovéto rozhodnutí školy není příliš v pořádku, pokud jde proti oficiálnímu plánu instituce, která ji financuje,“ napsali studenti.

Poslední fakultou, která tělocvik vyučovala, byla Filozoficko-přírodovědecká fakulta. Studenti na ní mohli absolvovat předměty aerobik, badminton, florbal, fotbal, plavání, squash, stolní tenis a volejbal. V letošním roce fakulta navíc zavedla výuku jógy. Ministerstvo školství rozhodnutí o zrušení tělesné výchovy ovlivnit nemůže, výuku sportovních předmětů si totiž univerzity řeší samy.

„Ministerstvo školství nijak nestanovuje požadavky na výuku tělesné výchovy na vysokých školách. Nicméně připravilo plán Mládež v pohybu a ve zdraví na období 2024 až 2028, který se mimo jiné zabývá i problematikou vysokoškolského sportu,“ okomentovala situaci mluvčí ministerstva Tereza Fojtová.

Vedle úspor odůvodňuje Slezská univerzita zrušení tělocviku trvale klesajícím zájmem studentů. K poklesu došlo zejména v průběhu a po pandemii koronaviru. Letos si sportovní předměty zapsalo 97 studentů, loni 138 a předmět dodělalo 70 z nich. Před vypuknutím pandemie byl zájem až pětinásobný.

„Vedení fakulty si samozřejmě uvědomuje přínos pohybových aktivit pro zdraví vysokoškolských studentů. O této výuce se u nás opakovaně diskutovalo již v minulosti, ale nebyly přijaty příslušné kroky. Dlouhodobě se ale ukazuje, že podpora pohybových aktivit prostřednictvím univerzitní výuky tělesné výchovy zřejmě není pro většinu našich studentů příliš atraktivní,“ uvedla Irena Korbelářová, děkanka fakulty.

Podle děkanky si škola nemůže dovolit zajišťovat nepovinné sportovní předměty pro tak nízký počet studentů. Slezská univerzita nemá vlastní prostory, v nichž by tělocvik vyučovala, a musí je pronajímat, což ji vyjde na zhruba 750 tisíc korun ročně.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Slezská univerzita připravuje výstavbu vzdělávacího parku

Slezská univerzita připravuje výstavbu vzdělávacího parku

Poblíž karvinského šikmého kostela by v budoucnu mohl vzniknout unikátní prostor pro vzdělávání i trávení volného času. Součástí projektu Slezské univerzity v Opavě Parku Eden Silesia by měl být i prehistorický les. Zázemí by v něm měli najít i studenti univerzity. „V rámci vzdělávacích aktivit připravujeme bohatý program pro všechny věkové skupiny. Nabídneme krátkodobé i dlouhodobé vzdělávací …

Pedagogika, jazyky, i ekonomika. Na tyto obory se stále můžete hlásit

Pedagogika, jazyky, i ekonomika. Na tyto obory se stále můžete hlásit

Desítky oborů na veřejných vysokých školách po celém Česku stále přijímají přihlášky! Takže pokud už víte co, ale nevíte kde, připravili jsme pro vás přehled studijních oborů, na které se můžete hlásit až do 30. dubna. Jazyky Pokud jste spíše humanitně zaměření, můžete si až do 30. dubna podat přihlášku na Filozoficko-přírodovědeckou fakultu Slezské univerzity …