Studenti a drogy: Pět rad, jak předejít závislosti

25. 2. 2022 | Studentský život

adiktologieAkce Suchej únor je v plném proudu. Měsíční výzva alkoholové abstinence má mimo jiné za cíl poukázat na rizikové užívání alkoholu. Právě s touto návykovou látkou se nejčastěji setkávají studenti vysokých škol. Podle studie Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice 15 procent respondentů mezi 18 a 24 lety uvedlo, že během pandemie pijí více. Nápor klientů hlásí i centra pro drogově závislé. Z průzkumu pro MF DNES vyplývá, že se nárůsty klientů v průměru pohybují mezi 20 až 30 procenty oproti stavu před pandemií. Pokud se i vy cítíte ohroženi závislostí, nebo už s ní bojujete, přinášíme vám několik rad a tipů, jak boj úspěšně zvládnout.

Nepodléhejte tlaku

Pokud cítíte tlak od lidí, kteří vás nutí pít častěji, než byste sami chtěli, nebo vás okolí nabádá k užívání jiných návykových látek, pokuste se s nimi omezit kontakt. Naopak budujte přátelství s lidmi, kteří vedou zdravý životní styl, v jejichž přítomnosti je vám dobře a necítíte se být pod tlakem.

Postavte se svým psychickým problémům

Deprese, pocity úzkosti a další psychické obtíže můžou vést ke vzniku závislosti na alkoholu či drogách. Ty však poskytnou pouze krátkodobou úlevu, ale nevyřeší skutečné jádro problému. Pokud se potýkáte s psychickými problémy, vyhledejte pomoc odborníka. Pomoc můžete hledat například u školního terapeuta.

Najděte rovnováhu mezi studiem a osobním životem

Dalším rizikovým faktorem, který může přispět ke vzniku závislosti, je stres. Váš školní rozvrh by proto neměl být tak nabitý, abyste si nemohli ani na chvíli vydechnout. Škodí ale i příliš volného času, kdy můžete mít naopak stres z toho, že nejste produktivní. Je důležité mezi těmito protipóly najít rovnováhu. K dosažení této rovnováhy je také nutné nezapomínat na své mimoškolní cíle a sny.

Najděte si koníčky

Přidejte se k zájmovým klubům, které vám umožní rozvíjet vaše koníčky, ať už jde o sporty, cvičení, hudbu nebo filmy. Pomůže vám to se odreagovat a také navázat přátelství s lidmi, která nebudou založená na společné konzumaci návykových látek. Vyhýbejte se rizikovým místům jako jsou bary a raději se s přáteli scházejte v kavárnách, běžte do kina anebo se projděte v přírodě.

Zjistěte si více informací o závislosti

Pokud se cítíte být ohroženi jakoukoliv závislostí, zjistěte si o ní co nejvíce informací. Čím více budete o stavech související se závislostí a možnostech léčby vědět, tím snáz se můžete vyhnout už nevratných chyb. Včasný zásah je u počínající závislosti klíčový. Na centrum adiktologie, kde najdete odborníky na závislosti, se můžete obrátit i v případě, že máte zatím jen pocit, že byste mohli být na něčem závislí.

Co dělat, pokud už jste závislí?

Jestliže jste již na něčem závislí a rádi byste to změnili, není vše ztraceno. Mnoho škol nabízí poradce, kteří vám v podobné situaci pomůžou. Pokud zjistíte, že k rozvoji vaši závislosti přispělo i studium na vysoké škole, můžete studium na čas přerušit a případně změnit studijní obor. Ke studiu se můžete vrátit kdykoliv a vaše zdraví má vždy přednost. Prvním krok ale je, uvědomit si svou závislost a následně požádat o pomoc.

Zdroj: College Cures, MF Dnes, iDnes.cz

Další články k tématu

Alkohol ne, raději čokoládu. Studenti častěji sahají po sladkostech

Alkohol ne, raději čokoládu. Studenti častěji sahají po sladkostech

Obliba alkoholu a cigaret mezi středoškoláky a vysokoškoláky postupně klesá. Dokládá to i nedávný průzkum, který odhalil, že studenti spíše sáhnou po něčem sladkém na zub. Skoro padesát procent z tisícovky oslovených si nějakou sladkost dopřeje každý den. Naopak alkoholu se denně napilo jen tři procenta dotázaných, třetina pak nepije nikdy nebo skoro nikdy. Větší oblibě …

Léto ve světě: Hra na imaginární kytaru a skok přes miminko

Léto ve světě: Hra na imaginární kytaru a skok přes miminko

Léto je o tom vyzkoušet něco nového. Možná už si myslíte, že jste vyzkoušeli všechno. Omyl. Co se třeba nechat nést v rakvi, nebo přeskočit nemluvně? Vydejte se s námi na cestu po dvou kontinentech a zjistěte, jaké jsou ty nejpodivnější činnosti, kterým se v létě lidé věnují. USA Spojené státy byly vždycky osobitou zemí, kde se mísí …