Student VŠFS Roman Kadlec: Marketingová komunikace tu není jen o "drcení"

31. 10. 2013 | O studijních oborech

Roman Kadlec je studentem oboru Marketingová komunikace na Vysoké škole finanční a správní v Praze. Svou školu by doporučil a již nyní přemýšlí o nejrůznějších projektech do budoucna.

Roman Kadlec (22 let) studuje druhým rokem Vysokou školu finanční a správní v Praze. Pochází z Kladna a jeho velkým koníčkem je hudba.

Jak probíhala tvoje cesta na vysokou školu?

Moje cesta na vysokou školu probíhala docela rozpačitě. Na střední jsem se moc dobře neučil. Nebavilo mě učení, ale spíše sport a kapela, se kterou jsem trávil více času než v lavici. Ale po zkušenosti z brigád, kdy jsem pracoval například ve firmě Kavalier jako kontrolor kvality zboží, jsem si uvědomil, že musím jít dál studovat. Že bych chtěl od života něco více, a také si prodloužit „mládí“.

Podle čeho sis vybíral studijní obor?

Obor Marketingová komunikace jsem si vybral proto, že jsem podobné zaměření měl na střední. Marketing, ekonomika, sociologie a tak dále. Přijímačky probíhaly bez problému. Je pravda, že jsem šel na přijímací řízení jen s tím, že si to zkusím. A když jsem zjistil, že jsem přijatý, tak jsem se nebránil.

Co na to tehdy rodiče? Co vlastně dělají oni?

Naši mě ve všem podporovali. A byli velmi rádi, když se dozvěděli, že jsem se dostal na vysokou školu. Mamka pracuje jako učitelka na základní škole. A táta u automobilové firmy ŠKODA.

Pomáhali ti finančně jenom vaši, nebo třeba využíváš nějaké stipendium?

Jelikož naši nebydlí v Praze, tak využívám ubytovací stipendium.

Jak se ti studuje tvůj obor?

Docela dobře. Mezi mé oblíbené předměty patří sociologie a reklama. Reklama je zaměřena hodně na nápady studenta. Vytváříme spoustu projektů se spolužáky. Nemám asi neoblíbené předměty. Jsou předměty, které mě baví více a některé měně, ale že bych vyloženě nějaký neměl rád, tak to asi ne.

Jak bys srovnal to, jak se tvůj obor učí na různých školách v České republice? Doporučil bys svoji školu středoškolákům, kdyby se rozhodovali, kam půjdou?

Konkurencí mého oboru a celé školy je VŠE. Podle mého názoru se na mé škole více věnují studentovi, a snaží se, aby škola nebyla jen o drcení, ale i o logickém uvažování a pochopení určitého předmětu. Určitě bych doporučil školu mladým středoškolákům kteří se rozhodují, kam jít.

Jak je to s uplatněním tvého oboru? Jaké máš v tomhle plány?

Obor, který studuji, se zaměřuje na tvorbu reklam a komunikaci s veřejností. Samozřejmě, že v této oblasti je obrovská konkurence. Ale pokud člověk má hodně nápadů a projektů, které chce zrealizovat, tak uplatnění najde v každé firmě. Nebo zkusit podnikat sám. Já osobně mám různé projekty, které bych chtěl zrealizovat, ale zatím je nechávám pod pokličkou.

Kdyby ses měl rozhodovat znovu, šel bys na stejnou školu nebo na ten stejný obor?

No, asi bych se rozhodl jinak. Sice jsem spokojen na této škole, ale chtěl bych se spíše specializovat v muzice, kterou miluji. Možná bych zkusil konzervatoř.