Student ČVUT vyhrál mistrovství světa v Excelu

12. 9. 2022 | Aktuality

mistrovství světa v ExceluJednadvacetiletý student ČVUT Ondřej Cach letos ovládl finále mezinárodní soutěže v programu Microsoft Office v USA a stal se mistrem světa v Excelu. Historicky je teprve druhým Čechem, kterému se podařilo soutěž vyhrát. V soutěži přitom Cach není žádným nováčkem. Ve finále se ocitl už potřetí. K titulu dostal kromě věcných cen také finanční odměnu sedm tisíc dolarů (asi 170 tisíc korun).

Do finále soutěže se Cach dostal poprvé v roce 2019. Tehdy si odnesl stříbro z kategorie Power Point. Loni pak ovládl kategorii Word. „Baví mě všechny produkty Microsoft Office, je pro mě opravdu těžké vybrat favorita. PowerPoint byla tehdy moje první volba, nejsilnější si ale dnes přijdu ve Wordu,“ sdělil Cach serveru Novinky.cz.

Letošní ročník soutěže měl dvě části. V rámci prvního úkolu se soutěžící museli na čas co nejvíce přiblížit danému zadání. Druhý úkol spočíval v kreativním řešení zadaného úkolu. První úkol vyhodnocuje počítač, druhý odborná porota. „Kreativnější část projektu mě bavila o něco více. Líbí se mi, že při ní každý student může ukázat svoje dovednosti, to, v čem vyniká, co vše v daném programu umí,“ hodnotí Cach.

Letos se Cach kvůli věkovému omezení soutěže účastnil naposledy. I do budoucna ale plánuje dále se zdokonalovat ve svých dovednostech Microsoft Office. Vedle studia oboru Bezpečnost a informační technologie na ČVUT pracuje jako programátor na volné noze. Mimo to by chtěl také navázat spolupráci s Office Arenou, což je česká soutěž, která testuje dovednosti studentů v práci s aplikacemi Microsoft Office a funguje jako národní kvalifikační kolo pro mezinárodní soutěž ve Spojených státech.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Děti a technologie: Školy na to jdou pomalu, rodiče bývají pokrytci

Děti a technologie: Školy na to jdou pomalu, rodiče bývají pokrytci

Bez technologií by to v dnešní době nešlo a třeba studenti by se bez nich dnes jednoduše neobešli. Tým složený z Jiřího Zouňka, Kláry Záleské a Libora Juhaňáka, vědců z Masarykovy univerzity, se proto zaměřil na to, jakým způsobem náctiletí technologie využívají. Závěry výzkumu vědci publikovali v knize Život a vzdělávání digitálních náctiletých. Výzkumný tým mapoval využívání technologií …