Středoškoláci v Kalifornii si přispí. Nařizuje jim to zákon

28. 9. 2022 | Stojí za přečtení

start vyučováníV Česku se v poslední době vede debata o pozdějším startu vyučování. V americkém státu Kalifornie už na to mají zákon. Podle něj nesmí vyučování začít dřív než v 8:30. Podobný krok nyní zvažují i další státy, mezi nimi například New York nebo New Jersey.

Podle neuroložky Beth Ann Malowové je zákon krok správným směrem. „Víme, že když děti víc spí, jsou zdravější. Ve škole dávají větší pozor. Zlepší se také jejich tělesné a duševní zdraví, snáz se budou bránit obezitě a cukrovce,“ vypočítává výhody odbornice.

Tato skutečnost se odvíjí od cirkadiánních rytmů, 24hodinových spánkových vzorců, které regulují naše biologické cykly. „Když vstoupíme do puberty, naše rytmy se začnou měnit později. Opožďují se v průměru o dvě až tři hodiny,“ vysvětluje Phil Gehrmann, klinický psycholog, který se specializuje na spánek.

Dospívající navíc potřebují víc spánku než dospělí. Dospělým stačí sedm až osm hodin denně, dospívající by měli spát o hodinu déle.

Kromě spánkové deprivace může mít časný začátek výuky negativní dopad i na schopnost učit se. „Žádat dospívajícího člověka, aby byl v 8:30 vzhůru a snažil se vstřebat informace je stejné, jako kdybyste po dospělém chtěli, ať vstane ve čtyři hodiny ráno a s dobrou náladou se začne učit,“ míní odborník na spánek Matthew Walker z Kalifornské univerzity v Berkeley.

Zatímco mnozí nový zákon podporují, má i své odpůrce. Kalifornská asociace učitelů například tvrdí, že zákon poškozuje studenty z nízkopříjmových rodin, jejichž rodiče nemůžou chodit do práce později.

Odpůrci zákona se rovněž obávají toho, že pozdější začátek výuky negativně ovlivní odpolední školní aktivity, jako jsou kroužky a zájmové kluby. Zkušenost s tím už má například Allison Danaová. „Pozdější konec vyučování studentům komplikuje život,“ míní středoškolačka, která kvůli pozdějšímu zvonění nestíhá své mimoškolní aktivity.

Zdroj: The Guardian

Další články k tématu

Hraní hudby v dětství pozitivně ovlivňuje mysl ve stáří, tvrdí studie

Hraní hudby v dětství pozitivně ovlivňuje mysl ve stáří, tvrdí studie

Vědcům se podařilo najít spojení mezi hraním na hudební nástroj v dětství a mentální kondicí v seniorském věku. Podle studie konané na Univerzitě v Edinburghu má hudba pozitivní vliv na kognitivní funkce mozku. Vědci ze skotské univerzity testovali dvě skupiny lidí. V té první byli senioři, kteří v dětství hráli na hudební nástroj. V té druhé ti, kteří se hraní …

Druhý mozek můžete mít v kapse nebo počítači

Druhý mozek můžete mít v kapse nebo počítači

Pojem druhý mozek zní jako něco ze sci-fi filmu. Pravda je mnohem jednodušší. Je to externí systém, který slouží k uložení a uspořádání vašich myšlenek a nápadů. Může mít podobu kapesního sešitu nebo třeba složky v počítači, kam si své myšlenky ze svého skutečného mozku takzvaně odložíte. Proč je dobré si během studia vybudovat druhý mozek? Uvolníte …