Středoškoláci chtějí férové přijímačky, Slováci prý mohou mít výhodu

15. 5. 2020 | Přijímací řízení

férové přijímačkyZatímco čeští středoškoláci se momentálně připravují na přijímací zkoušky i maturitu, těm slovenským povinnost skládat zkoušku dospělosti kvůli koronaviru odpadla. Podle České středoškolské unie (ČSU), budou tak slovenští studenti hlásící se na české univerzity mít neférovou výhodu oproti českým středoškolákům. Unie proto žádá, aby vysoké školy nabídly českým uchazečům upravené podmínky přijímacích zkoušek.

Strach ze znevýhodnění mají i samotní čeští maturanti. Důvodem je i fakt, že na české univerzity chodí stále více Slováků. V loňském roce v Česku z celkového počtu 290 tisíc studentů bylo 22 tisíc slovenské národnosti.

Středoškoláci se rovněž obávají, že mezi maturitami a přijímacími zkouškami nebude dost času na pečlivou přípravu a potřebný odpočinek. „Jsme v situaci, kdy se nám budou překrývat termíny maturit a přijímacích zkoušek. Jeden den maturita, druhý den přijímací test na druhé straně republiky. Je jasné, že v takové situaci nemůžeme konkurovat slovenským studentům, kteří se teď v kuse připravují měsíc a půl na přijímací zkoušky,“ vysvětlila Viktorie, studentka maturitního ročníku gymnázia v Kralupech nad Vltavou.

„Jako nejvhodnější z nabízených řešení se jeví posunutí termínu přijímacích zkoušek na červenec či srpen,“ uvedla Veronika Elznicová, 1. místopředsedkyně ČSU s tím, že posunutí termínu sice nevyřeší větší nálož povinností na české studenty, ale aspoň jim poskytne dostatek času si přípravu rozvrhnout.

K iniciativě s názvem Férové přijímačky na VŠ 2020 se na Facebooku připojilo již přes dva tisíce studentů. Některé univerzity už na ni stihly zareagovat. Například Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně prominula přijímací zkoušky na několika fakultách a Fakulta stavební ČVUT v Praze přijímačky odsunula na září.

Zdroj:
https://www.novinky.cz/

Další články k tématu