Speciál O OBORECH: Vojenské obory

21. 12. 2011 | O studijních oborech

Pokud jdete studovat na Univerzitu obrany, nemusí z vás být typický řadový voják. Mezi vojenské obory patří třeba také farmacie, lékařství, ekonomie nebo meteorologie, za jejichž studium budete placeni, zvolíte-li si vojenskou formu studia. Na univerzitě můžete studovat také civilně, a tím pádem bez jakýchkoliv závazků vůči Armádě České republiky.

V České republice existuje jediná univerzita nabízející vojenské obory. Je to Univerzita obrany v Brně, která nabízí mnoho akreditovaných studijních programů ve vojenské i civilní formě. Jedinou další možností je obor vojenská tělovýchova při Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

Civilní nebo vojenské studium?

Na Univerzitě obrany se zaprvé musíte rozhodnout, zda budete studovat ve vojenské nebo civilní formě. Na vojenském studiu se stáváte vojáky z povolání a za studium jste placeni, výše platu je 11 450 Kč za měsíc. Dále máte zdarma ubytování s internetem, měsíční jazykový kurz ve Velké Británii, výstroj a propláceno je vám dokonce i jízdné k návštěvě rodiny do místa trvalého bydliště. Zdarma je pro vás zajištěno také sportovní vyžití. Studium se vám započítává do důchodu a máte jistotu budoucího zaměstnání. Na druhou stranu jsou zde samozřejmě určité nevýhody. Skládáte přijímací zkoušku z fyzické zdatnosti, která může mít například podobu dvanáctiminutového běhu a sed-lehů, před započetím studia musíte absolvovat měsíční vojenský výcvik, jednou za měsíc budete mít celodenní dvacetičtyřho­dinovou službu a každé ráno se vás bude týkat nástup. Především se ale zavazujete k tomu, že po skončení studia zůstanete ještě určitou dobu v armádě; nejčastěji se jedná o dvojnásobek doby, kterou trvalo vaše studium (požadovaná doba se může lišit na některých oborech nebo při studiu v zahraničí). Uchazeči o obory vojenské všeobecné lékařství a vojenské zubní lékařství mají zdarma přípravný kurz na přijímací zkoušky.

Naopak pokud zvolíte studium civilní, netýkají se vás vojenské výhody (plat a podobně), ale současně máte větší volnost. Stále ještě máte zdarma sportovní vyžití a jazyky, máte jistotu ubytování na internátu a můžete získat měsíční prospěchové stipendium až 1500 Kč. Nedodržujete vojenský režim a po ukončení studia nemáte žádné závazky k armádě.

Studijní obory

Můžete zvolit jednu ze tří fakult:

Na Fakultě ekonomiky a managementu můžete studovat třeba ekonomiku obrany státu nebo bezpečnostní management, v rámci nich si vybíráte například specializace logistika, ochrana obyvatel nebo řízení lidských zdrojů. Na oboru vojenský management se dále specializujete například jako velitel dělostřeleckých jednotek, velitel průzkumných jednotek a podobně. Na Fakultě vojenských technologií můžete studovat třeba vojenskou chemii, radiolokace, zbraně a munice, leteckou a raketovou techniku, materiálové a technologické inženýrství, komunikační a informační systémy nebo třeba vojenskou geografii a meteorologii, můžete se zde stát třeba také vojenským pilotem. Na těchto dvou fakultách můžete prvně udělat bakalářské studium a poté pokračovat dál. Na Fakultě vojenského zdravotnictví je bakalářský obor pouze jeden, a to zdravotnický záchranář. Dále můžete studovat magisterské programy – vojenskou farmacii, vojenské všeobecné lékařství nebo vojenskou stomatologii. Zdravotnické obory se studují v Hradci Králové v rámci výuky Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Jedno z pracovišť Univerzity obrany je také ve Vyškově.

Přijímací řízení

  • Fakulta ekonomiky a managementu – test studijních předpokladů, test z angličtiny na minimální úrovni A2, u vojenského studia také zkouška z fyzické zdatnosti (dvanáctiminutový běh a sed-lehy);
  • Fakulta vojenských technologií – test z matematiky, test z angličtiny na minimální úrovni A2, u oboru vojenská chemie test z chemie, u vojenského studia zkouška z fyzické zdatnosti;
  • Fakulta vojenského zdravotnictví – nutné je podat si přihlášku také na Lékařskou fakultu nebo Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy a splnit jejich přijímací zkoušky, v případě lékařství tedy z chemie, somatologie, biologie a fyziky, u farmacie z chemie a biologie; dále splníte zkoušku z angličtiny na minimální úrovni A2 a zkoušku z fyzické zdatnosti, nutné je splnit všechny části přijímací zkoušky.

Více informací naleznete na stránkách Univerzity obrany.

Vojenská tělovýchova při Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy

Toto je jediná další možnost vojenského studia v České republice a současně jediná možnost v Praze. Výhody i nevýhody vojenského studia jsou zde stejné jako na Univerzitě obrany. Přijímací zkouška se zde skládá z testu studijních předpokladů, dále vás čeká praktická talentová zkouška z tělocviku na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy a totéž ještě speciálně pro Vojenský obor. Bližší informace naleznete na stránkách tohoto oboru.

Zdroj: webové stránky škol

Zdroj fotografie: Stock.Xchng