Speciál O OBORECH: Vojenské obory

23. 9. 2009 | O studijních oborech

Armáda a vojenské útvary tvoří jednu ze základních obranných složek státu. Ačkoli si její důležitost lidé uvědomují nejvíce ve chvíli, kdy se sami cítí ohroženi, je funkce armády daleko širší. Kromě obrany státu se účastní četných misí v zahraničí a zajišťuje též významnou pomoc během krizových událostí nejrůznějšího charakteru. (článek byl aktualizován 1. 12. 2009)

V České republice lze obory zaměřené na vojenství a obranu státu studovat jen na Univerzitě obrany Brně (UO). Ta je zároveň jednou z celkových dvou státních vysokých škol u nás a spravuje ji Ministerstvo obrany ČR.
Na veřejných vysokých školách najdeme související obor pouze v rámci Fakulty tělesné výchovy Univerzity Karlovy v Praze (FTVS UK), která nabízí bakalářský a na něj navazující magisterský obor Vojenská tělovýchova.

VOJENSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ NA UO

Pod „vojenskými obory“ si určitě nelze představit pouze vzdělávání v oblasti technik bojů či obrany obyvatelstva a majetku. Jejich nabídka je ve skutečnosti daleko obsáhlejší a zahrnuje jak obory vojenského, tak vojensko-manažerského, ekonomického, technického či zdravotnického směru. Jak ovšem uvádí UO na svých webových stránkách, škola nemá v úmyslu připravovat studenty přímo ke konkrétnímu povolání či specifické vojenské funkci. Jejím cílem je vybavovat studenty širokým spektrem poznatků z nejrůznějších oborů a vychovat je tak, aby byli schopni zvládnout působení v určité oblasti řízení a velení. Důraz se přitom samozřejmě klade i na formování jejich osobnosti, tj. na fyzickou zdatnost, psychickou odolnost či jazykovou vybavenost. Konkrétní vojenské či velitelské znalosti si už studenti osvojují na speciálních kurzech či při vojenském výcviku mimo univerzitu.
Všechny obory jsou určeny nejen vojenským profesionálům, ale i civilním uchazečům. Studium je samozřejmě otevřeno i ženám. Civilní studenti nemají ani během, ani po ukončení studia na UO žádné služební ani pracovněprávní vztahy a závazky k Armádě České republiky.

Konkrétní oblasti studia vojenství na UO

  • Ekonomika obrany státu a Vojenský management – tyto obory (vypsané ve všech stupních studia) se zaměřují především na ekonomické a organizační záležitosti při vedení rezortu obrany. Bakalářský obor Ekonomika obrany státu studentům poskytuje teoretické znalosti z oblasti tvorby, rozdělování a užití zdrojů, nutných k zabezpečení potřeb a činnosti Armády ČR. Studium managementu je kromě toho zaměřeno i na oblast řízení vojenských systémů, na předávání znalostí potřebných pro výkon velitelských a dalších funkcí či například na vojenský management orientovaný na státní správu. Oba obory organizuje Fakulta ekonomiky a managementu UO.
  • Vojenské technologie – bakalářský program Vojenské technologie (na nějž navazuje stejnojmenný program magisterský a posléze i doktorský) zastřešuje mnoho dílčích oborů, mezi kterými najdeme například obor Bojová a speciální vozidla, Letecké elektrotechnické systémy, Letecká a raketová technika, Letový provoz, Radiolokace, Vojenská geografie a meteorologie, Vojenská chemie, Zbraně a munice a další.Jejich hlavním smyslem je připravit po teoretické stránce odborníky pro – jak název programu napovídá – specifické vojenské pozice (např. piloty vojenského letounu, pracovníky řízení letového provozu, experty v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení a chemického zabezpečení, vojenské profesionály pro oblast letecké a raketové techniky, odborníky v oblasti pasivních sledovacích systémů, prostředků elektronického boje a prostředků radiolokačního průzkumu atp.). Všechny rovněž spojuje společný teoretický základ předmětů (v bakalářském stupni): fyzika, matematika, komunikační a informační technologie, velení a řízení v informačním věku, psychologické a sociální aspekty řízení a základy práva.
  • Vojenské zdravotnictví – v rámci Fakulty vojenského zdravotnictví lze na UO studovat dva tříleté bakalářské programy, a sice Specializaci ve zdravotnictví (obor Zdravotnický záchranář) a Vojenský zdravotnický management (se stejnojmenným oborem). Absolvent oboru Zdravotnický záchranář by měl být schopen samostatně poskytovat individuální péči lidem akutně ohroženým na zdraví a ovládat poskytování předlékářské první pomoci. Pod dohledem lékaře pak může asistovat i při náročnějších výkonech. Zdravotnický management je pak zaměřen, jak je patrné, na řízení zdravotnických organizací – a to za mírových, krizových i válečných podmínek. Absolventi oboru tedy získávají znalosti o celém zdravotním systému a poskytování zdravotní péče ve zdravotnických zařízeních stacionárního i polního typu.Fakulta ale nabízí mj. i tři magisterské programy (se stejnojmennými obory): Vojenská farmacie (5leté studium), Vojenské všeobecné lékařství (6 let) a Vojenské zubní lékařství (5 let). Mezi oborovými předměty všech z nich najdeme například takové, jako je Medicína katastrof, Ochrana proti zbraním hromadného ničení, Management vojenského zdravotnictví, Zdravotnická příprava v poli, Organizace vojenského zdravotnictví v míru, Radiobiologie, Toxikologie, Vojenská epidemiologie a mnohé další. Tento seznam pak samozřejmě doplňují profilové předměty a odborné stáže.Fakulta vojenského zdravotnictví sídlí jako jediná v Hradci Králové.

Doktorské programy
Kromě doktorských programů, navazujících na výše zmíněné, organizuje UO také celou řadu dalších, různě specializovaných. Celkově se dá říci, že jsou to právě doktorské programy, které připravují samostatné a plně kvalifikované a profesionály ve svém oboru. Zpravidla bývají čtyř-, někdy i pětileté.

Studium vojenských oborů není jen o bojích (foto: www.sxc.hu)

Přijímací zkoušky

Na Fakultě vojenských technologií skládají civilní uchazeči o bakalářské studium jen zkoušky z matematiky organizované společností SCIO, na Fakultě ekonomiky a managementu jen z angličtiny a na Fakultě vojenského zdravotnictví jsou u uchazečů o cvilní bakalářské studium prověřovány znalosti z biologie, angličtiny a fyzické zdatnosti. Uchazeči o vojenské studium mají spektrum zkušebních testů při přijímacích zkouškách trochu širší.

Uplatnění absolventů

Univerzita obrany vychovává vojenské profesionály a jiné odborníky působící ve sféře bezpečnosti a obrany státu, které vyplývají z potřeb Armády ČR, státní správy a smluvních závazků s ostatními demokratickými státy. Absolventi univerzity jsou připraveni i pro působení v jednotkách zahraničních misí a v rámci aktivit NATO. Uvedené sféry jsou také základním působištěm jejích absolventů, své uplatnění ale nacházejí také v rámci Ministerstva obrany ČR atp.

VOJENSKÁ TĚLOVÝCHOVA NA FTVS UK

Přijímací zkoušky

Přijímací zkoušky k tomuto oboru jsou písemné (test ze všeobecných znalostí a angličtiny) i talentové (atletika, gymnastika, sportovní hry, plavání; testy zjišťující předpoklady pro speciální tělesnou přípravu).

Uplatnění absolventů

Studium bakalářského oboru je předpokladem pro absolvování navazujícího magisterského studia, které je podmínkou pro výkon služby v celém spektru profesionálního řízení v oblasti služební tělesné výchovy a vrcholového sportu v resortu obrany ČR.

Užitečné weby

Univerzita obrany v Brně
Fakulta tělesné výchovy Univerzity Karlovy v Praze

Další články k tématu

Firmy shání absolventy technických oborů

Firmy shání absolventy technických oborů

Jedním z kritérií při výběru studijního oboru je budoucí uplatnění. To nejrychleji najdou absolventi technických oborů. Naznačuje to tradiční souboj firem o absolventy středních a vysokých škol v Moravskoslezském kraji. Firmy tam totiž inzerují více pracovních technických pozic, než kolik je absolventů daných oborů. „Včera jsme měli na pohovoru čerstvého absolventa elektrikáře. Ale je to vzácnost, …

Ženy jsou na technických oborech stále v menšině

Ženy jsou na technických oborech stále v menšině

Mezi studenty technických oborů je pouze 28 procent žen. Ještě o deset procent méně jich studuje informační a komunikační studia (ICT). Počty studentek na těchto oborech sice v posledních letech rostly, stále ale zůstávají doménou mužů. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Od roku 2001 narostl počet studentek studujících ICT z pěti procent na 18 procent. Mírný …