Speciál O OBORECH: Vinařství a vinohradnictví

24. 12. 2010 | O studijních oborech

Pít víno umíme všichni, rozeznávat odrůdy už jen někdo z nás, ale skutečných mistrů znajících tajemství výroby a umění přípravy blahodárného moku je málo. Troufáte si? Co všechno vás čeká?

Náplň studia

Cílem studia je připravit odborníky v oblasti pěstování vinné révy a zpracovávání hroznů, ale i v celé vinařské činnosti a souvisejících aktivitách. První rok studia tráví studenti v Brně, další dva roky probíhá výuka v areálu v Lednici.

Předměty

Výuka je zaměřena na problematiku pěstování vinné révy, technologické postupy výroby vín (bílých, červených, šumivých) klasickými i moderními metodami. Studenti se seznámí také s technologiemi stanovování látkových složek vína a moštů. Kromě školení, stabilizace a finalizace vín musí studenti zvládnout i identifikaci vad a chorob a způsoby jejich předcházení. Součástí výuky je také domácí a světová historie pěstování a výroby vína, kulturní použití vín či pozitivní účinky vína na lidský organismus. Samozřejmostí je povinná praxe, ale i senzorické hodnocení, marketing a ekonomie.

Kde se dá studovat

Tento obor nabízí výhradně Mendelova univerzita v Brně na Zahradnické fakultě. Najdete ho pod programem Zahradnické inženýrství jako tříletý bakalářský obor v prezenční i kombinované for­mě.

Výroba vína je hotová alchymieVýroba vína je hotová alchymie

Uplatnění absolventů

Po bakalářském studiu mohou studenti navázat magisterským dvouletým oborem a získat titul inženýr. Absolventi budou ovládat pěstování vinné révy a agrotechnická opatření, aplikovat poznatky z odborných disciplín pro zlepšení kvality produktu a především efektivně řídit celý proces pěstování až po řízení vlastní firmy.

Přijímací řízení

Uchazeči nevykonávají přijímací zkoušku, ale jsou přijímání na základě prospěchu. Započítává se průměrný prospěch za posledních tři a půl roku studia na střední škole a průměrný prospěch u maturitní zkoušky (v obou případech činí maximum 100 bodů). O přijetí pak rozhodne pořadí uchazeče. V prezenční formě bude přijato maximálně 40 uchazečů, v kombinované 50 uchazečů.

Den otevřených dveří

Na den otevřených dveří se můžete přijít podívat na Zahradnickou fakultu v Lednici 8. prosince 2010, 5. ledna 2010 a 2. února 2011, vždy v 10:30.

Více informací

Více o oboru

Zdroj fotografií: stock.xchng