Speciál O OBORECH: Rozhodčí kolektivních sportů

13. 5. 2011 | O studijních oborech

Přiznejme si, že rozhodčí nepatří mezi nejoblíbenější role. Když váš tým prohraje, je to vina právě člověka s píšťalkou. Jaká cesta vede k tomuto náročnému povolání? Máte dost pevný charakter, abyste si na takový studijní obor troufli?

Charakteristika oboru

Bakalářský tříletý obor Rozhodčí kolektivních sportů má zaměření buď na fotbal nebo lední hokej, a je realizován v rámci programu Tělesná výchova a sport. Je možné jej studovat v prezenční i kombinované formě. Jde o zcela nový obor, který je v roce 2011 otevírán poprvé za přispění takových partnerů, jakými jsou ČMFS, UČFR nebo ČSLH.

Předměty

Řada předmětů, které studenti absolvují, je shodná se studijním směrem Trenérství. Rozhodčí navíc absolvují předměty jako managament řízení utkání, ekonomika, sport a právo, etika komunikace, psychologie a jiné.

Kde se dá studovat

V současné době se dá obor studovat výhradně na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Uplatnění absolventů

Absolvent studia obdrží licenci, která jej opravňuje k vykonávání povolání rozhodčího v utkáních regionálních, národních i mezinárodních soutěží. Zároveň by měl být absolvent vybaven schopnostmi aktivně se podílet na výchově a vzdělání dalších rozhodčích, na zabezpečení fungování sportovních soutěží či řízení sportovního klubu.

Mít oči všude a ruku na píšťalce…Mít oči všude a ruku na píšťalce…

Přijímací řízení

Přijímací řízení se skládá z praktické a teoretické části. Praktická přijímací zkouška z tělesné výchovy zahrnuje atletiku ((běh 1500 m muži/800 m ženy, běh 60 m) a basketbal. Druhou část zkoušky tvoří Test studijních předpokladů. Podrobné informace najdete na tomto odkazu.

Pozor!

K přihlášce musí být přiloženo potvrzení o zdravotní způsobilosti (formulář FSpS), jež vystaví tělovýchovný nebo sportovní lékař či kardiolog.

Šance na přijetí

Pro první akademický rok 2011/2012 se plánuje přijetí 20 studentů do každé formy (prezenční/kom­binované) studia. Platí pro oba směry studia.

Více informací

FSPS MUNI

Zdroj fotografií: stock.xchng