Speciál O OBORECH: Restaurátorství

28. 7. 2009 | O studijních oborech

Když se procházíte kolem starobylých domů a soch, s údivem sledujete staleté fresky či obrazy nebo v muzeu žasnete nad vzácnými rukopisy, možná vás napadá, kolik práce musí stát udržování a zachraňování takových skvostů. Je to tak – restaurování je skutečně posláním určeným jen několika vyvoleným. Pozn. Článek byl aktualizován dne 25. 11. 2009.

Náplň studia Studenti se především učí restaurovat a konzervovat kulturní památky, sbírkové předměty muzeí a galerií či vzácné fondy. Vzdělávají se v historii umění, chemických technologiích i přírodních vědách a zároveň zdokonalují své řemeslné schopnosti. Důležitá je také znalost práva a cizích jazyků a porozumění etice a estetice restaurátorství a památkové péče. Po čtyřech letech vysokoškolského studia získá uchazeč titul BcA. (bakalář umění), po dalších dvou letech studia titul MgA. (magistr umění). Na vyšších odborných školách trvá studium ve standardní době tři roky.

Předměty Předměty se mohou lišit podle zvoleného zaměření. Vybírat můžete z restaurátorství a konzervace kamene a souvisejících materiálů, nástěnných maleb a sgrafit, papíru, knižních vazeb a dokumentů, sochařských děl či povrchů architektury.

Kde se dá studovat Čtyřmi obory na Fakultě restaurování disponuje Univerzita Pardubice, fakultu byste ovšem našli v Litomyšli. AMU v Praze nabízí studijní obor Restaurování uměleckých malířských děl, FAMU letos otevřela nový obor Restaurování fotografie. VŠCHT v Praze v programu Konzervování-restaurování objektů kulturního dědictví-uměleckořemeslných děl nabízí čtyři specializované obory. Přírodovědecká fakulta MU v Brně umožňuje studium oboru Chemie konzervování – restaurování. (Restaurátorství nemusí být jen výsadou univerzit: na Vyšší odborné škole v Písku můžete za poplatek studovat Konzervování a restaurování nábytku a nepolychromované dřevořezby a Restaurování kovů. Další možností je Týnská vyšší odborná škola se specializací na Péči o památky. Na středoškolské úrovni nabízí Konzervátorství a restaurátorství Střední průmyslová škola grafická v Praze, Řezbářství a restaurování dřeva Vyšší odborná škola uměleckoprůmyslová a Střední uměleckoprůmyslová škola v Praze.)

Uplatnění absolventů „Čerství“ restaurátoři se mohou zapojovat do projektů zaměřených na záchranu a zachování památek nejen v rámci České republiky. Měli by být schopni samostatné práce i ve vedoucích pozicích restaurátorských týmů, tuzemských i mezinárodních. Podstatné je, aby byl absolvent schopen vnímat specifika a jedinečnost objektu své práce a zvolil ideální postup restaurování.

Přijímací řízení Po uchazečích mohou být před přijímacími zkouškami požadovány domácí práce (dle zvoleného oboru např. kresby, malby, písmo či grafika), které budou ohodnoceny porotou. Samotná přijímací zkouška bývá tvořená teoretickou a praktickou (talentovou) zkouškou. Talentové zkoušky se liší podle oboru; vyžadována tak může být kresba, rekonstrukce modelu, sochařský portrét v hlíně, technický výkres či zhotovení určitého předmětu. Teoretická zkouška může obsahovat otázky z dějin umění i chemie, překvapit by uchazeče neměl ani ústní pohovor zaměřený na motivaci ke studiu a orientaci v oboru.

!!! Uchazeči si na zkoušky nosí vlastní pomůcky (tužky, uhly, gumy, fixativ, pravítko, štětce apod.). !!! Některé školy pořádají před přijímačkami přípravné kurzy v plenéru (konají se na podzim), popř. dlouhodobější specializační kur­zy.

Názor studenta Marie (29), SSUPŠ Písek: „Studovala jsem obor Restaurátorství a konzervátorství umělecko-průmyslových předmětů. Škola mě moc bavila, jak teorie i praxe. Hlavně praxe byla skvělá, zkušenosti starších kolegů i kolegyň a názorné ukázky. Učila jsem se rovnou v dílně, kde jsem dělala různé věci- např. opravu čalouněného křesílka – od rozebrání až po povrchovou úpravu, nebo jsem restaurovala loutky – řezbařina, malba a povrchová úprava atd. Moc ráda na to období vzpomínám, ale přesto jsem zůstala u svého původního oboru – pedagogiky. Hodně zkušeností využívám teď i při práci s dětmi.“

!!! Do studijních programů tohoto typu bývá často přijímán velmi malý počet uchazečů (v Pardubicích např. 4 studenti na jeden program). !!! Přihlášky je většinou třeba odeslat již do poloviny ledna, přijímací zkoušky probíhají již začátkem února.

Více informací: Přijímací zkoušky na UPCE AMU FAMU Přehled oborů na VŠCHT