Speciál O OBORECH: Mnoho podob chemie

8. 3. 2008 | O studijních oborech

Najít Chemii jako samostatný obor je v nabídce českých vysokých škol téměř nemožné. Vzhledem k rozsáhlosti této vědy si uchazeč musí zvolit, na jakou problematiku se bude zaměřovat. Zde je přehled oborů, které jsou otevírány v rámci studijních programů Chemie. Pozn. Článek byl aktualizován 28. 12. 2009 (-kav-)

Kde Studijní programy Chemie lze najít ve studijních katalozích řady univerzit. Například na Přírodovědecké fakultě Karlovy univerzity je možné studovat obory Chemie v přírodních vědách, Chemie životního prostředí, Chemie se zaměřením na vzdělání, Chemie a matematika se zaměřením na vzdělání, Chemie a biologie se zaměřením na vzdělání. Na Fakultě chemické VUT v Brně lze pod studijním programem Chemie a Chemické technologie studovat obory Technická chemie, Spotřební chemie, Chemie a technologie ochrany životního prostředí či Chemie, technologie a vlastnosti materiálů. Mimo to můžete také na této fakultě studovat obory jako jsou Potravinářská chemie, Chemie materiálů, či Fyzikální chemie, které najdete pod studijními programy Chemie a technologie potravin, Fyzikální chemie či Chemie a technologie materiálů. Chemicko-technologická fakulta Univerzity Pardubice nabízí obory Chemie a technická chemie, Řízení chemických procesů, Technická fyzikální chemie, Anorganická a bioanorganická chemie, Organická chemie, či Analytická chemie. Kromě těchto oborů je pak možné ve studijním katalogu najít i obory jako jsou Vlákna a textilní chemie či Chemické inženýrství. Na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně mohou zájemci o studium chemie studovat obory Chemie-konzervování-restaurování, Chemie nebo Analytický chemik-manažer chemické laboratoře.

Přijímací zkoušky Na některé studijní obory přijímají vysoké školy uchazeče i bez přijímacích zkoušek. Pokud se uchazeč hlásí na dvouobor, musí počítat se zkouškou z chemie a podle zaměření také z biologie, geografie, či dokonce společenských věd. V případě Masarykovy univerzity je třeba se připravit na Testy studijních předpokladů.

Charakteristika studia Obor Chemie se na českých vysokých školách studuje obvykle se specializací na určitou problematiku: V oboru Technická chemie je pozornost kladena především na zpracování výsledků laboratorních experimentů a výrobních procesů a orientaci v oblasti kontroly a řízení jakosti. Obor Chemie a technologie ochrany životního prostředí kombinuje studium všeobecných předmětů chemického zaměření se specializací na možnosti ochrany životního prostředí. Spotřební chemií je myšleno studium malotonážní, specializované chemické výroby zaměřené na produkty běžné spotřeby či kvalifikované chemie nebo na výrobu meziproduktů pro tyto provozy. Tento obor sleduje dvě hlavní profilace – koloidně-biopolymerní a koloristicko-reprodukční. Chemie a technologie materiálů se zabývá problematikou kontroly a vyhodnocení základních parametrů chemických technologií z oblasti výroby a zpracování plastů, kompozitů, keramiky, silikátů a maltovin a povrchových úprav kovových i nekovových materiálů ve vztahu na požadavky ochrany a kontroly kvality životního prostředí. Studium oboru Potravinářská chemie je zaměřeno na získání aktivních znalostí a schopností při kontrole a řízení vybraných tradičních chemických a potravinářských technologií a při práci v chemických, biochemických, mikrobiologických a chemickotechno­logických laboratořích. Stavební chemie je zaměřena na vytvoření znalostí a dovedností vztahujících se k výkonu profesí v oblasti marketingu chemických výrobků a produktů uplatňujících se ve stavebnictví, v oblasti technologie stavebních materiálů, plastů, nátěrových hmot a silikátových výrobků, a v oblasti používání těchto produktů ve stavebnictví.

Předměty Rozdělení předmětů záleží nejen na fakultách, ale i na specializaci chemie, kterou si uchazeč zvolí. Studenti chemických oborů se mohou setkat s předměty typu Anorganická chemie, Organická chemie, Fyzikální chemie, Analytická chemie, Chemie životního prostředí, Chemie ovzduší, Hydrochemie a Hydrobiologie, Matematika, Ekologie, Měřící technika a řízení procesů, Biochemie, Chemické inženýrství, a s mnohými praktickými laboratorními předměty.

Uplatnění Absolventi chemických oborů by měli disponovat znalostmi z anorganické, analytické, fyzikální, organické, makromolekulární a jaderné chemie a biochemie, ale také by se měli vyznat v základech matematiky, fyziky a výpočetní techniky potřebné pro výkon jejich povolání. Nedílnou součástí studia jsou i praktické laboratoře, které by absolventy měly připravit na budoucí povolání. Absolventi se podle svého zaměření mohou věnovat nejen studiu v navazujících magisterských oborech, ale také se uplatní v různých oborech průmyslu. Mohou zaujmout místa ekologů, vodohospodářů, odborníků pro ochranu ovzduší a zacházení s odpady, pracovat v oblastech fotografie, filmu, obrazové komunikace, polygrafie, papírenského průmyslu, textilního průmyslu, agrochemie, stavební chemie, ve farmaceutickém průmyslu, kosmetickém průmyslu, uplatní se v oblastech řízení technologických procesů a managementu chemických provozů, výroby syntetických materiálů, uplatnění nanotechnologií a tenkých vrstev, zpracování plastů, výroby sklářského, cementářského a elektrotechnického průmyslu.

Stránky fakult Přírodovědecká fakulta Karlovy univerzity Fakulta chemická VUT v Brně Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Jihočeské univerzity Pedagogická fakulta Univerzity Hradec Králové Ostravská univerzita v Ostravě Vysoké učení technické v Brně Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická Technické univerzity v Liberci

Zdroje: Webové stránky jednotlivých fakult.