Speciál O OBORECH: Méně známé varianty fyziky

9. 1. 2008 | O studijních oborech

Znějí vám názvy astrofyzika, biofyzika, lékařská fyzika, přístrojová fyzika či chemická fyzika jako čínština? Nebo jsou právě tím vaším vysněným oborem? Zde je přehled fakult, kde lze tyto obory studovat a nápověda, co se pod jejich názvy skrývá. Pozn. Článek byl aktualizován 23. 12. 2009 (-kav-)

Kde Tyto obory můžete nalézt pod studijními programy Fyzika nebo Aplikovaná fyzika. Obsahují je studijní katalogy Přírodovědeckých fakult Masarykovy univerzity v Brně, Univerzity Palackého v Olomouci (astrofyzika, lékařská fyzika, biofyzika, přístrojová fyzika) a Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě (astrofyzika). Studium fyziky v jejich méně obvyklých podobách nabízí také Ústav fyziky a biofyziky Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích i Astronomický ústav Univerzity Karlovy. Univerzita Karlova má však oproti ostatním univerzitám jednu výjimku – studenti bakalářského oboru studují klasickou obecnou fyziku a po absolvování tříletého bakalářského studia si mohou vybrat z nabízených specializací. Pokud ovšem student nechce pokračovat na magisterském studiu na Karlově univerzitě, může si předměty z magisterského stupně zapsat již v bakalářském studiu.

Přijímací zkoušky Na přijímací zkoušky se dobře připravte na matematiku a fyziku. Písemné zkoušky se budou snažit prověřit vaše znalosti v těchto předmětech na úrovni gymnaziálního učiva. Nezapomeňte ani na přijímací zkoušky do oborů, se kterými chcete studium kombinovat. Většina těchto oborů je sice bez kombinace, najde se však i možnost kombinovat studium s informační technologií. V případě Masarykovy univerzity v Brně se připravte na Test studijních předpokladů.

Charakteristika studia Astrofyzika: Bakalářské prezenční studium nabízí svým studentům pohled do tajemného světa hvězd a dalekého vesmíru. Studenti zde naleznou fyzikální zákony hvězdných dějů a budou se učit, jak veřejnosti lehce a srozumitelně představit děje na hvězdné obloze.

Lékařská fyzika, Přístrojová fyzika: Bakalářské prezenční studium si klade za cíl vychovat budoucí pomocníky lékařů, bez kterých by se lékaři neobešli. Základem je pochopení funkcí lékařských přístrojů denní praxe, jejich údržba a prezentace dat, která přístroje vydají. Předmětem studia je pak nejen fyzika či matematika, ale i studium informační technologie.

Biofyzika: Hraniční obor spojující studium fyziky, biologie a chemie, který poskytuje náhled na fyzikální procesy v živé hmotě. Součástí bakalářského prezenčního studia je absolvování základních chemických, biochemických a biologických disciplín potřebných pro vybudování obsahové vazby mezi obecným fyzikálním a biofyzikálním vzděláním.

Chemická fyzika: Magisterský studijní obor na Univerzitě Karlově, jehož předměty jsou přístupné i studentům bakalářského studia. Těžiště oboru leží na rozhraní fyziky, biologie a chemie. Výuka navazuje na základní fyzikální vzdělání, které prohlubuje v oblastech teoretické a experimentální fyziky důležitých pro popis a zkoumání molekul, biopolymerů, nadmolekulárních soustav a biologických objektů, a zároveň je doplňuje předměty pokrývajícími potřebné vybrané partie z chemie a biologie. Podle výběru studijního plánu se rovněž dostává studentům vzdělání ve vybraných oblastech obecné a fyzikální chemie, biochemie, molekulární a buněčné biologie.

Předměty Studentům je nabízena pestrá paleta předmětů. V astrofyzice se student jistě setká s předměty jako jsou Základy kvantové teorie, Základy astronomie a astrofyziky, metody zpracování fyzikálních měření, Galaktická a extragalaktická astronomie, Obecná teorie relativity, či Kosmologie. V ostatních formách fyziky se setkáte s předměty Obecná chemie, Magnetická rezonance, Biofyzika, Bioorganická chemie, Biofyzika fotosyntézy, Rentgenová strukturní analýza, Molekulární spektroskopie, Symetrie molekul, Matematika, Výpočetní technika.

Uplatnění Astrofyzika: Absolvent se může uplatnit v laboratorních provozech, specializovaných laboratořích, meteorologických institucích apod. Má přehled o současném stavu výzkumu v základních oblastech poznávání vesmíru. Jeho znalosti ho předurčují jako kvalifikovaného demonstrátora a popularizátora vědy na hvězdárnách a také pro výzkum využívající astronomických pozorování a zpracování astronomických dat.

Lékařská fyzika, Přístrojová fyzika: Absolventi získají přehled o použití diagnostických a terapeutických metod jako je monografie, rtg, tomografie, magnetická rezonance, litotrypse apod. Specializované zaměření předurčuje absolventa k práci ve zdravotnictví, zejména na diagnostických a terapeutických pracovištích využívajících lékařské přístrojové techniky. Uplatní se při obsluze přístrojů a jejich údržbě, při zpracování a interpretaci dat pro lékařské účely, při plánování radiologické léčby apod.

Biofyzika: Primárně je obor směřován k pokračování ve studiu na magisterském oboru. Absolvent bakalářského oboru se však může uplatnit v laboratorních provozech firem, biochemických a biologických laboratořích a lékařských laboratořích. Absolvent tohoto studia je základním vzděláním fyzik s rozšířeným vzděláním v biologii a chemii. Je důkladně vybaven znalostmi matematiky, experimentální a teoretické fyziky, elektroniky, přístrojové a výpočetní techniky. Absolventi najdou uplatnění v biologických, chemických a lékařských zařízeních, kde mohou využívat a zavádět fyzikální metody.

Chemická fyzika: Absolvent má široké experimentální a teoretické znalosti ze základů fyziky (mechanika, elektřina a magnetismus, optika, fyzika kondenzovaného stavu, jaderná fyzika, kvantová fyzika) i matematiky (diferenciální a integrální počet, algebra, metody matematické fyziky aj.). Díky svému zaměření je absolvent připraven k práci na pracovištích zaměřujících se na fyziku, biofyziku, chemickou fyziku, fyziku v medicíně, farmacii a ekologii.

Zdroje: Webové stránky jednotlivých fakult.