Speciál O OBORECH: Geodézie a kartografie

3. 1. 2008 | O studijních oborech

Katastrální úřad, zeměměřictví… co se vybaví vám při vyřčení slova „geodézie“? Geodézie a kartografie představuje studijní program, který uchazečům nabízí studijní obory Geoinformatika, Inženýrská geodézie nebo Důlní měřictví. Co je obsahem jednotlivých oborů, či jak se absolventi uplatní v praxi se dozvíte v následujícím článku. Pozn. Článek byl aktualizován 23. 12. 2009 (-kav-)

Geodézie a kartografie

Předměty: Geodézie, matematika, fyzika a deskriptivní geometrie – tyto povinné předměty tvoří teoretický základ bakalářského studijního oboru geodézie a kartografie. Na základě svého profesního zaměření si dále studenti v rámci povinně volitelných a volitelných předmětů mohou prohloubit své znalosti v oblasti kartografie, mapování či dálkového průzkumu Země. Součástí studia je i výuka v terénu.

Uplatnění: Absolventi bakalářského programu Geodézie a kartografie nachází uplatnění v katastrální praxi, zeměměřictví, přesněji v zaměstnání, která souvisí s pořizováním digitálních geometrických plánů, s pozemkovými úpravami v zemědělství a lesnictví nebo v geodetických pracech ve stavebnictví. Studium magisterského oboru zvýší studentovo povědomí o ekonomii, managementu a informatice, čímž bude schopen vykonávat i náročnější práce v inženýrské geodézii či geodetické práce při budování a údržbě geodetických základů.

Bakalářské obory:

  • Důlní měřictví– důlní měřictví se zaměřuje na sledování pohybů a přetvoření terénů a objektů. Posluchači se v průběhu studia setkají jak s geodézií a fyzikou, které tvoří teoretický základ oboru, tak s předměty mineralogie a petralogie, hornictví, důlní mapování či výuka v terénu. Absolvent se uplatní především v těžebních organizacích a při výkonu zeměměřických činností.
  • Geoinformatika – ve srovnání se studijním oborem geodézie a kartografie, klade geoinformatika větší důraz na informatickou oblast oboru (informační systémy, katastr nemovitostí, programování). Studium je navíc doplněno o společenskovědní předměty (např. Psychologie a sociologie, Psychologie manažera a týmová práce), které absolventům geoinformatiky pomohou v manažerské praxi.
  • Inženýrská geodézie – fotogrammetrie, geografické informační systémy, legislativa v zeměměřictví, ale i matemaika, fyzika a jiné předměty inženýrské geodézie, po jejichž absolvování můžete vykonávat zeměměřickou činnosti nebo působit v těžebních organizacích.

Navazující magisterské obory:

  • Geodézie a kartografie
  • Geoinformatika
  • Důlní měřictví
  • Inženýrská geodézie
  • Mobilní geoinformační technologie

Kam za studiem: České vysoké učení technické v Praze
– Fakulta stavební (Geodézie a kartografie, Geoinformatika) Vysoké učení technické v Brně
– Fakulta stavební (Geodézie a kartografie) Vysoká škola báňská
– Hornicko-geologická fakulta (Důlní měřictví, Geoinformatika, Inženýrská geodézie, Mobilní geoinformační technologie)

Přijímací řízení: Uchazeči o studium na VUT v Brně a ČVUT v Praze budou skládat odborné zkoušky, které se sestávají ze dvou částí – testu z matematiky a testu z fyziky. Na Vysoké škole báňské se při přijímacím řízení vyhodnocují i výsledky studia na střední škole. Následuje test všeobecného přehledu, v němž musí student prokázat základní znalosti z oblasti geologických a hornických věd. Podrobnější informace týkající se data podání přihlášek a přijímacího řízení naleznete na jednotlivých stránkách vysokých škol.

Zdroje: Webové stránky jednotlivých fakult.