Speciál O OBORECH: Dřevařství

4. 6. 2012 | O studijních oborech

Dřevo, surovinu s nezaměnitelnou vůní, provází lidstvo od úsvitu věků. Lodě, hudební nástroje, nábytek, budovy – vše je ze dřeva. Proto jsou třeba odborníci, kteří tomuto přírodnímu materiálu rozumějí. Více o oboru Dřevařství v následujících řádcích.

O oboru

Dřevařství představuje technický obor. Jak samotný název vypovídá, připravuje odborníky pro oblast dřevozpracujícího průmyslu. Výuka zahrnuje projektování výrobků, výrobní procesy, jejich řízení a uplatnění produktů v procesu spotřeby a bydlení. Udělení živnostenského oprávnění a podnikání v Evropské unii v oboru dřevařství je podmíněno získáním vzdělání v tomto oboru.

Parní pila je dnes minulostí

Parní pila je dnes minulostí

Kde studovat

Odborníky pro dřevařský průmysl připravují univerzity ve dvou největších městech České republiky – Česká zemědělská univerzita v Praze a Mendelova univerzita v Brně. Bakalářský obor Dřevařství hledejte na Lesnické a dřevařské fakultě a to jak v prezenční, tak kombinované formě.

Po dokončení bakalářského stupně se nabízí navazující magisterské studium Dřevařské inženýrství, případně obor Stavby na bázi dřeva nebo Nábytkové inženýrství.

Přijímací řízení

  • Česká zemědělská univerzita

Kdo chce studovat Dřevařství na ČZU má relativně snadnou pozici. Přijímací zkoušky se na Lesnické a dřevařské fakultě nekonají (pro rok 2012/13). Osvobození od přijímaček se týká kromě bakalářského též magisterského studia. Výjimkou jsou obory vyučované v angličtině. V budoucnu není vyloučena změna situace, vše závisí na zájmu uchazečů. Za přihlášku si škola účtuje 550 Kč.

  • Mendelova univerzita

Na uchazeče čeká písemný test z matematiky a fyziky. Od povinnosti konat přijímací zkoušku budou osvobozeni uchazeči, kteří dosáhli v závěru předposledního a v pololetí posledního roku na střední škole studijního průměru do 2,0 včetně. Pro přípravu na zkoušku z matematiky a fyziky je možno zakoupit na děkanátě LDF sbírku úloh, případně se zúčastnit přípravných kurzů. Vzorové testy z fyziky a matematiky .Výše poplatku za přijímací řízení je stanovena na 440,– Kč.

Předpokládaný počet přijímaných uchazečů je 60 prezenčních studentů a 40 studentů na kombinovanou formu. Navazující magisterský obor Dřevařské inženýrství se otevírá pro 40 prezenčních a 20 kombinovaných posluchačů. Absolventi Dřevařství jsou na magisterské studium přijímání na základě bakalářské zkoušky. Ostatní zájemci o Dřevařské inženýrství musí vykonat test z nauky o dřevě, konstrukce, výrobní technologie a ekonomiky.

Statistika za rok 2011/12

Statistika za rok 2011/12

Předměty

Ačkoli se Dřevařství studuje na zemědělských univerzitách, jedná se především o technický předmět. Očekávejte vydatnou porci matematiky a fyziky. Stěžejní jsou předměty Konstruktivní geometrie a technické kreslení, Analýza dat, Konstruování v CADu, Technické kreslení. Dokonale se naučíte pracovat se dřevem a obráběcími stroji. Poznáte materiály (plasty, lepidla, nátěrové hmoty), vlastnosti dřeva a dýhy. Nechybí ani manažerské předměty jako Podniková ekonomika, Administrativa provozu, Komunikace. Vše doplňuje odborná praxe v provozu, kterou si musíte splnit v období letních prázdnin.

Uplatnění absolventů

Absolventi nalézají uplatnění v dřevozpracujícím průmyslu na všech pozicích od výroby po řízení provozu, v technickém řešení nebo v obchodě a administrativě. Jmenovitě se jedná o následující profese: mistr, vedoucí provozu, výrobní technolog, administrativa výroby, inspektor kvality, obchodní poradce, odborný školitel, řemeslník.

Foto: sxc.hu