Speciál O OBORECH: Bankovnictví

10. 9. 2010 | O studijních oborech

Bankovnictví je obor, s nímž se v běžném životě setká asi každý z nás. Aby však fungovalo správně a my nepřišli o naše prostředky, které bankám a dalším finančním institucím svěřujeme, musejí jej obsluhovat odborníci. A právě na jejich výchovu se zaměřuje několik studijních oborů, které nejčastěji, i když ne výhradně, najdeme na našich ekonomických fakultách.

O oboru

Středem zájmu studijního oboru bankovnictví je nejen oblast činnosti bank, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale spadá sem i sféra pojišťovnictví, měnové politiky a finančnictví vůbec.
Chcete-li se však v budoucnu uplatnit právě ve výše uvedených oblastech, není nutné se při výběru toho správného oboru omezovat pouze na obory, které ve svém názvu nesou slovo bankovnictví. Podobné vzdělání vám poskytnou také obory zaměřené na peněžnictví, finance a finančnictví apod.

Přijímací zkoušky

Uchazeči o studium oboru bankovnictví většinou skládají přijímací zkoušku z matematiky, případně ještě doplněnou o test angličtiny (na VŠE). Na Slezské univerzitě v Opavě mohou být uchazeči přijati rovněž na základě dobrého výsledku z testu konaného v rámci Národních srovnávacích zkoušek.

Náplň studia

Celková koncepce studia plně respektuje fakt, že dobrá orientace v problematice bankovnictví není zaručena jen tím, že budou posluchači vzděláváni právě a jen v této oblasti. Neméně důležité jsou tu předměty jako matematika (finanční a pojistnou nevyjímaje), statistika, ekonomie a podnikový management. Důraz je však kladen rovněž na dobrou znalost cizích jazyků, zejména angličtiny a dalších z řady těch světových, příslušné legislativy spojené s finančnictvím či na znalost práce s informačními technologiemi a počítačovými programy.
Během studia se posluchači naučí sbírat, zpracovávat a interpretovat data a informace z resortu finančnictví a předávat je veřejnosti. Získají dobrou orientaci ve fungování domácího i mezinárodního finančního trhu, moderních finančních produktech (bankovních, pojistných a jiných), v problematice kapitálových trhů apod. Mimoto budou schopni předkládat možné varianty řešení regulačních a měnověpolitických opatření za využití moderních výpočetních metod, analyzovat jejich dopady a předpovídat jejich budoucí vývoj.
Po bakalářském studiu mohou studenti nastoupit buď rovnou do praxe, nebo využít možnosti pokračovat ve stejnojmenném či příbuzném oboru v navazujícím magisterském, případně i doktorském cyklu.

Obor bankovnictví se zaměřuje nejen na oblast činnosti bank, ale spadá sem i sféra pojišťovnictví, měnové politiky a finančnictví vůbecObor bankovnictví se zaměřuje nejen na oblast činnosti bank, ale spadá sem i sféra pojišťovnictví, měnové politiky a finančnictví vůbec (foto: Stock.XCHNG)

Uplatnění absolventů

Absolventi bakalářských oborů se mohou uplatnit zejména na nižším a středním stupni managementu bank a jiných finančních institucí i na různých pozicích v rámci soukromých i státních finančních podniků (například jako pracovníci bank, pojišťoven apod.).

Kde bankovnictví studovat

  • Veřejné školy

SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné

Studijní program: Hospodářská politika a správa
Studijní obor: Bankovnictví, peněžnictví, pojišťovnictví – bakalářské studium (P; 3 roky), navazující magisterské studium (P; 2 roky; zakončeno titulem Ing.)
Web: www.opf.slu.cz

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

Přírodovědecká fakulta

Studijní program: Aplikovaná matematika
Studijní obor: Matematika – ekonomie se zaměřením na bankovnictví – bakalářské studium (P; 3 roky)
Web: www.upol.cz

VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMCKÁ V PRAZE

Fakulta financí a účtenictví

Studijní program: Finance a účetnictví
Studijní obor: Bankovnictví a pojišťovnictví – bakalářské studium (P; 3 roky), navazující magisterské studium (P; 2 roky; zakončeno titulem Ing.)
Web: f1.vse.cz

  • Soukromé školy

BANKOVNÍ INSTITUT VYSOKÁ ŠKOLA, a. s.

Studijní program: Bankovní management
Studijní obor: Ekonomika a management podniku – bakalářské studium (P, K; 3 roky)
Web: www.ambis.cz

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.

Studijní program: Finance – bakalářské studium (P, K; 3 roky), magisterské studium (P, K; 2 roky), doktorské studium (P, K; 3 roky)
Web: www.vsfs.cz