Speciál O OBORECH: Audiovizuální studia

29. 9. 2009 | O studijních oborech

Audiovizuální studia jsou nejmladším oborem Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění. Tento obor je jediným svého druhu v České republice.

Charakteristika oboru

Audiovizuální studia, jak už název napovídá, se pohybují na pomezí více oborů. Jsou také důsledkem nástupu digitálních technologií do světa různých podob zachycování obrazu technikou. Svým způsobem také spojují tento technologický aspekt s rovinou uměleckého vyjádření a teoretického zkoumání. Pracují především s novými médii, s propojováním jednotlivých druhů médií za využití práce s počítači. Zabývají se vlastní tvorbou stejně jako její reflexí. Přebírají předměty a témata z ostatních oboru FAMU, navazují na tradici kinematografie a televize a začleňují obojí do vlastního směřování oboru.

Struktura studia

Bakalářský stupeň studia je klasicky rozdělen na tři ročníky. V prvním ročníku je pro studenty připravena várka teoretických přednášek a seminářů. Vedle toho navštěvují tvůrčí předmět Dílna 1. ročníku. Ta se pod vedením příslušných pedagogů v seminární podobě orientuje mj. na přípravu praktických klausurních souborů prací. Ty student předkládá na konci letního semestru a obhajuje před komisí, čímž mu je umožněn postup do dalšího ročníku. V druhém a třetím ročníku čeká na studenty Bakalářská dílna. V ní si mohou zvolit vlastního tutora (samozřejmě po domluvě s vybranou osobou), který vede vždy určitý typ dílny a se studenty spolupracuje i mimo pravidelnou výuku. I v této dílně vykonávají studenti přípravu na své klausurní práce a ve třetím ročníku jim též poslouží k tvorbě práce bakalářské. V linii mezioborovosti byly na Audiovizuálních studiích vytvořeny tzv. Konzultační dílny. V nich se studenti setkávají s pedagogy z jiných kateder a dostávají prostor s nimi probírat své podněty a nápady. V průběhu roku na studenty čeká i modulová výuka. Představuje ji jednodenní zpravidla sobotní či páteční celodenní studium. Takto se mohou studenti setkat se zahraničními i časově vytíženými hosty fakulty, pro které by bylo obtížné zajistit výuku v průběhu celého roku. Studenti také absolvují praktická cvičení ve studiu FAMU. Podílí se zejména na tvorbě školních filmů v týmech složených ze studentů napříč obory. Studium ohraničuje úvodní a závěrečné soustředění.

Závěrečné zkoušky

Studenti ukončují navštěvování bakalářského oboru Audiovizuálních studií složením tří částí závěrečné zkoušky. Je to obhajoba bakalářského tvůrčího projektu, obhajoba bakalářské teoretické práce a ústní zkouška z dějin a teorie audiovize a z cizího jazyka. Mezi příklady témat pro bakalářské teoretické práce uvádí fakulta případové studie (např. Historický vliv školou vyučovaných předmětů na stereotypy umělecké praxe, Vztah produkce oficiálních vysokorozpočtových filmů k politické ideologie dané doby) či analýzy statutu uměleckosti (Kontext a formy prezentace audiovizuálního díla ve veřejném prostoru).

Profil absolventa

Po získání titulu bakaláře jsou studenti plně připravení na cestu k magisterskému titulu. Jsou připraveni na tvůrčí, teoretický i praktický typ práce v oblasti audiovize, disponují přehledem o historii a teorii audiovizuálních forem a to i v zahraničním kontextu. Mohou pracovat jako spolutvůrci uměleckých projektů, odborní asistenti, vykonávat dílčí práce v dramaturgických a programových týmech. Podrobné informace o oboru a výstupních znalostech studentů hledejte zde.

Přijímací řízení

Přijímací zkoušky jsou především o ověřování talentu uchazečů. Krom toho je požadována i znalost anglického jazyka na úrovni porozumění textu a mluvenému slovu. Nejdříve uchazeči musí projít tzv. domácí částí, kdy odevzdávají doma vytvořené vlastní práce. Jedná se:

  • analýzu audiovizuálního díla nebo esej na obecnější téma problematiky audiovize
  • dva artefakty, každý vytvořený v jiném médiu (např. text, film, videoart, počítačová grafika)
  • motivační dopis
  • seznam 15 audiovizuálních a literárních děl, které považuje uchazeč za významná z hlediska svého stávajícího vývoje
  • seznam publikací se vztahem k oboru, které uchazeč přečetl.

Zájemci o studium také zasílají svůj životopis a svou fotografii. Tyto práce i přihlášky se odevzdávají fakultě do 30. listopadu. Na základě domácích prací postupují vybraní uchazeči do druhého kola. To se skládá z testu znalosti anglického jazyka, písemné reflexe uměleckého díla představeného na místě a z ústního pohovoru. Detailnější informace o přijímacích zkouškách naleznete zde. Uchazeči mohou též využít konzultačních dnů na fakultě, první z nich probíhá vždy druhý pátek v červnu, navštívit lze ještě říjnový a to první pátek v říjnu od 10 do 18 hodin.

Zdroj: web FAMU, web AMU.