Slovníček pojmů pro prváky na VŠ

15. 8. 2023 | Studentský život

Slovníček pojmů pro prváky na VŠ
Budoucí prváci na vysokých školách v Česku mají před sebou už jen pár týdnů prázdnin. Semestr sice začíná na řadě škol až v říjnu, už v září ale studenty čeká zápis ke studiu a spousta administrativních povinností. Měsíc na to pak už začíná semestr naostro. S vysokoškolským studiem se pojí celá řada termínů, se kterými jste se možná ještě nikdy nesetkali. Aby vám pobyt na vysoké škol nepřipadal jako španělská vesnice, připravili jsme pro vás slovník užitečných pojmů, které by měl znát každý vysokoškolák.

Lidé na univerzitě

Rektor

Nejvyšší volená funkce na vysokých školách a univerzitách. Rektor nebo rektorka zastupuje vzdělávací instituci jako celek, reprezentuje ji v komunikaci s veřejností a má i rozhodovací pravomoci. Do funkce ho jmenuje prezident.

Děkan

Stojí v čele fakulty univerzity. Do funkce ho jmenuje rektor. Stejně jako rektor má i děkan v rámci své fakulty rozhodovací pravomoci. Mimo jiné rozhoduje o přijetí či nepřijetí studentů, samozřejmě v závislosti na jejich výsledcích u přijímacích zkoušek.

Kvestor

Funkce má původ ve starověkém Římě. Quaestor byl správce pokladny. I teď zastává funkci hospodáře a patří do týmu neboli kolegia rektora.

Vyučující

Zjednodušeno řečeno ten, který vás bude učit. Na rozdíl od předchozího studia ho ale nebude oslovovat pane nebo paní učitelko. To byste si hned zadělali na pořádné faux pas. Vyučující na vysokých školách oslovujte vždy podle jejich nejvyššího dosaženého titulu, tzn. pane magistře, paní docentko atd.

Studijní referent

Vaše nejbližší administrativní spojka na univerzitě. Každý student má toho svého (svou). Zpravidla si referenti studenty rozdělují podle abecedy. Obracet se na referenty můžete kvůli vyplnění potvrzení o studiu a jiným formulářům, pokud chcete studium přerušit nebo například, když si chcete ověřit stav kreditů (viz níže).

Pedel

Pedel je ceremoniální funkce. Při slavnostních příležitostech kráčí před rektorem nebo děkanem a nosí žezlo, popřípadě jiné insignie dané vysoké školy nebo její fakulty.

Studijní povinnosti

Zápis

Má dvojí význam. Jednak musíte absolvovat zápis k samotnému studiu, kde zpravidla musíte fyzicky doložit maturitní vysvědčení, po čemž následuje zápis k samotným předmětů, který už probíhá on-line. Termíny všech zápisů rozhodně nesmíte minout.

Imatrikulace

Slavnost, při níž prvák slibuje, že bude plnit studijní povinnosti při respektování morálního závazku vůči škole, jejímu řádu a rozhodnutí akademických funkcionářů a že bude akademickou obec ve studiu i osobním životě reprezentovat. Je to také pro spoustu studentů první zkouška toho, jestli zvládnou včas přeběhnout na slavnostní ceremoniál rovnou z přednášky a přitom se ještě zvládnou převléknout do společenského oděvu.

Index

Vlastně taková „žákovská knížka“ kam vyučující zapisují vaše studijní výsledky. V dnešní době už je převážně jen on-line.

Kredit

Počet „bodů“, který dostanete za úspěšné absolvování daného předmětu. Kredity se sčítají a každý student nebo studentka musí dosáhnout stanoveného počtu kreditů za povinné, povinné volitelné a nepovinné předměty, aby mohl/a postoupit dál do dalšího úseku studia.

Sylabus

Je stručný heslovitý přehled studijního plánu konkrétního předmětu. Obsahuje často také důležité termíny povinností a seznam povinné a doporučené četby. Pozor! V množném čísle neříkáme sylabusy ale sylaby.

Přednášky

Ne každý předmět na vysoké škole spočívá v navštěvování přednášek. Ty totiž bývají zpravidla nepovinné a nedělá se na nich docházka. Je tak jen na studentech, jestli je budou navštěvovat, nebo získají studijní materiály jinde.

Cvičení a semináře

Oproti přednáškám jsou zpravidla povinné. Vysoká absence v případě cvičení a seminářů muže znamenat, že z předmětu propadnete. Nutná je také aktivní účast na diskuzích a plnění různých zadání během semestru. Probíhají ve skupinách o maximálním počtu 40 studentů.

Zápočet

Některé předměty jsou zakončeny pouze zápočtem, u jiných je pak zápočet mezikrokem k připuštění ke zkoušce. Zápočet na rozdíl od zkoušky není hodnocen konkrétní známkou, ale prostým splněno/nesplněno.

Zkouška

Vrchol každého semestru je zkouškové, během kterého student skládá zkoušky.  Ty můžou být buď ústní, písemné nebo v podobě seminární práce. Výsledky se hodnotí na stupnici od A do F. Přičemž A až E znamenají, že student uspěl, a na škále známek odpovídají hodnocení 1 až 3. F znamená neúspěch.

 

Zdroje: Gaudeamus.cz, Wikipedie