Školy zůstanou zavřené i nadále. První se do lavic vrátí prvňáci

1. 11. 2020 | Aktuality

Plaga_zevření školVláda kvůli pokračující pandemii koronaviru rozhodla o prodloužení nouzového stavu až do 20. listopadu. Zároveň s nouzovým stavem platí i dál řada omezení a nadále zůstávají zavřené i školy. Kdy se žáci a studenti do lavic vrátí zatím není jasné. Vše záleží na vývoji epidemiologické situace.

Už několik týdnů jsou zavřené vysoké, střední i základní školy. Od 2. listopadu už nesmí žáci navštěvovat ani speciální školy. Nově se i v těchto zařízeních přejde na distanční výuku. Od pondělí tak zůstávají otevřené již pouze mateřinky.

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula i ministr školství Robert Plaga přitom ještě před časem slibovali, že se děti do škol vrátí už na začátku listopadu. Koronavirus se ale šíří dál a denně v Česku přibývá přes 10 tisíc nakažených.

V pátek proto Plaga společně s nově jmenovaným ministrem zdravotnictví Janem Blatným představil aktualizovaný plán návratu dětí do škol. Nejdůležitější informace ale při jeho představování nezazněla: termín znovuotevření škol. Plaga to odůvodnil tím, že nechce vyvolávat naději a každý den „střílet jiný termín“.

Jisté je, že se školy budou otvírat postupně. Prioritu mají první a druhé ročníky základních škol a žáci škol speciálních. Další v pořadí budou žáci devátých tříd a studenti závěrečných ročníků středních škol. Následovat bude obnovení praktické výuky na středních školách a vyšších odborných školách. Na řadu poté přijdou vysoké školy, kde bude obnovena praktická výuka a umělecká, laboratorní či experimentální výuka za přítomnosti nejvýše 15 lidí. Potom by se do škol mohli vrátit i zbylé ročníky prvních stupňů základních škol, následně druhý stupeň a nižší ročníky víceletých gymnázií, poté zbylí středoškoláci, a nakonec studenti vysokých škol.

Plaga také připustil možnost takzvané turnusové výuky, jakmile bude návrat do škol možný. „Očekávám expertizu, jestli může být návrat celého ročníku, nebo jestli bude třeba turnusování,“ uvedl během tiskové konference v pátek a dodal, že přesnou podobu budou ministři probírat na základě podrobných dat. Turnusová výuka znamená, že se ve školách střídají třídy po týdnu. Zbytek má výuku distanční.

Zdroj:
ČT24

Další články k tématu