Škola v New Yorku se omluvila za rasistický oběd

23. 2. 2023 | Stojí za přečtení

Škola v New Yorku se omluvila za rasistický obědPozdvižení v New Yorku vyvolal na začátku února školní oběd. Smažené kuře s vaflemi a meloun, které toho dne škola podávala, mají totiž z historického hlediska rasistický podtext. Únor je navíc ve Spojených státech měsícem černošské historie. Škola i firma dodávající obědy se za přešlap omluvily.

„Nabídnout kuře a vafle s vodním melounem jako dezert v první den měsíce černošské historie bylo necitlivé,“ připustil posléze ředitel školy v obci Nyack David Johnson. Podle něj výběr jídla posílil negativní stereotypy o afroamerické komunitě. „Byla to naše chyba. Něco takového se nikdy nemělo stát,“ kala se po incidentu firma Aramark, která obědy do školy dodává.

Nejednalo se však o první podobný přešlap Aramarku. V roce 2011 dodala firma smažené kuře a vafle strávníkům Kalifornské univerzity v den Martina Luthera Kinga, bojovníka za práva černošské komunity. O sedm let později pak servírovala na Univerzitě New York vodu s melounovou příchutí. Opět v rámci měsíce černošské historie. Univerzita s firmou následně ukončila spolupráci a v Aramarku padaly hlavy. Jak se však letos znovu ukázalo, opatření dostatečná nejspíš nebyla.

Kontroverze pokrmů souvisí s historickými šrámy. Melouny pěstovalo a prodávalo černošské obyvatelstvo v době, kdy bylo zrušeno otroctví. Pro Afroameričany se zelenina stala symbolem svobody, pro bělošskou většinu terčem posměchu. S rasistickými posměšky se pojí také smažené kuře. V kombinaci vaflemi odkazuje k éře jazzu, kdy si černošští hudebníci po celonočním hraní v klubech dopřávali tato dvě jídla naráz jako kombinaci večeře a snídaně.

Zdroje:  50.kitchen.com, iRozhlas.cz

Další články k tématu

Šest počítačových her, díky nimž zazáříte v dějepise

Šest počítačových her, díky nimž zazáříte v dějepise

Dějepis lze učit i jinak než koukáním do map a pročítáním učebnic. Vybrali jsme pro vás šest her, které vás budou nejen bavit, ale zároveň se vám poskytnout unikátní náhled do historie. Jo, a polovina z nich jsou od českých vývojářů. Toulky starověkem Assassin’s Creed je co do rozsahu monstrózní projekt společnosti Ubisoft. K dnešku čítá už …