Šest tipů, jak trávit čas on-line produktivně

18. 7. 2021 | Studentský život

studium onlineInternet je pro mnohé zdroj obživy i studnicí studijních materiálů. Patří ale také mezi největší žrouty času a je to místo, kde lidé často prokrastinují. Jak z internetu udělat bezpečnou a produktivní zónu bez rozptýlení? Poradíme.

Zjistěte, jak trávíte čas on-line

Aplikací, které vám pomůžou změřit, kolik času trávíte na různých sociálních sítích a internetových stránkách, je spousta. Patří mezi ně i RescueTime, díky které můžete monitorovat, kde na internetu trávíte nejvíc času. Některé aplikace pak také umožňují nastavit si denní limity, pro jednotlivé stránky nebo sítě. Jakmile zjistíte, které weby vám „sežerou“ nejvíce času, můžete se jim začít cíleně vyhýbat – nebo si je rovnou zablokovat.

Zablokujte stránky, na nichž trávíte nejvíc času

Žrouty času můžete zablokovat třeba pomocí aplikace Freedom (dostupná pro Mac, Windows, iOS a Android), kterou si můžete na měsíc vyzkoušet zdarma. Mezi další aplikace, které blokují konkrétní weby, patří například Focus. Ta zase umožňuje blokovat stránky a aplikace na určitou denní dobu. Zdarma je na 14 dní, potom si aplikaci můžete za jednorázový poplatek koupit. Na podobném principu funguje i aplikace SelfControl. Blokace fungují i po restartování počítače a až do té doby, kterou jste si sami nastavili. Aplikace FocalFilter (pro Windows) pak umožňuje zablokovat stránky napříč více prohlížeči.

Pořiďte si pracovní počítač

Pokud máte dva počítače, používejte jeden z nich pouze pro pracovní účely. Můžete si na něm aktivovat již zmíněné aplikace na blokování pokušení ze sociálních sítí. Také si schovejte lištu záložek, aby vás při práci nerozptylovala.

Ještě efektivnější je pracovní počítač používat na jiném místě než počítač, který využíváte pro zábavu. Najděte si místo na kampusu, v kavárně, v knihovně – prostě kdekoliv, kde se budete cítit dobře a motivovaní. Pokud druhý počítač nemáte, jako pracovní můžete využít například počítač na kampusu nebo v knihovně.

Odhlaste se z e-mailové schránky

Pokud máte celý den otevřenou e-mailovou schránku na liště, nejspíš si ji budete prohlížet častěji, než je nutné. Pokud budete střídavě věnovat pozornost studiu/ práci a čtení/odpovídání/promazávání e-mailů, nedáte sami sobě příležitost se na učení opravdu soustředit.

Řešení je jednoduché – zablokujte během dne svůj e-mail. Anebo se aspoň odhlaste, abyste se k novým zprávám tak snadno nedostali.

Vypněte si upozornění

Největším nepřítelem soustředění je neustálé pípání upozornění na mobilu. Jakmile na ně klepnete, hrozí, že následující desítky minut, které byste jinak mohli využít k práci, strávíte bezcílným scrollováním na sociálních sítí.

Zapátrejte v nastavení telefonu a všechny notifikace si během práce či učení vypněte. Naprostá většina příchozích zpráv a upozornění totiž není natolik důležitá, abyste jim museli okamžitě věnovat pozornost.

Zajistěte si dohled

K produktivitě mnohdy přispěje, když se budeme zodpovídat ještě někomu dalšímu. Pokud nás někdo kontroluje, máme menší tendenci ztrácet čas, který bychom měli věnovat práci.

Pokud pracujete sami pro sebe nebo nemáte pravidelný dohled přísného šéfa či učitele, staňte se třeba členy pracovní/studijní skupiny a každý týden se scházejte on-line, abyste zkontrolovali, jak moc jste se během týdne posunuli a co jste stihli.

Můžete se také s někým domluvit, že do určitého data vypracujete nějaký úkol. Pokud to nezvládnete, zaplaťte mu pokutu, případně se dohodněte na jiné formě trestu. Dohled nad vámi může kamarád nebo příbuzný držet i v případě krátkodobých cílů. Dohodněte se s ním, že mu každý večer napíšete, co jste za celý den (ne)udělali.

Zdroj: CollegeInfoGeek

Další články k tématu

Nechám to na budoucím já a dalších 13 důvodů prokrastinace

Nechám to na budoucím já a dalších 13 důvodů prokrastinace

Lidé se někdy mylně domnívají, že prokrastinace je čirá lenost nebo příznak chabé vůle. Chronická tendence něco odkládat má ale ve skutečnosti mnohem komplexnější psychologické příčiny. Jaké konkrétně? Abstraktní cíle Neurčitost znamená nejistý výsledek. Například cíl „začnu cvičit“ je poměrně abstraktní, tím pádem je pravděpodobnější, že ho budete odkládat. Větší šanci na úspěch bude mít …