Série přednášek ukazuje, že matematika je všude kolem nás

14. 10. 2019 | Aktuality

apple-stack-open-books-with-education-doodles-copy-space-education-concept_73274-191Matematiky se mnoho studentů děsí jako čert kříže a přijde jim zbytečná. Jenže matematika nejsou jen abstraktní počty. Uplatňuje se v hudbě, reklamě, nebo při výrobě léků. Ukázat to se rozhodli vědci z matematické sekce Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a katedry matematiky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v sérii přednášek Matematické problémy nematematiků.

Cyklus začal již devátého října, ale většinu přednášek ještě stihnete. Navíc se jich můžete zúčastnit, i když zrovna nejste z Prahy. Konají se na osmi univerzitách po celé České republice. Pokud jste navíc studentem jedné z těchto univerzit, budete mít v několika případech možnost sbírat za účast kredity.

Organizátoři se při vymýšlení programu zaměřili na aktuální trendy a snaží se tak studentům nabídnout unikátní obsah, který nenajdou v žádných dosud publikovaných učebních materiálech. Cyklus zahrnuje přednášky o kvantovém počítači, online reklamě, výrobě léků, nebo teorii hudby.

„Studenti nám často říkají, že je tyto přednášky motivují ke studiu jinak poměrně abstraktního oboru. Je to pro ně vítané odreagování od běžného učiva i zajímavý program na večer,” popisuje Iveta Hnětynková z katedry numerické matematiky.

Univerzita Karlova podobné cykly pořádala již v minulosti a o přednášky byl obrovský zájem. Některé z nich se proto budou i živě přenášet na dalších univerzitách. Podrobnosti najdete zde https://www.facebook.com/MFFSeminar/

Zdroj: https://www.novinky.cz