Sedm tipů, jak vybrat vysokou školu

19. 12. 2022 | Pro uchazeče na VŠ

jak vybrat vysokou školu
Vybrat si tu správnou vysokou školu rozhodně není nic jednoduchého. Pokud se rozhodnete špatně, může vám to nepříjemně zkomplikovat život. Proto než odešlete přihlášku, zodpovězte si pár základních otázek.

Kde chcete bydlet?

Někteří studenti si záměrně hledají univerzitu poblíž svého domova, aby se nemuseli stěhovat. Jiným nevadí odejít na druhý konec republiky, nebo třeba do zahraničí. Při rozhodování se také zamyslete nad tím, zda byste raději navštěvovali univerzitu v menším městě nebo naopak v metropoli, kde ale musíte počítat s vyššími životními náklady.

Jaký obor vás zajímá?

Když přemýšlíte o tom, co studovat, zamyslete se nad tím, co vás zajímá. Někteří lidé volí obor podle toho, že jim v budoucnu může přinést hodně peněz. Jiní si vybírají obor studia podle svých koníčků a vášní. Pokud se nedokážete rozhodnout, můžete začít studovat dva obory najednou.

Jaký typ vysoké školy chcete studovat?

V České republice existují dva základní typy vysokých škol: veřejné a soukromé. Na soukromých školách se platí školné, na těch veřejných nikoliv. Vybírat si můžete také mezi různými formami studia. Při prezenčním studiu obvykle chodíte do školy každý či skoro každý pracovní den. Dálkové studium probíhá výhradně o víkendech a je ideální pro lidi, kteří během studia chtějí pracovat na plný úvazek.

Můžete si to dovolit?

Ačkoliv se v Česku za studium na veřejných vysokých školách neplatí, studentský život zdarma rozhodně není. Pokud se budete muset kvůli studiu přestěhovat na kolej nebo do pronájmu, budete si muset platit ubytování a stravu a spoustu dalších nezbytností. Mnoho studentů tak nemá na výběr a musí si během studia najít brigádu či práci, což může negativně ovlivnit jejich školní výsledky.

Někteří problém nedostatku peněz řeší tak, že zůstávají bydlet u rodičů a přihlásí se na školu poblíž domova. K řešení finanční situace můžou přispět také různá stipendia, ta nicméně málokdy pokryjí veškeré náklady na studium.

Co se budete učit?

Dobrý způsob, jak vybrat ten nejvhodnější obor, je předem pečlivě prostudovat jeho sylabus. Podívejte se, jaké předměty nabízí, jaké dovednosti díky nim získáte a na jakou kariérní dráhu vás mohou připravit.

Co říkají ostatní?

Pokud trochu zapátráte na internetu, řada vysokých škol má fóra, kde se studenti dělí o své zkušenosti se studiem. Stávající studenti vám poskytnou náhled na to, jak studium probíhá, zkušenosti absolventů pak mohou naznačit jaké v budoucnu najdete uplatnění. Můžete si také vyhledat hodnocení vyučujících, abyste věděli, komu se případně vyhnout.

Zvládnete přijímací zkoušky?

Než odešlete přihlášku, ověřte si, jaké máte šance se na obor dostat a zkuste si přijímačky nanečisto.

Na internetu jsou například snadno dostupné testy studijních předpokladů (TSP). Některé obory jsou natolik žádané, že nikdo s percentilem pod 90 se na ně nedostane. Pokud je váš percentil výrazně nižší, můžete TSP trénovat tak dlouho, dokud percentil nenavýšíte, nebo najít obor, kam přijímají i uchazeče s nižším percentilem. On-line najdete i oborové testy, kde zjistíte, jaké druhy otázek se v testech nejčastěji objevují, i jakou literaturu byste si měli na přijímací zkoušky prostudovat.

Zdroj: Society19, The Guardian

Další články k tématu

Vysoké školy otevírají nové obory

Vysoké školy otevírají nové obory

Vysoké školy v Česku reagují na aktuální trendy i nároky pracovního trhu. Řada z nich proto otevírá nové studijní obory. Vedle oboru asistent radiolog třeba program pro budoucí vývojáře videoher nebo koreanisty. Filozofická fakulta Univerzity Palackého nabízí nový bakalářský studijní program Korejština pro hospodářskou praxi. V rámci něj si studenti osvojí základní znalosti ekonomie a managementu, a …

Plánování, pohyb i pokec. Naučte se bojovat se stresem!

Plánování, pohyb i pokec. Naučte se bojovat se stresem!

Stres je součástí života každého studenta. Ve snesitelné míře může zvyšovat produktivitu. Pokud je ho ale moc, škodí. Studenti by se proto měli naučit, jak se stresem bojovat. Třeba pomocí následujících sedmi tipů. Přidejte se ke klubu či zájmovému spolku Jednu metodu, jak se efektivně zbavit stresu během studia, poskytuje škola samotná – studentské kluby …