SCIO testy v prosinci proběhnou pouze on-line

17. 11. 2020 | Aktuality

scio testy onlineVe školství panuje kvůli pandemii koronaviru nejistota. Nikdo neví, kdy se žáci a studenti vrátí do lavic ani jak bude probíhat výuka v následujících týdnech. Aby měla část studentů alespoň trochu klidu a věděla, na co se připravit, rozhodla se společnost SCIO, která připravuje testy, jež nahrazují či doplňují přijímací zkoušky na řadu univerzit, pro konání prosincového termínu testů pouze on-line a to nezávisle na epidemiologické situaci.

„Rozhodli jsme se, že nechceme dál držet účastníky v nejistotě, zda se prezenční forma zkoušky uskuteční. Proto jsme o čistě on-line variantě prosincového termínu rozhodli s předstihem, aby to studenti mohli zohlednit při přihlašování ke zkouškám,“ sdělil Martin Drnek, vedoucí projektu Národních srovnávacích zkoušek.

On-line zkouška bude probíhat za přísného dohledu. Scio navázala spolupráci se zahraniční firmou Janison, která se zaměřuje na on-line testování. Studenty, kteří se zkoušky zúčastní, tak například bude během jejího průběhu monitorovat webkamera a dojde k zaznamenání jejich aktivity na počítači během testu. Pokud by záznam naznačoval, že student při zkoušce podváděl, pracovníci SCIO budou celou zkoušku prověřovat.

Nejde přitom o první termín, kdy SCIO testy proběhnou on-line. Už na jaře vyplňovalo test distančně více jak 10 tisíc studentů. Většina z nich nezaznamenala během zkoušky žádné technické potíže, ačkoliv ne každý on-line formu hodnotí pozitivně.

„Nejčastěji problémy souvisely s tím, že uchazeči použili nesprávný internetový prohlížeč nebo si s předstihem neprošli vstupní test, který by případné technické potíže odhalil. V letošním školním roce proto bude vstupní test povinný,“ vysvětlil Drnek.

On-line SCIO testy se uskuteční 12. prosince. Přihlášku si studenti mohou podat až do 26. listopadu. Zbylé termíny by již měly probíhat v prezenční podobě, ovšem jen za předpokladu, že to umožní vládní opatření. Následující testy by se měly konat v období mezi únorem až květnem nadcházejícího roku. „V případě prezenčních zkoušek je společnost Scio připravena reagovat na aktuální situaci například snížením kapacit účastníků ve třídách nebo školách,” dodal Drnek.

Zdroj:
novinky.cz

Další články k tématu