S portugalštinou pro certifikát

5. 1. 2011 | Studium v zahraničí

Každý dnes umí anglicky, každý druhý španělsky, někdo německy či rusky. Jakýkoli jazyk navíc se ale cení a paříte-li k těm, kteří vládnou plynnou portugalštinou, neváhejte svou znalost stvrdit papírovým osvědčením. Jaké jsou možnosti?

V případě portugalštiny se situace příliš neliší od jiných cizích jazyků. Vybrat si můžete mezi státní jazykovou zkouškou a mezinárodním certifikátem, který pro portugalštinu vydává Institut Camões.

1) Státní jazyková zkouška

„Státnice“ zajišťuje Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky hlavního města Prahy. Zvolit můžete – podobně jako u jiných jazyků – úroveň základní (malá státnice, B2) nebo všeobecnou (velká státnice, C1), popř. si vybrat zvláštní zaměření na tlumočnictví nebo překladatelství (C2, nutným předpokladem je již úspěšně absolvovaná všeobecná úroveň). Zkouška se bohužel ale neuznává jinde než v České republice. Termíny zkoušek jsou většinou vypisovány na květen a listopad. Každá úroveň má písemnou a ústní část (jazyková škola vás informuje o podrobných požadavcích pro každou zkoušku). Ceny se pohybují od 3.000 do 6.000 Kč.

2) Mezinárodní certifikát

Mezinárodní certifikáty pro doložení znalosti portugalštiny určité úrovně vydává Portugalské centrum Praha (součást Camõesova institutu). Zkouška nese název Português Língua Estrangeira (PLE) a má pět úrovní, od A2 po C2 (dle Evropského referenčního rámce pro jazyky). Ceny se pohybují mezi 70 a 125 €. Zkoušky se konají 4× ročně (leden, květen, červenec, listopad). I mezinárodní zkoušky se dělí na písemnou a ústní část. Další informace zde.

Vydejte se vstříc jasným zítřkům s certifikátem v kapse!Vydejte se vstříc jasným zítřkům s certifikátem v kapse!

Proč si osvědčení pořizovat?

  • může vám pomoci u přijímacích zkoušek na vysokou školu
  • může vám pomoci u přijímacího pohovoru do zaměstnání
  • portugalština je oficiálním jazykem v 8 zemích světa
  • portugalština je 6. nejrozšířenějším jazykem světa

Zdroj: Jazyky.com
Institut Camões v Praze

Zdroj fotografií: stock.xchng