S kravatou nebo bez? Jak se vhodně obléct ke zkoušce

30. 1. 2023 | Studentský život

Jak se vhodně obléct ke zkoušcePokud vás čeká nějaká důležitá ústní zkouška, nebo dokonce státnice, vedle hromady učení, administrativy a termínů musíte vyřešit také to, jak se náležitě k této příležitosti obléknout. Vhodné oblečení totiž může významně přispět k hladkému průběhu zkoušky.

Na oblečení záleží

Mám si vzít oblek s kravatou nebo budou stačit džíny s košilí? Záleží na typu zkoušky. U písemných zkoušek nebo zápočtů nebývají nároky na odívaní příliš vysoké. Jiná situace ale nastává v případě ústní zkoušky, kde stanete tváří v tvář minimálně jednomu pedagogovi. Zde už je žádoucí sáhnout po formálním oblečení. Oblek s kravatou nebo sukně pod kolena jsou pak samozřejmostí u velkých zkoušek typu státnice. Tím, že přijdete slušně oblečení, prokážete úctu nejen zkoušejícímu, ale také sami sobě. Dáváte totiž najevo, že vám na studiu záleží.

Podle předního experta na etiketu Ladislava Špačka by měl každý u zkoušky respektovat historii vlastní školy. Na tom se shodují i studenti Masarykovi univerzity. Nejen každá škola, ale i každá fakulta má totiž svá vlastní nepsaná pravidla oblékání. Požadavky se mohou lišit také podle jednotlivého pedagoga. V takových případech není od věci doptat se starších kolegů, jak moc konkrétní vyučující bazíruje na formálním odívání u zkoušek.

Student MUNI Martin Konečný popisuje své zkušenosti z filozofické a právnické fakulty. Zatímco na první zmíněné je zvykem chodit ke zkouškám vždy v obleku, na filozofické fakultě působí oblek nemístně. „Občas se mi stalo, že jsem měl v jeden den zkoušku na obou fakultách, takže jsem pak chodil i na filozofickou fakultu v obleku, spolužáci se tomu většinou dost divili,“ vysvětlil Konečný pro univerzitní magazín. Jiná nepsaná pravidla pak platí na fakultě informatiky, kde – pokud nejde o závěrečné státní zkoušky – oblečení neřeší nikdo.

Dámský styl: silonky jsou nutností

Na začátku je důležité si uvědomit, že rozhodně neplatí rovnice, čím míň znalostí, tím více odhalující oblečení. Tato strategie by se vám mohla snadno vymstít. Podle průvodce pro studenty UPOL by ji někteří kantoři mohli považovat dokonce za lacinou.

Jak tedy na to? Vyhněte se velkým výstřihům, střihům, kde vykukuje spodní prádlo, minisukním a džínům. Vhodné jsou naopak šaty a sukně pod kolena. Můžete sáhnout i po společenských kalhotách a halence. Na odhalené nohy i v těch nejparnějších vedrech patří silonky. Boty volte na středně vysokém podpatku s uzavřenou špičkou. Pokud nefandíte „vyvýšeninám“, mohou jejich roli suplovat baleríny. Kabelku nebo tašku se snažte sladit s botami. A rada na závěr? Kombinujte umírněné barvy a vzory.

Pánský styl: na kraťasy zapomeňte

Konzultant a mentor pro studenty, pedagog Mendelovy univerzity Pavel Semerád vzpomíná, že byl z jedné zkoušky kvůli nevhodnému úboru dokonce vyhozen. Přišel totiž na zkoušku v kraťasech, protože bylo horko. „Stačila ale chvilka a já jsem pochopil, že to byl fakt úlet,“ komentuje svou mladickou nerozvážnost Semerád. „Do místnosti totiž vstoupil učitel, rozhlédl se a chladným hlasem oznámil: ‚Pánové, kdo nemáte dlouhé kalhoty, opusťte místnost!‘ A bylo po zkoušce!“ píše na svém blogu.

Dlouhé kalhoty jsou tedy nutností, a to i za parného počasí. Džíny samozřejmě vhodné nejsou. U méně důležitých zkoušek si vystačíte s kalhotami a dlouhou košilí, bez odvážných vzorů a bez knoflíčků u límečku. U těch větších zkoušek je pak nutný kompletní oblek. Jelikož se však zkoušky zpravidla neskládají večer, nemusí být nutně černý. Čistá společenská obuv je samozřejmostí. Kravata je naopak volitelným doplňkem.

Pokud ji ale máte, nezapomeňte ji vhodně barevně nakombinovat s košilí. Ještě jedna pikantnost související s kravatovou problematikou: u klasického límce „kent“ je vhodné uvázat Prattský, někdy též Shellbyho uzel. K širšímu límci typu „žralok“ se zase více hodí širší Windsorský uzel. Kravatu vždy važte „čerstvě“ při každém oblékání. Ano, jde to poznat! Pokud už po kravatě sáhnete, není slušné si ji povolovat, nebo si rozepínat vrchní košilový knoflíček. A to ani v těch nejsvízelnějších případech, kam se počítá třeba i situace, kdy si vytáhnete tu nejhorší možnou otázku.

Zdroje: em.muni.cz, Pruvodcestudenta.cz , Studenta.cz, Česká televize

Další články k tématu

Dvanáct nejlepších aplikací pro studenty

Dvanáct nejlepších aplikací pro studenty

Na každý problém existuje aplikace. A platí to i pro problémy studentů. Chcete začít šetřit peníze nebo se naučit svahilsky? Vybrali jsem pro vás 12 aplikací, díky kterým zvládnete tohle i mnoho dalšího. StoryShots StoryShots pomáhá všem vytíženým studentům, kteří nestíhají číst. V aplikaci najdete shrnutí knih v textové, obrázkové a video formě. Během několika minut se …