S jakými náklady počítat při studiu na vysoké škole

7. 8. 2013 | Studentský život

Ačkoliv školné se na veřejných vysokých školách zatím neplatí, vedlejší náklady mohou jít i do desetitisíců. Za co studenti utratí nejvíce a s jakými náklady asi reálně počítat?

Vzhůru do samostatnosti

Pokud zůstanete během studií bydlet u rodičů, vaše měsíční výdaje se od těch středoškolských příliš lišit nebudou. Odpadají vám totiž dvě nejvyšší položky rozpočtu každého osamoceného studenta – bydlení a jídlo. Pokud však nebudete do školy dojíždět z rodinného sídla, máte na výběr z několika možností. Zabydlet se na koleji, sehnat si byt s přáteli nebo se spolužáky, najít si podnájem, nebo dokonce vlastní byt.

Ceny za bydlení se velmi liší právě podle toho, co si vyberete, a v jakém městě bydlení sháníte. Koleje obecně vás mohou stát od 2 000 měsíčně (vícelůžkové pokoje bez vlastní koupelny mimo Prahu) po částku přesahující 5 000 Kč (jednolůžkový pokoj v centru hlavního města). Nájem za byt se různí podle jeho umístění, velikosti, zařízení a toho, kolik v něm bydlí lidí. Ceny mohou být od 2 000 (mimopražský byt, o který se dělí více studentů) do desítek tisíc za vlastní byt v Praze. Podnájem, tedy bydlení ve vlastním pokoji v cizím bytě, je cenově přijatelnější, ceny se pohybují okolo 3 500 Kč.

Jídlo a pití

Potraviny bývají druhou nejvyšší položkou v rozpočtu vysokoškoláka. Ceny se napříč republikou příliš neliší. Nejlevněji vás vyjde nakupovat suroviny a vařit si doma – měsíčně přibližně na 2 000 korun. O trochu dražší je stravování v menzách, za které utratíte kolem tří tisíc za měsíc. Nejluxusnější variantou jsou restaurace, kde se náklady liší podle měst, lokací, cenové skupiny a dalších faktorů. Milovníci večírků nechť nezapomenou započítat náklady na večery v hospodách.

Cestování

Málokomu se poštěstí mít školu v docházkové vzdálenosti od místa bydliště. Proto budete patrně potřebovat jízdenky na MHD – Opencard v Praze, šalinkartu v Brně a podobně. Ta měsíčně vyjde na několik stokorun. Pokud jste přespolní a chcete jezdit na víkendy domů, počítejte i s těmito výdaji.

Kultura

Pokud jste lidé kultury chtiví, nezapomeňte na ni ve svém rozpočtu nechat alespoň pár set korun. Vstupenku do kina totiž pod 100 Kč seženete málokde, se vstupným na výstavy či koncerty počítejte taktéž v řádu stokorun.

Řasenky, knihy, fotbal

Další výdaje se velmi liší. Něžné pohlaví utratí pravděpodobně více za oblečení a kosmetiku než pánové, kteří raději investují do počítačových her nebo techniky. Pokud holdujete sportu, počítejte i s výdaji za vstupenky do fitness center nebo na cvičební kurzy. Různí se také investice do školních pomůcek. Některé školy učebnice studentům zapůjčují, někde si je musí kupovat.

Kolik utratíte vy?

Zeptali jsme se za vás studentů z celé republiky, kolik peněz utratí za měsíc na vysoké škole. Načerpejte inspiraci nebo porovnejte své výdaje s jejich na následujících řádcích.

Jana, Provozně ekonomická fakulta České zemědělské univerzity v Praze, 2. ročník: Měsíčně utratím nejvíc za bydlení – přesně 3 910 korun. Nejsem z Prahy a jezdím na víkendy domů, cestování i s pražskou lítačkou mě vyjde přibližně na 800. Za jídlo a pití dávám kolem 1 500–2 000, nejvíc utrácím v restauracích. Za knihy do školy průměrně 100 korun měsíčně. Velkou položkou je i kulturní vyžití, zvlášť v Praze se večer v hospodě prodraží. No, a na oblečení a další zbytečnosti mi už většinou nezbude.

David, Fakulta multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, 3. ročník: Za bydlení utratím v průměru tři tisíce, za kulturu dejme tomu 500 (hlavně kino). Za oblečení přibližně tisíc korun v průměru. Za hry a další nepotřebnosti, když spočítám průměr, to za poslední rok dělá asi pět tisíc na měsíc. Za jídlo a pití dám také přibližně pět tisíc měsíčně, včetně hospod.

Martina, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, 2. ročník: Moje výdaje se pohybují kolem 4 000 za měsíc, když nepočítám nájem. Lítačka na MHD stojí 260 a každý týden jezdím domů, takže za cestování dám kolem 800 Kč. Za cigarety utratím měsíčně kolem 700, za telefon kolem 250 korun. Výdaje za hospody se liší každý měsíc, ale je to mezi 400 a 1 000. Za jídlo utratím maximálně 2 000 – hlavně si vařím, případně chodím do menzy. Za oblečení a drogerii dám přibližně 500 korun. Všem dalším chudým studentům doporučuji doma o víkendu nakrást co nejvíce jídla, abyste přes týden ušetřili.

Miroslav, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně, doktorandské studium: Pokud se zrovna moc nevyžíváte v hledání ubytování, bydlíte na koleji, za kterou zaplatíte 100–180 Kč denně podle toho, jako moc je hodobožová. Já si po roce stráveném na kolejích našel menší byt, ve kterém bydlím dodnes. Měsíční režie je 5 000 Kč nájemné a 1 600 Kč inkaso. Za internet měsíčně platím 400–600 Kč podle toho, jak se zrovna O2 manažeři vyspí. Jídlo na měsíc stojí v Brně cca 2 000 Kč. Menu v restauracích jsou za cca 70 Kč, hlavní jídlo v menze za 40–80 Kč. Pokud máte rádi pivo, zaplatíte za jedno velké 30–40 Kč. Za čtvrtletní studentskou šalinkartu zaplatíte 685 Kč. Já osobně utratím za měsíc v Brně kolem 10 000 Kč.

Jakub, Fakulta elektrotechnická Českého vysokého učení technického v Praze, 5. ročník: Za bydlení utratím tři a půl tisíce. Na jídlo chodím většinou do menzy, za měsíc to vyjde na necelé 3 000. Za počítačové hry tak dvě stě, za ostatní zábavu tak přibližně tisícovku. Pak mám výdaje spíš nepravidelné za oblečení nebo koncerty.

Veronika, Fakulta mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze, 4. ročník: Moje výdaje měsíčně vychází okolo 10 500, pokud nemám nečekané položky typu ukradený mobil apod. Hlavními položkami je nájem – 4 300, jídlo kolem 3 000, cvičení 1 000 a pak drobotiny typu šalinkarty, piva a tak. Je to trochu děsivé počítat, protože v prváku to bylo o asi třetinu méně.

Libor, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, 2. ročník: Přesný přehled v tom nemám, ani ty částky radši nechci znát. Ale podle objemu peněz od nejvyššího k nejnižšímu je to: jídlo, nájem, alkohol, přítelkyně (pokud je to zrovna aktuální), cestování na rodnou Moravu, ostatní.

Miroslav, Pedagogická fakulta Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, 3. ročník: Bydlím doma, takže ubytování platit nemusím. Koleje v Ústí ale stojí okolo 3 500 Kč na měsíc. Moje hlavní položka v rozpočtu je cestovné, za které dám přibližně 1 200 měsíčně. Pak telefon, za ten utratím asi pět set, stejnou částku dám za fitko. Potraviny mám často z domova, to platí rodiče, ale stejně venku za jídlo utratím kolem 1 000, když nepočítám nějaké to kafíčko, pivko… za to dám dalších přibližně 300 Kč. Za kulturu utratím jak kdy, ale průměrně je to kolem tří stovek. Ještě vlastně oblečení – to si nekupuji pravidelně, ale když to rozpočítám, vyjde to taky tak na ty tři stovky.

Zdroj fotografií: sxc.hu