Rok 2018 na českých vysokých školách

2. 1. 2019 | Aktuality

Uplynulý rok byl bohatý na události v univerzitním světě. Nevyhnuly se mu skandály s opisováním ale ani úspěchy studentů. Připomeňte si to nejzajímavější, co rok 2018 přinesl českým vejškám.

Leden

Koncem měsíce prezident oficiálně jmenoval dvanáct nových rektorů veřejných vysokých škol. Tradičně jmenování předává sám prezident na Pražském hradě, letos je však budoucí rektoři převzali z rukou ministra školství Roberta Plagy v prostorách Karolina.

Únor

Před blížící se olympiádou v Pchjongčchangu byly představeny oficiální modely olympioniků. Pozornost Čechů, možná trochu překvapivě, přitáhly kombinézy jamajských bobistek. Navrhla je totiž Zuzana Bahulová, která vyučuje na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

Březen

V polovině měsíce se uskutečnila stávka s názvem Vyjdi ven. Za zachování demokratických hodnot a proti jejich možnému porušování vyšli středoškoláci a vysokoškoláci po celé republice v pravé poledne ven před budovy svých škol.

Duben

V dubnu byly zveřejněny výsledky průzkumu agentury Ipsos, podle kterých si devět z deseti Čechů myslí, že mladí lidé nemají před vstupem na trh práce dostatek praxe.

Květen

Konec dubna a začátek května tradičně patřil oslavám studentství. Konaly se velké hudební festivaly i nekomerční majálesy pod taktovkou studentů. Letos se uskutečnil vůbec první ročník Lesamáje, který v pražských Dejvicích společně uspořádali studenti VŠCHT a ČVUT.

Červen

Univerzita Karlova získala ze soukromé sbírky vzácné listiny z roku 1347, které dokládají papežský souhlas se založením vysokého učení v Praze.

Červenec

První prázdninový měsíc byl ve znamení diplomek. Konkrétně jejich opisování. Kvůli aférám ohledně plagiátorství odstoupili z funkce ministryně spravedlnosti Taťána Malá a ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál. O tom, jak se jim nevyplatilo CTRL + C a CTRL + V, jsme psali zde.

Srpen

Studentka Západočeské univerzity v Plzni vytvořila ilustrace k novému vydání foglarovky. Ester Kuchynková pracovala na ilustracích k titulu Hoši od Bobří řeky celý rok.

Září

Medici z Masarykovy univerzity budou mít za pár ideální podmínky ke studiu. V Brně totiž začala výstavba cvičné nemocnice, která by za cenu téměř jedné miliardy korun měla splňovat ty nejnáročnější standardy.

Ministr školství společně s ministryní financí a předsedou rektorské komory se tento měsíc dohodli na rozpočtu pro vysoké školy na následující rok. V září také začaly platit slevy na jízdném pro studenty a seniory.

Říjen

Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek byl ve druhém kole senátních voleb zvolen do funkce senátora. Kandidoval jako nezávislý kandidát za STAN.

V rámci oslav 100 let od založení Československa se studenti z univerzity čerstvě zvoleného senátora rozhodli překonat světový rekord. Sestavili obrovskou mapu 1. republiky, která byla dlouhá přes 40 metrů.

Listopad

Univerzita Karlova poprvé v historii odebrala svému absolventovi titul. Důvodem bylo prokazatelné plagiátorství ve dvou jeho diplomových pracích. Jednalo se o studenta Husitské teologické fakulty.

Prosinec

V prosinci odešla jedna z významných osobností Univerzity Karlovy, Alois Souček. Za dobu jeho působení na nejstarší univerzitě ve střední Evropě se s ním potkaly tisíce studentů. Pracoval totiž jako pedel, tedy ten, co drží univerzitní žezlo, na nějž přísahají studenti při imatrikulacích.

Začátkem měsíce byl rektorem Západočeské univerzity znovuzvolen stávající rektor Miroslav Holeček. Ve funkci bude až do roku 2023.

Z funkce prorektora Univerzity Karlovy odstoupil kvůli podezření z plagiátorství Martin Kovář.

Další články k tématu