Komentář: Politické kauzy aneb podvádět u psaní diplomky se (ne)vyplácí

5. 9. 2018 | Stojí za přečtení

Výraz „plagiát“ znamená podvrh, úmyslné kopírování a umělecká či vědecká krádež. Při psaní bakalářských a diplomových prací se za plagiátorství považuje také nepřesné nebo opomenuté (byť neúmyslné) citování využitého zdroje. Zní to přísně, ale za toto své dílo získávají studenti vysokoškolský titul a ten nemůže být zadarmo.

Ještě před pár týdny se v mediích téměř denně skloňovalo jméno Taťány Malé z hnutí ANO, tehdejší ministryně spravedlnosti. A to právě kvůli plagiátu její diplomové práce. Na Mendelově univerzitě v Brně vystudovala zemědělské inženýrství. Promovala v roce 2005 a své studium zakončila diplomovou prací na téma Mikroklimatické podmínky v chovu králíků. Podvody objevil server iRozhlas.cz a další média okamžitě začala její studium podrobně zkoumat. Malá nejprve jakékoliv obvinění popírala a novinářům sdělila: „Moje svědomí je čisté, práce jsem neopsala.” Nakonec však svou funkci ministryně spravedlnosti složila. Stále však zůstává na pozici náměstkyně jihomoravského hejtmana. Navíc ani Mendelova univerzita neplánuje Malé odebrat získaný titul. Z externího posudku práce vyplývá, že řízení o vyslovení neplatnosti vysokoškolského diplomu je možné zahájit pouze v objektivní lhůtě tří let. Tudíž z právního hlediska nemůže univerzita nic dělat, jak uvedl server Lidovky.cz. Pro ostatní poctivé studenty je to poměrně smutná zpráva.

Jen o pár dnů později rezignoval také ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál z ČSSD. Důvod byl naprosto totožný. Okopíroval část své bakalářské práce, kterou napsal v roce 2006 na Institutu mezioborových studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Tématem práce bylo Mládež a volný čas. Analýza Krčálovi bakalářky odhalila, že se shoduje s jinou prací asi ze 30 procent. Po jeho rezignaci bylo zjištěno, že ani jeho diplomová práce vypracovaná na soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze nebyla zcela bez poskvrny. Zkopíroval v ní řadu textů ze své předchozí bakalářské práce. Například úvod a závěr byl prakticky totožný. Vzhledem k tomu, že se jeho diplomová práce měla věnovat volnému času dospělých, přepisoval tak jen slova jako „mládež“ či „děti“ na slovo „dospělí“, uvedla Česká televize. Jak jednoduché. Nakonec Petr Krčál rezignoval i ze svých dalších politických funkcí.

Když se podíváme více do minulosti, zjistíme, že někteří politici neměli žádné svědomí a že i přes prokazatelné podvody nadále ve svých funkcích přetrvávali. Například Milan Chovanec z ČSSD, který byl také svého času ministrem vnitra. Studoval na právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni a úvod své bakalářské práce z roku 2009 opsal z internetu. Tehdy se hájil tím, že svůj titul neužívá. Nicméně později si chtěl dodělat magisterské studium. Od svého záměru však upustil, když se o něj opět začala zajímat média.

K právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni se bohužel vztahuje více obdobných kauz. Také Marek Benda z ODS v roce 2008 univerzitu vystudoval s titulem JUDr. Jeho rigorózní práce byla kratší o téměř 50 normostran, než požadují předpisy. Jednoduše si zvětšil velikost písma, změnil řádkování a fakultě to stačilo.

Další ostudy se dopustil i dnes již zesnulý Stanislav Gross. V roce 1999 promoval na pražských právech a ve své diplomové práci měl zkopírované texty z několika zpráv České národní banky. Originál práce byl však zničen ve školním archívu při povodních v roce 2002.

Za zmínku ještě stojí rigorózní práce dřívějšího ministra školství Marcela Chládka. Stejně jako Gross byl členem ČSSD. V roce 2006 za svou práci získal na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy titul PhDr. v oboru, který se věnuje vzdělávání dospělých. Celá rigorózní práce však měla rozsah pouhých 58 normostran a její obsah nebyl v souladu s akademickými nároky, jak v roce 2014 napsaly Lidové noviny.

Pokud chceme hledat nějakou spravedlivou kauzu, tak jednou z ní je plagiátorství bývalého ředitele kabinetu náměstkyně ministra vnitra Františka Vavery. Tomu se Policejní akademie rozhodla magisterský i doktorandský titul odebrat.

Podobným aférám se nevyhnuli ani v zahraničí. V poslední době vzbudila velký rozruch Američanka Melissa Howardová, která se měla ucházet o místo ve floridské Sněmovně reprezentantů. Uváděla, že má titul z Miami University v Ohiu, kde sice skutečně studovala, ale školu nedokončila. Vrcholem bylo, když se s falešným vysokoškolským diplomem vyfotila a fotografii sdílela na svém Facebookovém profilu. Později pod tuto fotografii připsala komentář: „Za situaci se omlouvám rodině i příznivcům. Nechtěla jsem nikoho klamat, když jsem říkala, že jsem titul dokončila.“ Nicméně svou kandidaturu nestáhla.

V únoru 2012 odstoupila ze své funkce německá ministryně školství Annette Schavanová. Oznámila, že důvodem je její plagiátorská aféra. Univerzita v Düssendorfu jí následně odebrala třicet let starý doktorský titul. Zde by si české univerzity mohly vzít příklad.

Zdroje: forum24.cz, securitymagazin.cz, ceskatelevize.cz, seznamzpravy.cz, blesk.cz, echo24.cz, Lidovky.cz, Wikipedie.

Další články k tématu