Rodiny 18letých na příspěvek 5000 nedosáhnou. Vadí to rodičům i studentům

18. 10. 2022 | Aktuality

studenti a financeKvůli zdražování dostali letos rodiče dětí, kterým doposud nebylo osmnáct let, jednorázový příspěvek pět tisíc korun. Nárok na příspěvek tak nemají rodiče vysokoškoláků. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž spoléhá na to, že plnoletí studenti pomoc nepotřebují a peníze si zvládnou vydělat sami. Řada vysokoškoláků ale kvůli náročnému studiu nemá čas pracovat.

Studium a brigádu najednou nezvládá například Jakub Bala, který se musí učit i o prázdninách, aby se během akademického roku nepotýkal s výraznějšími problémy. „Studuji medicínu, aktuálně je to moje priorita. Na brigádu nemám čas, tak jsem samo rád, když se jednou za čas vidím se spolužáky mimo posluchárnu,“ vysvětlil dvaadvacetiletý Bala. Ani jeho rodiče neměli nárok na pětitisícový příspěvek.

„Zkoušel jsem mít brigádu, ale se školou to nešlo dohromady. Musel bych zvážit, na kolik je to pro rodiče únosné, a jestli neexistuje jiná možnost,“ sdělil Bala. Doufá, že s rodiči situaci ustojí, nerad by se totiž uchýlil k nouzovému řešení, jakým by bylo přerušení anebo úplné ukončení studia. Pětitisícový příspěvek i pro starší studenty by dle Baly pomohl jeho rodičům, i dalším rodinám, které se ocitly v obdobné situaci.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka však míní, že plnoletí studenti mohou do rodinného rozpočtu přispívat – například tak, že chodí na brigádu. „Přivydělat si navíc studenti mohou třeba o prázdninách mezi semestry a stále se tedy naplno věnovat studiu,“ řekl ministr.

S postojem Jurečky nesouhlasí rodič Marek Rochovanský, podle kterého nárůst cen energií, potravin a služeb by měli řešit rodiče a jako první by jim měl pomoct stát, ne jejich studující děti. „Považuji se za střední třídu, ale poslední týdny si tak rozhodně nepřipadám. Nemyslím si, že by měla do rodinného rozpočtu přispívat moje devatenáctiletá dcera. Studuje střední školu, tak kolik by nám přispěla, když stěží vydělá tři tisíce korun?“ ptá se Rochovanský.

„Pokud se rodiny ocitnou ve složité situaci, mohou od státu získat i jinou pomoc. Pravidelně mohou pobírat přídavky na děti, ale také třeba příspěvek na bydlení. Ten jsme v poslední době plně zdigitalizovali a výrazně zjednodušili. Nyní řešíme také navýšení normativů, k tomu chceme přistoupit už od října. Dojde tak nejen ke zvýšení samotného příspěvku, ale i k rozšíření okruhu domácností, které by na něj měly nárok,“ radí rodinám v nouzi Jurečka.

Zdroj: iDNES.CZ

Další články k tématu

Studenti randí: Tipy na laciné rande k nezaplacení

Chcete své drahé polovičce uspořádat večer, na který nezapomene, ale v kapse máte jen ošuntělého bůra a maximálně žvýkačku? Nebo snad máte nový „objev“, víte, že na prvním rande fakt záleží, ale peněženku už dávno ani nemáte (na co taky)? Přinášíme vám sedm tipů na úžasné rande, které vás nebude stát vůbec nic. Uspořádejte piknik […]

číst více

Designérka Horská navrhla komunikátor propojující nemocné s rodinami

Pomůcka pro paliativní péči vytvořená studentkou Fakulty architektury ČVUT Natálií Horskou přenáší doteky rukou na dálku. Pomáhá tak lidem, kteří chtějí zůstat v kontaktu se svými blízkými, ale nemohou být z různých důvodů u lůžka v nemocnici. Proč jsou součástí návrhu i lněná semínka? Jaké etické otázky musí designér řešit? A jak se autorka vypořádala […]

číst více

Jak napsat úspěšné odvolání, když vás nevezmou na vysokou školu

Dopisem o nepřijetí vaše cesta na vysokou školu končit nemusí. Každý zájemce o studium má totiž možnost se proti výsledkům přijímacích zkoušek odvolat. Kdy máte největší šanci s odvoláním uspět? A co by v něm rozhodně nemělo chybět? Důležité termíny Jakmile budete vyrozuměni o nepřijetí, začne plynout lhůta pro podání odvolání. Vyrozuměním je myšlen oficiální dopis od […]

číst více