Rodiny 18letých na příspěvek 5000 nedosáhnou. Vadí to rodičům i studentům

18. 10. 2022 | Aktuality

studenti a financeKvůli zdražování dostali letos rodiče dětí, kterým doposud nebylo osmnáct let, jednorázový příspěvek pět tisíc korun. Nárok na příspěvek tak nemají rodiče vysokoškoláků. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž spoléhá na to, že plnoletí studenti pomoc nepotřebují a peníze si zvládnou vydělat sami. Řada vysokoškoláků ale kvůli náročnému studiu nemá čas pracovat.

Studium a brigádu najednou nezvládá například Jakub Bala, který se musí učit i o prázdninách, aby se během akademického roku nepotýkal s výraznějšími problémy. „Studuji medicínu, aktuálně je to moje priorita. Na brigádu nemám čas, tak jsem samo rád, když se jednou za čas vidím se spolužáky mimo posluchárnu,“ vysvětlil dvaadvacetiletý Bala. Ani jeho rodiče neměli nárok na pětitisícový příspěvek.

„Zkoušel jsem mít brigádu, ale se školou to nešlo dohromady. Musel bych zvážit, na kolik je to pro rodiče únosné, a jestli neexistuje jiná možnost,“ sdělil Bala. Doufá, že s rodiči situaci ustojí, nerad by se totiž uchýlil k nouzovému řešení, jakým by bylo přerušení anebo úplné ukončení studia. Pětitisícový příspěvek i pro starší studenty by dle Baly pomohl jeho rodičům, i dalším rodinám, které se ocitly v obdobné situaci.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka však míní, že plnoletí studenti mohou do rodinného rozpočtu přispívat – například tak, že chodí na brigádu. „Přivydělat si navíc studenti mohou třeba o prázdninách mezi semestry a stále se tedy naplno věnovat studiu,“ řekl ministr.

S postojem Jurečky nesouhlasí rodič Marek Rochovanský, podle kterého nárůst cen energií, potravin a služeb by měli řešit rodiče a jako první by jim měl pomoct stát, ne jejich studující děti. „Považuji se za střední třídu, ale poslední týdny si tak rozhodně nepřipadám. Nemyslím si, že by měla do rodinného rozpočtu přispívat moje devatenáctiletá dcera. Studuje střední školu, tak kolik by nám přispěla, když stěží vydělá tři tisíce korun?“ ptá se Rochovanský.

„Pokud se rodiny ocitnou ve složité situaci, mohou od státu získat i jinou pomoc. Pravidelně mohou pobírat přídavky na děti, ale také třeba příspěvek na bydlení. Ten jsme v poslední době plně zdigitalizovali a výrazně zjednodušili. Nyní řešíme také navýšení normativů, k tomu chceme přistoupit už od října. Dojde tak nejen ke zvýšení samotného příspěvku, ale i k rozšíření okruhu domácností, které by na něj měly nárok,“ radí rodinám v nouzi Jurečka.

Zdroj: iDNES.CZ

Další články k tématu

Vysoké školy se chystají na zimu. Kvůli cenám energiím musí šetřit

Vysoké školy se chystají na zimu. Kvůli cenám energiím musí šetřit

Vysoké školy zahájily boj proti raketovému růstu cen energií. Přechod na on-line výuku se zatím nekoná, školy se proto snaží vymyslet alternativní řešení, jak ušetřit. Někde třeba posunuli začátek semestru a někde navýšili platby za koleje. Vysoká škola polytechnická Jihlava Na VŠPJ začal akademický rok letos už 19. září. Díky tomu semestr skončí dřív a …

Průzkum: Studentky potřebují víc peněz než studenti

Průzkum: Studentky potřebují víc peněz než studenti

Podle zářijového průzkumu agenty Ipsos největší množství studentů pracuje za barem nebo jako prodavači. Brigádu má sedm z deseti tázaných studentů. Zajímavý je rozdíl mezi pohlavími. Muži preferují příležitostné přivýdělky, zato u žen má skoro polovina vysokoškolaček pravidelnou brigádu. Přes 11 procent studentů pracuje i během studia na hlavní pracovní poměr. Nejdůležitějším kritériem pro výběr práce …