Rektoři žádají, aby se studenti naočkovali. Ti za to chtějí výhody

31. 8. 2021 | Aktuality

očkování studentůMezi vysokoškoláky je stále velký počet neočkovaných proti koronaviru. Někteří studenti se na očkování nechystají ani v budoucnu. Česká konference rektorů (ČKR) proto nyní studenty k očkování vyzvala. Podle ní je to nejlepší způsob, jak v nadcházejícím semestru zajistit plnohodnotné vzdělávání. Někteří studenti ale oponují, že výzva může zafungovat jen když za očkování dostanou konkrétní výhody.

„Chceme-li obnovit výuku v tradiční podobě a umožnit našim studentkám a studentům, aby se naplno zapojili do studia, je nutné povzbudit je zároveň k tomu, aby se nechali očkovat,“ uvedl v rámci výzvy ČKR její předseda Martin Bareš.

Loni na podzim se po letním útlumu znovu rapidně zvedl počet nakažených koronavirem, kvůli čemuž musely školy přejít na distanční výuku. I proto je podle Bareše klíčové, aby se studenti nechali očkovat. „Považujeme za důležité, aby se včas naočkoval co největší počet vysokoškolských studentů. Tím by sami studenti přispěli k posílení kolektivní imunity a k tomu, aby se neopakoval scénář z minulého podzimu, který si nikdo z nás nepřeje,“ doplnil Bareš.

„ČKR vyzývá všechny vysokoškolské studenty, včetně nově přijatých studentů nastupujících do prvních ročníků, kteří dosud nejsou očkováni, aby se nechali očkovat bez zbytečného otálení včas před zahájením akademického roku 2021/2022,“ uzavřel Bareš.

Dejte nám konkrétní důvod, žádají studenti

Někteří studenti si myslí, že vysoké školy by měly těm, kteří očkování podstoupí, nabídnout konkrétní výhody. Jinak podle nich nemůže výzva ČKR zafungovat.

„Už dávno jsem přestala věřit, že by něco takového na lidi zabralo. Aby výzva fungovala, musela by studentům nabídnout reálné a splnitelné výhody. A to se dělá těžce, když není jisté, v jakém režimu bude probíhat výuka,“ podělila se o svůj názor Anna Pavlína Sedláčková, studentka divadelních studií. Sedláčková si myslí, že vysokoškoláci patří mezi nejméně ohrožené skupiny a je mnohem vyšší pravděpodobnost, že se nechají naočkovat kvůli výhodám, než aby se tímto způsobem chránili před onemocněním koronavirem.

Právě nejrůznější výhody jsou jedním z hlavních důvodů, proč se mladí lidé nechávají očkovat. Jednou z výhod je podle studentů odpadnutí povinnosti nechat se pravidelně testovat. „Nešla jsem se naočkovat proto, že se bojím nemoci. Šla jsem se naočkovat proto, že chci žít normální život. Myslím si, že tohle je důvod většiny mladých lidí, kteří se jdou očkovat,“ uvedla Andrea Harmuthová, studentka Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Harmuthová si myslí, že výzva rektorů je zbytečná, protože kdo se chtěl naočkovat, už tak učinil.

Za částečně neefektivní považuje výzvu rektorů i Nadia Charawani, která od září začne studovat na Masarykově univerzitě. „Rektoři tímto naštvou studenty, kteří se očkovat nechtějí. Může to ale motivovat někoho, kdo není rozhodnutý,“ uvedla Charawani. Nemyslí si, že by po výzvě následovala vlna nových zájemců o očkování. Charawani se nechala naočkovat, protože chce chránit své zdraví a zabránit případným komplikacím spojených s koronavirem.

Proč někteří studenti očkování odmítají

Pro odmítnutí očkování existují různé důvody. Někteří studenti se bojí případných následků vakcíny, jiní se nemohou naočkovat ze zdravotních důvodů. Podle některých studentů pak k očkování žádný důvod není.

Mezi ně se řadí i Nikola Kovalčíková z Univerzity Palackého v Olomouci. „Měla jsem starosti se školou a nebyl čas. Jelikož bych druhou dávku nestihla do konce léta, tak už mi to přišlo zbytečné. Zároveň nemám důvod se očkovat a ani výzva mi žádný nedala,“ vysvětlila svůj postoj s tím, že si uvědomuje, že se nejspíš bude muset během akademického roku nechat pravidelně testovat a možná bude také znevýhodněná při kontaktní výuce.

Zdroj: iDNES.cz