První výsadkářka v Česku. Studentka prošla náročným přijímacím řízením

9. 6. 2021 | Stojí za přečtení

armádaStudentka Vojenské střední školy se dostala do elitní jednotky výsadkářů. Dokázala projít náročnými fyzickými i psychickými testy. Je tak první ženou, které se za deset let existence přijímacího řízení podařilo vydobýt místo v bojové části jednotky.

Letos měla studentka, jejíž jméno si armáda nepřeje uvést, velkou konkurenci. Zatímco v předchozích letech se na jeden termín hlásilo maximálně 55 vojáků, na začátku června dorazilo ke zkouškám o dvacet zájemců více. „Myslím si, že dokážeme na sociálních sítích hovořit jazykem cílové skupiny. A v tomto případě cílová skupina nejsem já, kterému je 40, ale kluk, nebo holka, kterým je 19 let,“ uvedl pro server iDnes.cz velitel 43. výsadkového praporu v Chrudimi Ivo Zelinka. Zájem uchazečů podle něj zvyšuje i přeměna praporu v pluk – je tak více samostatný a spadá přímo pod velitele podzemních sil. V očích mladých dostávají výsadkáři zajímavější, dobrodružnější úkoly. Tito vojenští parašutisté se také často účastní zahraničních misí.

A jak probíhají třídenní zkoušky na jejichž konci uspěje jen něco málo přes polovinu zájemců?  Série fyzicky náročných aktivity je vždy zakončena psychotesty. První den otestuje fyzické limity uchazečů. Ten, kdo nedá 28 kliků za půl minuty, může jet rovnou domů a stejně tak ten, kdo neuplave 300 metrů pod osm minut. Druhý den si v pluku ověří týmovou spolupráci, proto se účastníci vydávají mimo jiné na pochod s kládou. Poslední den je ve znamení pochodu na 35 kilometrů se zátěží, po kterém mají uchazeči za úkol napsat esej. Armáda tak prověřuje, zda i fyzicky vyčerpaný voják dokáže přemýšlet.

Studentka to vše bez úlev zvládla a po ukončení středoškolského studia se připojí k 13 procentům žen v armádě. Na rozdíl od čerstvé výsadkářky však naprostá většina z nich nepracuje v aktivních jednotkách ale v logistice, zdravotnictví nebo personalistice.

Zdroje: 43. výsadkový pluk, Aktuálně.cz, Armáda ČR,  iDnes.cz

 

Další články k tématu