Průzkum: Studentky potřebují víc peněz než studenti

13. 10. 2022 | Aktuality

Studentky potřebují víc peněz než studentiPodle zářijového průzkumu agenty Ipsos největší množství studentů pracuje za barem nebo jako prodavači. Brigádu má sedm z deseti tázaných studentů. Zajímavý je rozdíl mezi pohlavími. Muži preferují příležitostné přivýdělky, zato u žen má skoro polovina vysokoškolaček pravidelnou brigádu. Přes 11 procent studentů pracuje i během studia na hlavní pracovní poměr. Nejdůležitějším kritériem pro výběr práce je výše platu, dále studenty zajímá i časová flexibilita práce a to, jak daleko je pracoviště od domova anebo školy.

„Čtyřicet procent studentů si zaměstnání nebo brigádu vybírá i podle atmosféry a kolektivu či toho, zda je bude práce bavit. Chtějí tedy dělat něco, k čemu mají blízko nebo čemu se věnují i ve svém volném čase,“ popisuje Jakub Major, náborář společnosti Decathlon.

V současnosti se po přivýdělku či brigádě shání 52 procent studentů. Největší zájem mají o příležitostné brigády, zejména v oblasti IT anebo administrativy. K práci je motivuje i to, že méně než 50 procent z dotázaných studentů dostává kapesné. A pokud ho dostanou, činí zhruba pět tisíc měsíčně, s čímž zejména studenti ve velkých městech nedokážou vyžít.

Výše kapesného se liší podle pohlaví. Studentům rodiče za poslední rok kapesné častěji zvýšili, zato studentkám ho ubírali. Z tohoto důvodu třetina studentek uvedla, že bez brigády anebo práce by se ocitla ve finanční nouzi. Zato studenty nejčastěji k práci motivuje touha mít více peněz na své zájmy a volný čas.

Kromě pohlaví se požadavky na brigády liší také napříč Českem. Za méně než 200 korun na hodinu by nechtělo pracovat 40 procent studentů žijících mimo Prahu. V hlavním městě by sazbu pod 200 korun nepřijalo celých 60 procent vysokoškoláků.

„Můžeme říci, že studenti mají dvě hlavní motivace pro práci při studiu – výdělek a získání praxe, která jim následně dá náskok při hledání vhodného uplatnění v jejich oboru. U toho prvního je hlavní výše odměny a možnost si dobře plánovat směny, nejčastěji poptávané pozice jsou v oblasti logistiky a ve službách, u druhého pak jde zejména o renomé zaměstnavatele, získání kontaktů a relevantní praxe,“ objasnil Tomáš Surka, personalista a ředitel investiční skupiny SURKA Group.

Ačkoliv si řada studentů vystačí s menším množstvím peněz, než kolik si na brigádách a v práci vydělají, 66 procent dotázaných se obává, že jim kvůli inflaci měsíční náklady vzrostou nejméně o deset procent. To je další důvodů, proč chtějí za svou práci stále lepší platy. Průměrně žádají 177 korun na hodinu, v Praze až 196 korun. Náročnější jsou v tomto ohledu muži, kteří chtějí v průměru o 12 korun na hodinu víc než ženy.

„Pro studenty je při výběru práce kromě platu důležitý také osobní a kariérní rozvoj. Vnímají totiž brigády jako možnost získat zkušenosti, které se jim budou hodit v dalším životě. Atraktivní jsou pro ně proto i brigády u zaměstnavatelů, kteří umožňují po ukončení studií přejít na hlavní pracovní poměr,“ doplnila Daniela Králíčková z Decathlonu.

Ze závěrů výzkumu mimo jiné také vyplývá, že studentům na měsíc stačí 9444 korun, studentkám pak o necelé tři tisíce víc. Aby na tuto částku dosáhli stačí mužům pracovat 48 hodin měsíčně, ženy musí v práci strávit přes 60 hodin.

Zdroj: iDNES.cz

Další články k tématu

Mediků je historicky poprvé víc než studentů technických věd

Mediků je historicky poprvé víc než studentů technických věd

Počet mediků loni poprvé překonal počet studentů technických věd. Technické školy sice zaznamenávaly úbytek studentů stabilně během uplynulých deseti let, ale teprve v loňském roce jich bylo méně než studentů zdravotnických oborů. Před dvaceti lety přitom budoucích techniků na českých školách studovalo téměř třikrát víc než potenciálních zdravotníků, jak uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání …

Nejoblíbenější obory mezi studenty

Nejoblíbenější obory mezi studenty

V České republice studovalo loni celkem přes 304 tisíc vysokoškoláků. Jejich počet v posledních několika letech roste. Pokud i vy zvažujete podání přihlášky na vysokou školu, přinášíme vám velkou studentskou statistiku, kde se dozvíte, které obory jsou aktuálně nejpopulárnější, z jakého města pochází nejvíce vysokoškoláků, i proč je méně žen na doktorském studiu. Největší oblibě se mezi studenty …

Ubytování pro studenty zdražilo a je méně dostupné

Ubytování pro studenty zdražilo a je méně dostupné

Ruská agrese na Ukrajině, dramatický nárůst cen energií, inflace a doznívající dopady koronavirové pandemie – i kvůli tomu mají letos studenti problém sehnat ubytování. Koleje i priváty jsou dražší a není jich dost. Studenti, kteří se se začínajícím akademickým rokem plánují stěhovat, se tak musí připravit na komplikace. Situace se navíc v průběhu roku může ještě …