PŘEHLED školství v době koronaviru: Maturanti bez maturity, přijímačky o prázdninách

3. 4. 2020 | Aktuality

školství_koronavirusV Česku i nadále platí celostátní karanténa a jsou zavřené všechny školy. Aktuálně není jasné, kdy se vzdělávací zařízení znovu otevřou. Hovoří se o polovině května, ale vše závisí na vývoji epidemie koronaviru. Na co by se tedy měli studenti připravit? Ve hře je několik variant.

Maturity

Letošní maturity – pokud se uskuteční – budou definitivně bez zkoušky z matematiky a bez slohové práce. Povinná matematika nečeká pravděpodobně ani následující ročník maturantů. Zákon o jejím zrušení totiž již prošel druhým čtením, takže je téměř s jistotou rozhodnuto, že se obávaná zkouška odkládá na neurčito.

Měnit se pro letošní maturanty nebude ústní a praktická část zkoušek a didaktické testy. Ty by si školy vyhodnotily samy a neodesílaly by je společnosti Cermat, která dosud hodnocení zajišťovala, aby se celý proces urychlil.

Pokud se ovšem školy neotevřou do 1. června, maturity se neuskuteční. Studentům, kteří si podali přihlášku ke zkoušce do 1. prosince 2019, se maturitní známky vystaví na základě vysvědčení z posledních třech pololetí.

Přijímací zkoušky na střední školy

Přijímací zkoušky se rušit nebudou. Ministerstvo školství ustanovilo takzvaný plovoucí termín, což znamená, že zkoušky se budou skládat nejdříve 14 dní po znovuotevření škol. Namísto dvou termínu by pro státní část přijímacích zkoušek byl vyhlášen pouze jeden. Školní části přijímaček se společný termín netýká.

Pokud by se tedy školy otevřely až v polovině června přijímačky by se konaly na přelomu června a července, tudíž je možné, že i o prázdninách.

Samotné letní prázdniny se podle ministra školství Roberta Plagy rušit ani krátit nebudou, vzhledem k tomu, že se studenti momentálně vzdělávají distančně.

Vysoké školy

Harmonogram akademického roku má každá škola ve své gesci. Pravidelně aktualizovaný přehled změněných termínů přijímaček a přihlášek najdete ZDE.

Co se stávajících studentů týče, některé školy například počítají s variantou, že by se státní závěrečné zkoušky mohly skládat distančně. To je případ Univerzity Karlovy a Univerzity Palackého, které momentálně na konceptu on-line zkoušek pracují.

Některé školy a fakulty pak také posouvají zkouškové období a termíny pro splnění studijních povinností. Masarykova univerzita v Brně zavedla navíc speciální hodnocení „S“ pro předměty, které nelze studovat dálkově. S tímto hodnocením bude předmět považován za úspěšně absolvovaný a studenti za něj získají příslušný počet kreditů.

 

Zdroje:
https://www.novinky.cz/
https://www.irozhlas.cz/

Další články k tématu