Představujeme: Díl pátý – Fakulta stavební VUT v Brně

15. 2. 2006 | Přijímací řízení

Líbilo by se vám stavět domy, mosty, přehrady, řídit stavební práce, vyvíjet nové a ještě lepší materiály, a mnoho dalšího? Pak rozhodně čtěte následující články a pronikněte tak trochu do studia tzv. FAST.

Líbilo by se vám stavět domy, mosty, přehrady, řídit stavební práce, vyvíjet nové a ještě lepší materiály a mnoho dalšího? Pak rozhodně čtěte následující články a pronikněte tak trochu do studia tzv. FAST.

Studium na Fakultě stavební VUT v Brně je strukturováno do dnes již klasického modelu bakalář – magistr – doktor. Přihlášky ke studiu, hlásíte-li se ze střední školy (jejíž zdárné ukončení je nezbytnou podmínkou k přijetí na VŠ), podáváte do bakalářského studia, přičemž si zároveň volíte studijní program. Do konkrétních oborů se v rámci programů studenti rozřazují až během zimního semestru druhého ročníku studia.

Pro akademický rok 2006 – 2007 fakulta nabízí tyto programy: Architektura pozemních staveb a Stavební inženýrství (čtyřletá doba bakalářského studia, v případě Stavebního inženýrství možnost i kombinovaného studia), tříleté bakalářské programy Stavitelství a Geodézie a kartografie; pátou resp. šestou možností je čtyřletý bakalářský program Civil Engineering (program je určen pro samoplátce).

Tříletý bakalářský program kopíruje tzv. anglický model studia praktikovaný na stavebních fakultách, studijní program o rok delší pak odpovídá středoevropským zkušenostem (podobně např. i Fakulta architektury VUT). Sympatické na tomto rozdělení je, že se studenti o délce svého programu rozhodují teprve po třech až čtyřech semestrech studia – tzv. společná část – kdy už je na škole lépe zorientovaný a spíš ví či alespoň tuší, čím by chtěl být „až bude velký“.

Dalšími rozdílnostmi týkajících se délky studia jsou profily uchazečů – tříletý program volí spíše absolventi gymnázií, kdežto do čtyřletého studia se hlásí zejména absolventi odborně zaměřených středních škol. Ti první přicházejí s ambicemi se po co nejkratším a nejvýživnějším studiu uplatnit ve stavební výrobě na nižších a středních technických odborných funkcích, ti druzí pak logicky směřují výše.

Co se týká přijímacího řízení, většina studentů FAST vám patrně řekne, že těžší než se na školu dostat je se na ní udržet. Adepti hlásící se ze středních odborných škol (stavebních) mívají pevnější základy a znalosti deskriptivní geometrie, jež je na jejich školách – na rozdíl od gymnázií – povinná. Naopak absolventi gymnázií mívají hlubší znalosti ve fyzice a matematice. V prvních dvou ročnících jsou však tyto obory pilně vyučovány – doporučuje se jejich studium opravdu nepodcenit, neboť se jedná o předměty typu „vylejvacího“. Pro studium na této škole je rozhodně typická nutnost studijního záběru po celý semestr – čím více je náročný semestr o to jednodušší pak prý bývají závěrečné zkoušky. A pokud se studenta „stavárny“ zeptáte, kolik že stránek se na zkoušku musí „nadrtit“, neřekne vám sice tří či čtyř místné číslo, ale vzápětí dodá, že co ušetří na objemu, musí pak nahnat na čase věnovaném k uchopení (autorka má na mysli její pochopení, nikoli přenos látky na studijní materiály typu „tahákového“) potřebné látky.

Přihlášky do všech programů, s výjimkou Architektury pozemních staveb (termín byl 31. 12. 2005) je nutné podat do 31. 3. 2006. Velkou výhodou je možnost zaslání elektronické přihlášky (poplatek pouze 400,– Kč) https://www.vutbr.cz/…hlaska.phtml, klasické papírové přihlášky jsou též možností, i když o 150,– Kč náročnější. Škola také může vypsat druhá kola přijímaček, zejména na doplnění stavů (je nutné sledovat internetové stránky, kde se tyto termíny objeví později). Je dobré si prostudovat informace o podávání přihlášek zde http://www.fce.vutbr.cz/…rihlasky.asp.

Přijímací zkoušky na Architekturu pozemních staveb se skládají jak talentové tak odborné (matematika, deskriptivní geometrie a odborná rozprava). V současné době jsou však aktuální pouze zbylé studijní programy, kde přijímací zkouška obsahuje písemný test z matematiky a fyziky, přičemž náročnost se pohybuje v rozmezí středoškolských osnov. Na každý test má uchazeč rovných 60 minut. Na těchto stránkách naleznete podrobnější obsah přijímacích testů http://www.fce.vutbr.cz/…zk-obsah.asp, fakulta pak na svém webu nabízí i ukázky dřívějších přijímacích testů. Testy budou probíhat 5. – 9. 6. 2006.

Z „martyria“ přijímacího řízení budou vyřazeni ti šťastlivci, kteří střední školu absolvovali s průměrným prospěchem do 1,50 včetně a u maturity z matematiky a/nebo fyziky měli maximálně za 2. Bez přijímacího řízení se lze na fakulty dostat i v případě dalších možností – viz http://www.fce.vutbr.cz/…-terminy.asp.

Stavební obor v Brně byl vůbec prvním oborem na České vysoké škole technické, která byla v roce 1899 založena císařem Františkem Josefem I.