Přednáška o člověku, energii a jaderné energetice na Univerzitě Pardubice

3. 3. 2011 | Tiskové zprávy

Ve středu 2. března se na Fakultě elektrotechniky a informatiky Univerzity Pardubice – v posluchárně H1 (v budově fakulty, na náměstí Čs. legií 565) – uskuteční od 10 hodin přednáška „Člověk, energie a jaderná energetika“.

Přednášku přednese Ing. Dana Drábová, Ph.D., předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. K paní předsedkyni se tentokrát připojí personalista ČEZ a zástupce jaderné elektrárny Temelín Ing. Pavel Šimák.

K tématu přednášky za její organizátory Ing. Martina Zavadilová dodává: „Přednáška Člověk, energie a jaderná energetika je jednou ze série besed, ve kterých Dana Drábová seznamuje studenty s rostoucími nároky populace na dostupnost a množství elektrické energie, kterou již nelze z primárních neobnovitelných zdrojů pokrýt, s hrozbami rozsáhlých výpadků sítě ve vyspělých zemích, se způsoby využívání obnovitelných zdrojů energie a s provozem a bezpečností jaderných elektráren. V podtextu přednášek vždy zazní vědomá odpovědnost za udržení rozvoje lidské společnosti bez vytěžení světového přírodního bohatství.“

Ing. Dana Drábová, Ph.D. (1961) je česká jaderná fyzička. Pochází ze středočeských Pyšel, kde také žije. V současnosti je předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a je přezdívaná „Atomová Lady“. V roce 2010 se rozhodnutím vlády ČR stala členkou Rady guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

V letech 1980 – 1985 studovala Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT, obor Dozimetrie a aplikace ionizujícího záření. Ukončila diplomovou prací Měření neutronů a stanovení dávky od neutronů pomocí mikrodozimetrie, získala titul Ing. V letech 1994 – 2000 se věnovala doktorskému studiu v oboru jaderná fyzika, získala titul Ph.D. 1985 – 1995 pracovala v Centru hygieny záření Institutu hygieny a epidemiologie – později Státního zdravotního ústavu – kde se zabývala ochranou před škodlivými účinky ionizujícího záření. Od roku 1992 byla zástupkyní vedoucího Ústředí radiační monitorovací sítě České republiky. 1995 – 1996 byla ředitelkou odboru havarijní připravenosti Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, v 1996 – 1999 pak ředitelkou Státního ústavu radiační ochrany, od 1. listopadu 1999 je předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, od listopadu 2006 do listopadu 2009 předsedala asociaci západoevropských jaderných dozorů (WENRA).

(zdroj profesního CV internet)

Bývá pravidlem, že o tyto besedy je velký zájem jak mezi studenty, tak v odborné akademické obci i mezi laickou veřejností.

Přednáška je otevřena všem zájemcům.

Bližší informace a kontakt:
Ing. Martina Zavadilová
Oddělení pro operační programy a rozvoj FEI
telefon 466 036 730

Ing. Valerie Wágnerová
kancléřka – mluvčí Univerzity Pardubice
telefon 466 036 555, e-mail promotion@upce.cz