Praha chce půjčit školám 46 milionů. Peníze pomůžou navýšit kapacitu

21. 5. 2023 | Aktuality

studium SŠ v Praze
Rada hlavního města Prahy schválila plán půjčit 24 středním českým školám více než 46 milionů korun. Peníze školy využijí na podporu vzdělávacích projektů a také na navýšení svých kapacit.

Peníze získají pražské střední školy a gymnázia, které zřizuje hlavní město. „Většina škol podala žádosti v roce 2023 a některé z nich budou projekty v tomto roce i realizovat. Jedná se většinou o projekty, které budou využity k modernizaci odborných učeben nebo například vytvoření bezbariérových vstupů,“ uvedl v tiskové zprávě radní pro oblast školství Antonín Klecanda.

Kromě vylepšení přístupnosti a modernizace plánují školy v rámci konkrétních projektů také navýšit své kapacity. To se týká hlavně čtyřletých gymnázií. Některé školy pak chtějí vytvořit odpočinkové místnosti pro učitele, nebo posílit své kybernetické zabezpečení.

Peníze chce město získat zpět do pěti let, samotné projekty totiž budou financovány ze státních nebo unijních dotací. Půjčka od města je podle Klecandy nutná, protože školy mají omezený rozpočet a nemají dost peněz na přípravu i realizaci projektů. „Z tohoto důvodu je nutné, aby zřizovatel těmto příspěvkovým organizacím poskytl v první fázi peníze na činnosti spojené s přípravou projektových žádostí,“ upřesnil Klecanda.

S nedostatečnou kapacitou se pražská gymnázia potýkají dlouhodobě. Velký problém to byl hlavně letos, kdy se na střední školy hlásil ten vůbec nejsilnější ročník. Pokud se situace nezačne řešit, už v roce 2030 by pražské střední školy mohly být přeplněné, a místo na gymnázia by studenti museli zamířit na odborné školy.

Zdroj: Expats.cz

Další články k tématu

Školy letos na IT technologie dostanou 1,2 miliardy

Školy letos na IT technologie dostanou 1,2 miliardy

České školy letos od ministerstva školství dostanou přibližně 1,2 miliardy korun na zakoupení digitálních učebních pomůcek a zapojení pokročilých IT technologií do výuky. Do roku 2024 pak resort plánuje do digitální vzdělanosti investovat celkem 4,3 miliardy korun. Cílem ministerstva je podpořit schopnost školáků využívat moderní technologie. Také chce modernizovat vybavení škol a vytvořit fond techniky. …