Používání mobilů o přestávkách nemá negativní dopad na chování studentů

5. 12. 2019 | Aktuality

mobilyFakulta sociálních studií Masarykovy univerzity se rozhodla zjistit, zda špatné chování studentů souvisí s používáním mobilních telefonů během přestávky. Během výzkumu vědci zkoumali žáky na školách, kde platí zákaz používání mobilů, a na těch, kde je jejich používání povoleno. Výsledky ukázaly, že mobily chování žáků neovlivňují.

Výzkum tak vyvrátil často používaný argument zastánců zákazu mobilů, kteří tvrdí, že když si děti hrají s mobilem, méně se pak socializují a baví se svými spolužáky. „Dospívající v našem výzkumném souboru se o přestávce baví se spolužáky bez ohledu na to, zda mají povoleno, nebo zakázáno mobilní telefon používat,“ uvedl David Šmahel, vedoucí vědeckého týmu.

Vědci sledovali přes tisícovku dětí a dospívajících navštěvující 32 jihomoravských základních a středních škol. 32 procent zkoumaných škol používání mobilu povoluje, střední školy zákaz neuplatňují vůbec.

Bez ohledu na to, zda můžou či nemůžou používat mobily, se 93 dotázaných o přestávkách nejraději baví se spolužáky, 55 procent se připravuje na další hodinu. Mobil nebo tablet používá během pauzy 51 procent žáků.

Výzkum dále odhalil, že zákaz mobilu o přestávkách nebo jeho absence neovlivňuje to, kolik času studenti stráví na internetu během zbytku dne či o víkendu. „Zjistili jsme, že povolení nebo zákaz mobilů o přestávce nezvyšuje ani nesnižuje čas, který dospívající na internetu celkově za týden stráví, a nesouvisí ani s nadměrným používáním internetu,“ vysvětlila Nikol Kvardová, hlavní autorka výzkumu.

Zdroj: https://www.em.muni.cz/veda-a-vyzkum/12251-vyzkum-zakazovat-pouzivani-mobilu-o-skolnich-prestavkach-neni-potreba