POROVNÁNÍ OBORŮ: Silnoproudá elektrotechnika

17. 9. 2010 | O studijních oborech

V našem speciálu o porovnání oborů na různých školách byla možná oblast techniky trochu opomíjena. Tento článek srovnávající obor zaměřené na silnoproudou elektrotechniku snad situaci částečně napraví! Sami ale zjistíte, že není až tak moc z čeho vybírat.

Vysoké učení technické v Brně, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií

Charakteristika oboru

VUT nabízí obor Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika jako tříletý bakalářský obor v prezenční i kombinované formě. Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika se uskutečňuje jako dvouleté magisterské navazující studium pod programem Elektrotechnika, elektronika, komunikační a řídicí technika, v kombinované i prezenční formě. Zájemci pak mohou (v prezenční i kombinované formě) pokračovat na čtyřleté doktorské studium obor Silnoproudá elektrotechnika a eletkroenergetika.

Náplň studia

Studenti se nutně setkají s matematikou, fyzikou, programováním, elektrotechnikou a technickou dokumentací. V druhém ročníku jsou do studijního plánu již zahrnuty specializované kurzy týkající se vysokého napětí, počítačových simulací, automobilové elektrotechniky, diagnostiky a zkušebnictví či řídící elektroniky. Studenti také vypracovávají semestrální projekty a účastní se praktických měření (celková praxe trvá 4 týdny). Samozřejmostí je výuka cizích jazyků.

Požadavky k přijímací zkoušce

Uchazeči absolvují písemnou zkoušku formou testu z matematiky a fyziky. Přijímací zkouška může být uchazeči prominuta na základě zvláštních aktivit (čelní umístění v tematických soutěžích). Vzory přijímacích zkoušek k bakalářskému studiu najdete na tomto odkazu.

Pozor!!

VUT pořádá přípravné kurzy z matematiky a fyziky. Středoškoláci se mohou také přihlásit na bezplatné vzdělávací kurzy o počítačových sítích, praktické a hudební elektronice.

Více informací:

Podrobné informace o studijním plánu najdete zde. Všechny další informace najdete na webu fakulty.

Silnoproudá elektrotechnika je velmi specifický obor..

Silnoproudá elektrotechnika je velmi specifický obor..

České vysoké učení technické v Praze, Fakulta elektrotechnická

Charakteristika oboru

Na ČVUT můžete studovat obor Silnoproudá elektrotechnika pod programem Elektrotechnika a informatika jako tříletý bakalářský, a to prezenčně i kombinovaně. V obou formách studia je pak nabízen i dvouletý magisterský navazující obor.

Náplň studia

V prvním ročníku, který je společný pro všechny studenty daného programu, se určitě setkáte s matematikou, fyzikou, ekonomikou, algebrou a úvody do různých oblastí (elektrotechnika, elektrotechnické materiály, bezpečnost, elektrické obvody). Další roky již začnou přibývat specializované kurzy (technická mechanika, elektromechanické měniče, aplikační počítačové prostředky, elektrické pohony ad.) a studenti projdou také nutnou praxí (elektrická měření).

Požadavky k přijímací zkoušce

Pozor!!

Jak uvádí stránky fakulty, bakalářský program Elektrotechnika a informatika je určen pouze studentům, kteří tento program již studovali. Noví studenti do tohoto programu, ani do prezenční ani do kombinované formy, přijímáni nejsou. Tento program nahrazují nově akreditované programy. Platnost akreditace tohoto studijního programu končí v září 2012!

Více informací:

Nově akreditované programy najdete na webu fakulty.

Zdroj fotografií: stock.xchng