POROVNÁNÍ OBORŮ: Biologie - I. díl

30. 4. 2008 | O studijních oborech

V rámci studijního programu Biologie naleznete na různých školách různé zajímavé obory. Na většině z nich lze navíc studovat Biologii v rámci Učitelství – my jsme se však tentokrát věnovali pouze bakalářským oborům, které nejsou zaměřené na budoucí vzdělávání. I tak je nabídka široká a zájemci o přírodní vědy si v ní jistě najdou obor podle svých představ. Pozn. článek byl aktualizován 12. 12. 2009 (-hus-).

Univerzita Palackého v Olomouci Obory Molekulární a buněčná biologie Systematická biologie a ekologie Experimentální biologie

Molekulární a buněčná biologie Charakteristika Obor zahrnuje rychle se rozvíjející biologické disciplíny a věnuje se možnostem jejich praktické aplikace. Posluchači by měli získat vzdělání potřebné pro práci v laboratořích zemědělských a lékařských institucí, na biotechnických pracovištích, v laboratořích sledujících geneticky modifikované produkty i v základním a aplikovaném výzkumu.

Šance na přijetí Počet uchazečů v loňském akademickém roce: 223 Počet přijatých v loňském akademickém roce: 72 Odhad počtu přijatých pro tento akademický rok: 30

Systematická biologie a ekologie Charakteristika Posluchač v průběhu studia získává základní znalosti z obecné botaniky a zoologie, fyziologie rostlin a živočichů, systému a evoluce nižších a vyšších rostlin, systému a fylogeneze bezobratlých strunatců, ekologie, buněčné biologie a genetiky, potřebné poznatky z chemie a biochemie. Osvojí si využití informačních systémů v biologii. Absolvent získá i praktické zkušenosti s prací v laboratoři nebo v terénu. Může pokračovat v navazujícím magisterském programu nebo najít uplatnění v orgánech státní správy, ochrany přírody, biologických laboratořích, v práci s mládeží, apod.

Šance na přijetí Počet uchazečů v loňském akademickém roce: 104 Počet přijatých v loňském akademickém roce: 23 Odhad počtu přijatých pro tento akademický rok: 25

Experimentální biologie Charakteristika O tomto oboru bohužel zatím fakulta nezveřejnila bližší informace. Pravděpodobně se objeví zde.

Šance na přijetí Odhad počtu přijatých pro tento akademický rok: 25

Požadavky přijímací zkoušky pro oba obory: biologie se základy chemie v rozsahu učiva gymnázia

Stránky fakulty

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích **Obory ** Biologie Biomedicínská laboratorní technika

Charakteristika Biologie Studijní obor je určen pro studenty, kteří hodlají pokračovat ve studiu na některém z magisterských biologicky orientovaných oborů. Jedná se o přípravu na toto navazující studium.

Biomedicínská laboratorní technika Znalosti a dovednosti nabyté v průběhu studia umožní posluchačům prakticky provádět základní i speciální práce v biologických a zdravotnických laboratorních zařízeních.

Počet přijímaných uchazečů Biologie: 130 Biomedicínská laboratorní technika: 35

Přijímací zkouška Na oba dva obory se lze dostat bez přijímacích zkoušek, pouze však za podmínek uvedených zde. V ostatních případech se přijímacích zkoušky dělají formou testu obecných studijních předpokladů v rámci Národních srovnávacích zkoušek společnosti Scio a formou znalostního testu z biologie a chemie. Uchazeč si může vybrat, zda využije jen testu OSP, nebo jen znalostního testu, nebo zda vykoná přijímací zkoušku z obou testů.

Stránky fakulty

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Obor Biologie v prezenční i kombinované formě studia

Charakteristika Prezenční studium Posluchači získají obecné biologické vzdělání včetně zkušeností z terénní a laboratorní práce. Kromě pokračování v navazujícím magisterském studiu počítá způsob přípravy absolventa také s možností jeho vstupu do praxe. Pracovat může v přírodovědeckých muzeích, ve státních institucích, jež se zabývají ochranou přírody a životního prostředí, v botanických a zoologických zahradách, v resortních ústavech zemědělského a lesnického výzkumu. Může se věnovat odbornému zastupování firem, vědecké publicistice či popularizaci.

Kombinované studium Kromě znalostí a dovedností v základních biologických oborech získá posluchač také přiměřenou orientaci v souvisejících oborech (chemie, fyzika, informaticka). Absolvent se může uplatnit na pracovištích s biologickým zaměřením, jako odborný pracovník muzeí, botanických a zoologických zahrad, ekologických organizací, odborný pracovník orgánů státní správy nebo ve výchovně-vzdělávacích zařízeních.

**Počet přijímaných: ** 30 (PS) 60 (KS)

Přijímací zkouška Písemný test z biologie

Stránky fakulty

Zdroj: Internetové stránky jednotlivých škol