Poradna pro absolventy: Po promoci musí nastat změny

23. 6. 2022 | Uplatnění studentů a absolventů

Poradna pro absolventy

Po ukončení studia, může být obtížné rozhodnout se, co dělat dál. Pokud se po promocích cítíte ztracení a nevíte, jak nastartovat další etapu svého života, čtěte dál.

Vytvořte si nový rozvrh

Studium a pravidelné docházení do školy strukturuje naše dny. Hodně lidí si toho všimne teprve v okamžiku, když školu opustí. Najednou zjistí, že mají spoustu volného času a nevědí, co s ním. Příliš mnoho volného času se snadno může změnit v nekonečné nicnedělání.

I bez školy si ale můžete vytvořit vlastní rozvrh. Vstávejte každý den ve stejný čas, dejte si zdravou snídani, dělejte něco aktivního (například se běžte projít), hledejte si práci, věnujte se svým koníčkům a travte čas se svými přáteli a rodinou.

Plně se ponořte do hledání práce

Každý den byste si měli vyhradit čas na rozesílání životopisů, jejich doplňování, domlouvání pohovorů … jednoduše čas na všechno, co je potřeba k tomu, abyste si našli dobrou práci. Nemusíte to nutně přehánět a denně bezhlavě rozesílat desítky mailů. Vždy je lepší poslat jeden opravdu propracovaný motivační dopis za den než několik nedovařených.

Přestěhujte se

Vysokoškoláci během studia často opouští rodinné hnízdo. Pokud tápete, co dál v životě po promoci dělat, vraťte se na čas zpátky domů. Jestli vám to situace umožňuje, můžete tímto způsobem ušetřit peníze, nebudete se muset tolik stresovat a můžete se plně věnovat plánování vaší budoucnosti.

V případě, že už o své budoucnosti nějakou představu máte, ale v místě, kde bydlíte nenacházíte dostatek příležitostí, prozkoumejte, která města jich naopak nabízí více a zvažte stěhování tam.

Prozkoumejte své možnosti

Pokud si nejste jistí, na jakou kariérní dráhu se chcete vydat, prozkoumejte své možnosti. První variantou je najít si stáž. Placená stáž je samozřejmě nejvýhodnější, ale i ta neplacená vám může dát cennou pracovní zkušenost a užitečné kontakty.

Druhou možností je domluvit si schůzky s lidmi pracujícími v oblasti, která vás zajímá. Na rozdíl od klasických pohovorů není jejich cílem získat pracovní pozici, ale zjistit od zkušených lidí tipy a doporučení, jak proniknout do oboru. Využít k tomu můžete například sociální síť LinkedIn, kde se shromažďují zaměstnanci a zaměstnavatelé z nejrůznějších firem i oborů.

Jestliže si stále nejste jistí, co chcete dělat, ale rádi byste produktivně využili svůj volný čas, můžete se začít věnovat dobrovolnictví. I když si nevyděláte peníze, můžete získat cenné zkušenosti a další položky do životopisu. Najít můžete tímto způsobem i inspiraci k tomu, co byste v budoucnu rádi dělali, protože potkáte různé lidí s rozličnými zájmy.

Odstěhujte se do zahraničí

Jako občan země Evropské unie můžete vyjet pracovat do jakékoliv další členské země. Práce mimo EU bude znamenat více byrokracie, existuje však řada programů, které vám celý proces usnadní. Některé například zprostředkovávají mladým lidem práci za oceánem, třeba v USA nebo na Novém Zélandu. Většinou se jedná o manuální práce typu sběru na polích.

Vycestovat a zkusit štěstí můžete i na vlastní pěst. Díky práci v zahraničí si lépe osvojíte cizí jazyk, rozšíříte si obzory, a můžete si také přijít na dobré peníze.

Zdroj: College Info Geek

Další články k tématu

Podnikání po ukončení studia: Výhody a nevýhody

Podnikání po ukončení studia: Výhody a nevýhody

Podle zahraniční studie by si více než 60 procent studentů po absolvování studia přálo začít podnikat. Založit byznys bez předchozích zkušeností je však risk a mladí lidé mohou na vysoce konkurenčním trhu narazit. Ani tyto výzvy nezabrání některým nadšencům začít a v budoucnu třeba i uspět s vlastním podnikem. Počet startupů založených čerstvými absolventy roste den od …

Firmy chtějí vybudovat nový kampus, inspiraci hledají v Americe

Firmy chtějí vybudovat nový kampus, inspiraci hledají v Americe

Jedenáct firem z okolí Uherského Hradce a Uherského Brodu se rozhodlo spolupracovat v rámci projektu Region 2047. Jejich cílem je do sedmi let získat pozemek a na něm za dalších 25 let vybudovat a zprovoznit funkční kampus inspirovaný Massachusettským technologickým institutem v USA. Hlavní motivací pro vznik nového kampusu je nedostatek zaměstnanců v regionu. V oblasti chybí …

Zajistěte si lepší důchod už na vysoké škole

Zajistěte si lepší důchod už na vysoké škole

Věk pro odchod do důchodu se postupně zvyšuje, podle ekonomů budou navíc budoucí důchodci (včetně stávajících vysokoškoláků) pobírat nižší důchody než stávající penzisté. Pokud studujete vysokou školu, nebo se na studium teprve chystáte, a chcete si zajistit slušný důchod, měli byste s tím začít hned. Představujeme pět způsobů, jak na to. Práce brigáda nebo OSVČ Po …