Počet Čechů studujících v zahraničí roste

15. 11. 2019 | Aktuality

studium v zahrČeští studenti stále častěji vyjíždí na studijní pobyty do zahraničí. Loni přes program Erasmus+ vycestovalo více jak sedm tisíc studentů. Celkově se Česká republika v počtu výjezdů řadí ve světovém srovnání na osmou příčku. K výjezdům studenty motivuje touha vylepšit si jazykové dovednosti i přání sbírat zkušenosti a navázat nové kontakty.

V současnosti jsou mezi vysokoškoláky nejoblíbenější německé a španělské vysoké školy. Populární je také Rakousko, Francie nebo Portugalsko. Studenti v zahraničí kromě studia mohou absolvovat také praktické stáže.

„O výjezdy do zahraničí v rámci programu Erasmus+ mají studenti Vysokého učení technického (VUT) v Brně stále zájem. Každoročně vyjíždí zhruba 350 až 400 studentů na studijní pobyt a přibližně 130 studentů směřuje na praktickou stáž,“ popsala Radana Koudelová, mluvčí VUT. Podle údajů OECD se do zahraničí vydá celkem 12,5 procenta českých studentů.

Před cestou i po návratu je však čeká náročný administrativní proces. „Obecně si studenti musí podat přihlášku do výběrového řízení a posléze na zahraniční partnerskou školu. Rovněž musí přijít podepsat smlouvu o přidělení finančních prostředků. Dále musí po návratu dodat dokumenty, které potvrdí splněný studijní plán,“ vysvětlila Ivana Herglová, která působí v Evropské kanceláři Rektorátu Univerzity Karlovy v Praze.

Vysoké školy se však snaží studentům celý proces co nejvíc ulehčit. Za tímto účelem pořádají informační schůzky, kde se zájemci mohou dozvědět potřebné informace a zjistit, jaké podmínky je nutné splnit.

Zdroje:

https://eacea.ec.europa.eu/national-policies/eurydice/content/mobility-higher-education-17_cs

https://data.oecd.org/students/international-student-mobility.htm

https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/zajem-o-studium-v-zahranici-roste-40300986