Plánování, pohyb i pokec. Naučte se bojovat se stresem!

14. 4. 2022 | Studentský život

jak bojovat se stresemStres je součástí života každého studenta. Ve snesitelné míře může zvyšovat produktivitu. Pokud je ho ale moc, škodí. Studenti by se proto měli naučit, jak se stresem bojovat. Třeba pomocí následujících sedmi tipů.

Přidejte se ke klubu či zájmovému spolku

Jednu metodu, jak se efektivně zbavit stresu během studia, poskytuje škola samotná – studentské kluby a spolky, kde potkáte lidi se stejnými zájmy. Pokud si najdete tu svojí „partu“ nebudete se cítit tak izolovaní a osamělí, a díky tomu také nebudete tolik ve stresu. A když na vaší škole nenajdete žádnou vhodnou zájmovou činnost, zkuste si založit vlastní spolek!

„Příslušnost k určité skupině, o níž je člověk přesvědčen, že ho podporuje, je jednou z nejúspěšnějších metod, jak se studenti mohou smát, odreagovat, sdílet své frustrace a získat rady a zdroje potřebné ke zvládnutí problémů. Dokonce i když řešení neexistuje, prosté sdílení problémů funguje jako terapie,“ říká profesor Steven Dion z americké Salem State University.

Najděte si čas na vaše blízké

Trávit čas s lidmi, které milujete, snižuje úroveň stresu. Takže kdykoliv máte pocit, že přestáváte všechno zvládat, promluvte si o tom s přáteli nebo zavolejte své rodině. Díky silnému podpůrnému systému ve formě blízkých, se kterými si můžete promluvit, vám studium nebude připadat tak stresující. Důkladně ale zvažte, na koho se v těžkých chvílích obrátíte. Musí to být totiž někdo, kdo vás dokáže podpořit.

„Pokud jsou vztahy složité, nevypočitatelné, nebo zraňující, ještě víc ztěžují už tak náročné studium. Se svými přáteli byste měli být schopní se zasmát i si poplakat, aniž by vás kritizovali nebo soudili. Vzájemná a pozitivní podpora je pak nezbytná v každé životní fázi,“ míní sociální pracovnice Kathy DeWittová.

Udělejte si pauzu

Mnoho studentů obětuje své vlastní blaho a pohodu tomu, aby všechno stíhali. Ale ani nabitý rozvrh nemusí být problém, pokud budete postupovat nekompromisně a jednoduše si řeknete stop. Najděte si každý den čas na pauzu od učení a všech povinností a věnujte se sami sobě. Klidně jen 30 minut denně. I to pomůže, abyste se odreagovali a vyčistili si hlavu.

Zacvičte si

Je to už ohraná písnička, ale cvičení a fyzická aktivita skutečně pomáhají bojovat se stresem. Opět platí, že nemusíte trávit hodiny ve fitku, postačí 15 až 30 minut pohybu každý den. Cvičení pomáhá uvolnit napětí a uvolňuje v těle endorfiny, díky kterým budete mít lepší náladu.

Vytvořte si rozvrh

Na vysoké škole je snadné si toho na sebe naložit víc než zvládnete. Kvůli tomu pak může být těžké vědět, kde začít. Potom hrozí, že se dostanete do spirály stresu, kdy věčně něco nebudete stíhat. Zkuste si proto vytvořit rozvrh, kde si sepíšete všechny povinnosti a objektivně zhodnoťte, co všechno můžete reálně zvládnout.

„Někdy budou ve vašem životě dominovat školní či pracovní povinnosti. Uvědomte si to a přijměte to. Někdy budou zase hrát prim rodinné či osobní problémy. Uvědomte si to a přijměte to. Životní rovnováha bude narušena, protože nemůžete ovlivnit všechno. Ovlivňujte jen to, co můžete,“ radí psycholožka Kristi Ravetová.

Naučte se na zkoušky s předstihem

Učíte se na poslední chvíli? Zkoušíte si den před zkouškou nacpat do hlavy učivo za celý semestr? Jasně, občas prostě není jiná možnost, pokud se ale takhle připravujete na každý test nebo zkoušení, vystavujete se pravidelně obrovskému stresu. Zkuste proto změnit své studijní zvyky. Učte se průběžně, sbírejte materiály v průběhu semestru a noc před zkouškou pak věnujte jen opakování a ideálně i spánku.

Jezte zdravě

Studenti často zapomínají na zdravou stravu. Chybí čas, chuť i energie. Nezdravá strava ale přímo ovlivňuje hladinu stresu. Zdravá, vyvážená strava naopak přispívá k jejímu snížení. Zkuste nejdřív každý den zařadit do svého jídelníčku alespoň jednu zdravou potravinu, ideálně ovoce nebo zeleninu. Díky vyvážené stravě budete mít více energie a zvládnete lépe čelit všem potenciálním problémům a překážkám.

Zdroj: College Magazine

Další články k tématu

S kravatou nebo bez? Jak se vhodně obléct ke zkoušce

S kravatou nebo bez? Jak se vhodně obléct ke zkoušce

Pokud vás čeká nějaká důležitá ústní zkouška, nebo dokonce státnice, vedle hromady učení, administrativy a termínů musíte vyřešit také to, jak se náležitě k této příležitosti obléknout. Vhodné oblečení totiž může významně přispět k hladkému průběhu zkoušky. Na oblečení záleží Mám si vzít oblek s kravatou nebo budou stačit džíny s košilí? Záleží na typu zkoušky. U písemných zkoušek …

Dvanáct nejlepších aplikací pro studenty

Dvanáct nejlepších aplikací pro studenty

Na každý problém existuje aplikace. A platí to i pro problémy studentů. Chcete začít šetřit peníze nebo se naučit svahilsky? Vybrali jsem pro vás 12 aplikací, díky kterým zvládnete tohle i mnoho dalšího. StoryShots StoryShots pomáhá všem vytíženým studentům, kteří nestíhají číst. V aplikaci najdete shrnutí knih v textové, obrázkové a video formě. Během několika minut se …

12 typů studentů, které potkáte na vysoké škole

12 typů studentů, které potkáte na vysoké škole

Každý student je jiný, přesto i na vysoké škole potkáte určité typy lidí, kteří nechybí v žádném školním kolektivu. A dost možná do jedné z následujících skupin spadáte i vy sami. Aktivista Vždycky za něco bojuje: spravedlnost, lásku, celosvětový mír… nebo prostě jen za to, aby na vaší fakultě konečně opravili ty rozbité záchodky. Je výřečný a …